Nieuws

Zijn de vooruitzichten voor EM echt zo goed?

Schroders verwacht pas volgend jaar meer groei in opkomende markten. China is een uitzondering. Voor EM-obligaties kan dat goed uitpakken. Voor aandelen zijn de vooruitzichten op lange termijn uitstekend.

Hoge economische groei leidt tot hogere winsten en meer aandeelhouderswaarde. Dat lijkt een ABC-tje, maar zo simpel is het niet. Op de lange termijn klopt het wel ongeveer, maar op de korte en middellange termijn kunnen er behoorlijke verschillen optreden. 

Aandelen uit opkomende markten zijn een goed voorbeeld. De grafiek van de laatste 30 jaar laat zien dat in emerging markets (EM) de economische cyclus vaak iets voorloopt op de beurscyclus. Dat in tegenstelling tot developed markets, waar de beurs meestal vooruitloopt op economische trends.  

In EM hebben beleggers bovendien te maken met een heleboel landen met verschillende economische cycli, legt econoom David Rees van Schroders uit in het rapport What does faster EM growth mean for investors?

4% meer groei

De kop van het artikel geeft aan dat Rees in ieder geval positief is over de groeivooruitzichten. Hij gaat voor de komende twee jaar uit van vier procentpunt meer groei in EM-landen dan in developed markets (DM). Dat is dus positief, zeker als beseft wordt dat EM-aandelen momenteel relatief goedkoop zijn.

Maar de economische groei is wel ongelijk verdeeld. Zeker in 2023 zit bijna alle extra groei in China. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het laat opheffen van de coronamaatregelen in China. De Chinese economie beleeft daardoor nu pas het economisch herstel dat Europa, de VS en verschillende andere opkomende markten al achter de rug hebben. 

Sommige emerging markets kunnen daarvan profiteren in de vorm van meer export naar China, maar aangezien de meeste opkomende landen meer naar het Westen exporteren, is dat effect gering.

Dichter bij top rentecylcus

Ten tweede zit het er dik in dat emerging markets buiten Azië nog lang last zullen houden van de hoge rente.

In de Eurozone piept en kraakt het al bij een ECB-rente van 3%. Maar dat is een lachertje vergeleken met de rente in opkomende markten. In Brazilië hanteert de centrale bank bijvoorbeeld een rente van 13,75%. In Chili is het 11,25. In Argentinië zelfs 81%. In Europa zit de Poolse centrale bank op 6,75%, de Tsjechen op 7% en de Hongaren op 18%. Dat zijn rentestanden die de economie flink afremmen.

Het goede nieuws is dat emerging markets dichter bij de top van de rentecyclus zitten dan bijvoorbeeld de eurozone. Sommigen zijn zelfs al over die top. Maar daarmee is de negatieve invloed nog niet gelijk verdwenen. Een rente van 5% remt minder af dan 7%, maar het blijft negatief. Schroders verwacht dat het negatieve rente-effect pas ergens eind dit jaar wegebt, als ook westerse centrale banken over de top heen zijn.

Beleggingsimplicaties

Rees ziet (los van China) veel waarde in obligaties uit emerging markets. Lage groei en een dalende inflatie moeten op een gegeven moment leiden tot lagere rentestanden. Een dalende rente betekent stijgende koersen, terwijl de obligaties in portefeuille nog altijd een flinke carry (rente-inkomsten) opleveren.

Voor aandelenbeleggers is de situatie minder duidelijk. China heeft bij veel analisten een streepje voor vanwege de relatief hoge groei dit jaar. Bij andere EM-landen is geduld gevraagd. Rees verwacht dat de conjunctuur in 2024 aantrekt. Aandelen kunnen dan niet lang achterblijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen