Nieuws

Must read: Neem shortsellers vooral serieus

Plus: ECB verkrapt te veel, gemengd inflatiebericht, beleggers zijn te positief, vijf actuele grafieken, geen zorgen over dalende huizenprijzen, en meer.

"ECB op pole position om in 2023 te veel te verkrappen"
Volgens Katharine Neiss, Chief European Economist bij PGIM Fixed Income, bestaat er het grote gevaar dat de ECB de rente meer verhoogt dan nodig is. Sterk verhaal!

Ja, aandelen en obligaties kunnen ook samen omhoog
Stijgende obligatiekoersen en dalende rente duiden op een recessie. Tegelijkertijd gaan ook aandelen omhoog. Dat lijkt niet samen te gaan. Toch maakt Invesco zich weinig zorgen voor een verandering van de brede uptrend, ook al neigt het zelf meer naar obligaties.

Gemengd inflatiebericht

Voorzichtig met kredietwaardige euro-bedrijfsobligaties
"De waarderingen van Euro Credit ogen aantrekkelijk, maar we bereiden onze portefeuille wel voor op de aankomende uitdagingen", schrijft topbelegger Marc Rovers, hoofd Euro Credit bij vermogensbeheerder LGIM.

Wat doet de Fed vanavond?

ECB houdt vast aan verkrappingskoers
Dus donderdag gaat de rente verder omhoog. Negatief is dat inflatie hardnekkig is. Positief is dat de Europese economie veel robuuster is dan eerder verwacht. CNBC bericht.

Beleggers zijn veel te positief
Nassim Taleb, schrijver van het de bestseller De zwarte zwaan, vreest het ergste: "Investors are largely unequipped for a high-interest world as the Federal Reserve raises rates to levels more compatible with history."

Luister naar shortsellers
Want deze beleggers nemen gigantische risico's, dus hun analyse is meestal goed onderbouwd.

Risicometer is niet alles

5 grafieken over de actuele marktsituatie
Deze week staan er belangrijke rentebesluiten van de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England op de agenda. Dit gaat het tempo bepalen voor de euro, die zich heeft hersteld ten opzichte van de dollar, en het bepaalt of de aandelenmarkten hun rally van begin dit jaar kunnen voortzetten. Morningstar geeft een beeld van de markten in 5 grafieken.

Paniek om huizenprijsdaling is niet nodig
Rabo-econoom Carola de Groot: "We zijn echter nog ver verwijderd van een herhaling van 2008-2013. Toen daalden de huizenprijzen uiteindelijk met ruim 21 procent en kwam liefst een op de drie huizen 'onder water' te staan. De huizenmarkt is nog altijd vrij krap, zeker in vergelijking met 2008. En hoewel een deel van de potentiële kopers afhaakt, blijft het aantal verkopen redelijk op peil." Hier is het hele verhaal.

Een koperrally lijkt onafwendbaar

Goud is daarentegen meer in een veilige haven

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

Een bijzondere afscheidsbrief in 2008

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie