Nieuws

Voorspellingen zijn weinig waard

Marktvoorspellingen kunnen vaak na een paar maanden alweer de prullenbak in. Ze bieden houvast, maar geen zekerheid. Ga er maar vanuit dat het volledig anders kan lopen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Voorspellingen doen over de rente, inflatie, groei, aandelen, obligaties en valuta’s is ongelofelijk moeilijk. Analisten doen vaak alsof ze de waarheid in pacht hebben, maar de realiteit is een andere. Dit jaar was een extreem voorbeeld, schrijft Ramp Capital in de column Embrace the Uncertainty (omarm de onzekerheid).

De boodschap is: neem niets voor vanzelfsprekend aan en wees voorbereid op verschillende scenario’s. De ene keer werken rationele modellen beter, de andere keer heeft de gekke gokkende oom gelijk. Er is geen pijl op te trekken, zeker niet op de korte termijn.

Hypotheekrente gaat eigen gang

Er waren vorig jaar best wat mensen die rekening hielden met een hogere hypotheekrente. Maar hoeveel mensen dachten daarbij aan een 30-jaars vaste rente van 7% in de VS en 5% in Nederland?

Het antwoord is: bijna niemand. De beste ramingen in de VS komen doorgaans van de Mortgage Bankers Association (MBA). Maar ook die zat er volledig naast. De MBA ging vorig jaar uit van 4% voor het vierde kwartaal van 2022.

Voor 2023 verwacht de MBA nu 5,4%. Beter dus even wachten met het nemen van een nieuwe hypotheek en kopen van een huis? Misschien, zegt Ramp Capital, maar het kan net zo goed zijn dat de rente nog verder oploopt.

Fed weet het ook niet

Centrale banken zijn niet veel beter in het voorspellen van de toekomst. Wat te denken van de Federal Reserve. Het beleidscomité van de Fed heeft 17 leden. Sommige zijn vóór een strak monetair beleid (haviken) andere zijn voor het laten vieren van de renteteugels (duiven). De leden geven met enige regelmaat hun prognoses voor de komende jaren.

In december 2021 zaten de leden met hun verwachtingen voor eind 2022 op een rente van tussen de 0,25% en 1,25%. De realiteit is dat de rente nu tussen 3,75 en 4% ligt. Zelfs het meest havikachtige Fed-lid had dat niet verwacht voor de komende jaren, dus ook niet voor 2023 of 2024.

Optimistische beleggingshuizen

Journalisten en beleggers vinden het altijd leuk om te horen wat beursexperts voor koersdoelen in hun hoofd hebben. Maar heeft een belegger er iets aan? Oordeel zelf.

De grote Amerikaanse effectenhuizen hebben vorig jaar allemaal hun prognoses afgegeven voor de S&P 500. Wells Fargo en UBS behoorden tot de meest optimistische huizen met een puntenstand van 5200. Morgan Stanley was een stuk voorzichtiger met 4400 punten. Om dat laatste te halen moet de Amerikaanse beurs wel met bijna 15% omhoog, want de S&P beweegt op een stand van rond de 3800 punten.

Olie verslaat tech

Bij individuele aandelen zitten analisten er meestal nog veel verder naast. Een mooi voorbeeld zijn de Amerikaanse technologiebedrijven. Er bestond overeenstemming dat deze gedurende de coronajaren erg duur waren geworden. Maar dat een redelijk solide bedrijf als Amazon year-to-date op een verlies staat van meer dan 40%, hadden slechts weinigen verwacht. Hetzelfde geldt voor Apple (-14%), Meta (-67%), Netflix (-50%), Microsoft (-22%) en Alphabet (-31%).

Ook in het buitenland ging Big Tech onderuit. In Nederland geldt dat bijvoorbeeld voor ASML (-37%). De Chinese internetgigant Alibaba staat op een verlies van 38% en het Zuid-Koreaanse Samsung op 24%.

Van de andere kant gaven analisten een paar jaar geleden geen cent voor olie-aandelen. Dit jaar zijn de koersen omhoog gevlogen. Het meest extreme Amerikaanse voorbeeld is Occidental Petroleum met een jaarwinst van 170%. Marathon Oil staat op een winst van 117%. Conoco Philipps heeft de lat 104% hoger gelegd en Exxon Mobil 102%. Dan valt Shell nog tegen met een mager koerswinstje van 20%.

Economische groei?

Bij de economische groei zou je verwachten dat het redelijk eenvoudig is correcte prognoses af te geven. Maar ook hier zitten economen er regelmatig naast. Zo ging de Europese Commissie vorig jaar uit van een robuuste groei van bijna 3% in 2023. Nu mogen we blij zijn als de EU dan niet in een recessie verkeert.

Dat heeft natuurlijk veel met de Oekraïne-oorlog te maken. Toch waren de prognoses in andere jaren ook lang niet altijd goed, mede door andere zware zwanen zoals corona, Trump, Brexit en de veranderende handelsrelatie met China. Er is altijd wel iets dat onverwacht dwars zit.

Advies

Maar wat moet een belegger dan doen in een onzekere wereld? Ramp Capital is zeker niet afkerig van prognoses. Het is een manier om naar de beurs te kijken. Maar het biedt geen zekerheid. Alternatieve scenario’s zijn altijd mogelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie