Nieuws
Amerikaanse high yield is een betere keuze
De vooruitzichten van Europese en Amerikaanse high yield zijn volgens State Street Global Advisors sterk verschillend. De vermogensbeheerder verwacht voor Amerikaanse junk een rendement van 8%, bijna twee keer zoveel als voor hoogrentende maar risicovolle schuld in de eurozone.
Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties van lagere kwaliteit (BBB- of minder) worden vaak op een hoop gegooid. Maar volgens David Furey van State Street Global Advisors zijn er wel degelijk grote verschillen aan te wijzen.
Allereerst is de outlook voor inflatie en rente van de twee regio's verschillend. Zowel inflatie als rente zijn volgens hem beter te voorspellen in de VS. Voor de Eurozone is het minder duidelijk wanneer de rentecyclus zijn piek bereikt en hoe snel het daarna weer naar beneden gaat.
Covideffect
Ten tweede hebben de Europese steunfondsen en goedkope leningen tijdens de coronacrisis ervoor gezorgd dat veel bedrijven overeind zijn gebleven, zonder dat ze in de kosten hoefden te snijden. In de VS heeft dit zuiveringsproces wel al plaatsgevonden. Het gevolg is dat Europese high yield volgens Furey risicovoller is dan Amerikaanse.
“Bijna 13% van de Europese high yield zit in de gevarenzone, tegenover 8% in de VS. Dat klinkt misschien niet dramatisch, maar het is wel het hoogste niveau sinds de eurocrisis van 2011."
Daar komt bij dat veel Europese beleggers een grote crisis in de high yieldmarkt niet gewend zijn. Er zijn de laatste 10 jaar nauwelijks wanbetalingen geweest, mede dankzij de vangnetten die overheden gespannen hebben. Furey: "2023 kan het begin van een trendbreuk zijn."
"Europese beleggers zijn een grote crisis in de high yieldmarkt niet gewend"
Wel of niet herfinancieren
Ten slotte, en dat is misschien nog wel het belangrijkst, Europese bedrijven moeten eerder herfinancieren dan hun Amerikaanse collega's. Veel Amerikaanse bedrijven zullen nog even willen wachten, in de hoop dat de rente in 2024 lager is. Europese bedrijven hebben die luxe veel minder.
Tenminste, dat blijkt uit een kleine studie van State Street. 9,3% van de Europese high yieldschuld moet binnen een jaar vervangen worden. In de VS is dat maar 3,4%. Als 2024 er bij wordt gepakt, dan nemen de verschillen nog verder toe.
Dan stijgt het percentage gedwongen herfinancieringen voor de eurozone naar 15,5%, tegenover slechts 4,2% in de VS. Pas na 3 jaar komen de herfinancieringspercentages weer dichter bij elkaar te liggen.
Hoge rendementen dreigen
Het algemene beeld is overigens positief voor HY. Een herhaling van 2022 valt niet te verwachten, althans niet in het basisscenario.
Vorig jaar kwamen de rendementen op Amerikaanse HY en Europese HY uit op -11,21% en -11,48%. High yield uit opkomende markten deed het nog slechter met -14,78%. Die verliezen waren bijna helemaal te wijten aan een stijging van de rente. Het had niets te maken met faillissementen.
Voor dit jaar verwacht State Street een positief rendement van 8% in de VS en 4,7% in de Eurozone. In een bullscenario (lage inflatie en rente en sterke economie) kunnen deze percentages verder oplopen. Het omgekeerde geldt voor een negatief scenario met een diepe recessie en aanhoudend hoge inflatie. In dat geval duiken de rendementen in zowel de VS als in Europa weer ruim onder nul.
"Voor dit jaar verwacht State Street een positief rendement van 8% in de VS en 4,7% in de Eurozone"