Nieuws

Liever equal weighted ETF's

Bij traditionele ETF's hangen de prestaties vooral af van een klein groepje zwaargewichten. Bij equal weighted ETF's zijn de gewichten gelijk verdeeld. Deze laatste categorie is volgens Joachim Klement de beste keuze.

Wat is beter, een ETF met aandelen die allemaal even zwaar wegen, of een ETF waarin bedrijven met een grote beurswaarde een zwaarder gewicht hebben dan de kleintjes? Joachim Klement heeft een duidelijke voorkeur voor de eerste vorm. In zijn blog legt hij uit waarom?

Equal weight

“Ik ben voorstander van equal weighted indexfondsen sinds een studie uit 2006 van Victor DeMiguel van de London Business School. Deze heeft mij ervan overtuigd dat gelijk gewogen portefeuilles op de lange termijn nauwelijks zijn te verslaan.

De scepticus zal waarschijnlijk zeggen, ja equal weight ETF's scoren beter, maar ze nemen ook meer risico omdat er meer smallcaps in zitten. Er zijn echter nog meer factoren die het hoge rendement van equal weight ETF’s verklaren, zo blijkt uit een studie van Alexander Swade van Lancaster University.

Allereerst heeft hij bevestigd dat de smallcap-bias (het overgewicht) een belangrijke verklaring vormt voor de outperformance van equal weight ETF's.

Value-aandelen (die vaak underperformen) hebben ook een relatief groot gewicht. Maar per saldo zijn smallcaps drie keer zo belangrijk voor het rendement dan value-aandelen.

"Per saldo zijn smallcaps drie keer zo belangrijk voor het rendement dan value-aandelen."

Momentum

Van de andere kant hebben equal-weighted portefeuilles last van sterke trends/momentum. Als er een aantal aandelen of een sector hard omhooggaat, wat weer meer beleggers aantrekt, dan profiteert de equal-weighted portefeuille daar minder van. Het gewicht wordt immers voortdurend naar beneden bijgesteld.

Daar staat tegenover dat bij de equal weighted portefeuille de allocatie naar hoog winstgevende bedrijven groter is, wat op de lange termijn voordelig is.

Kredietcrisis

Wat verder belangrijk is om op te merken, is dat er een groot verschil bestaat tussen de periode vóór en ná de kredietcrisis van 2008.

Ná de kredietcrisis is de economie beland in een periode met een lagere groei en rente dan daarvoor. Dat heeft gevolgen gehad voor het beursklimaat (outperformance van groei- ten opzichte van value-fondsen).

Veel mensen vragen zich nu af of die tijd terugkomt. Ik denk persoonlijk van wel. Maar een ding blijft sowieso gelijk binnen de equal weighted portefeuille en dat is dat de belangrijkste motor van outperformance gehandhaafd blijft: drie schepjes smallcap, tegenover een schepje value."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie