Nieuws

Somber over aandelen, positief over kwaliteitsschuld

JP Morgan AM verwacht dat de bedrijfscijfers de komende kwartalen onder druk blijven staan. Dat maakt de vooruitzichten voor aandelen er niet beter op. Over staatsobligaties en credits wordt JP Morgan steeds positiever. Als centrale banken iets duifachtiger worden, dan kan de rally starten.

De wereldeconomie piept en kraakt en de inflatie wil maar niet dalen. Centrale banken hebben daardoor geen ruimte voor stimulerend beleid. Integendeel, de rente moet verder omhoog, wat de economie nog verder onder druk zet.

Onder die omstandigheden is het geen wonder dat JP Morgan AM in zijn laatste Outlook behoorlijk somber is over de vooruitzichten voor beleggers.

Dalende winsten

De vermogensbeheerder maakt zich vooral zorgen om Europa dat zwaar te lijden heeft onder de energiecrisis. De vermogensbeheerder vreest dat veel pijn voor bedrijven pas bij de cijfers over het derde en vierde kwartaal aan het licht komt. JP Morgan gaat daarom aandelen uit de Eurozone liever uit de weg. Het advies is underweight.

Het VK is iets aantrekkelijker, vanwege de lage waarderingen en ook voor de VS, Japan en Zuidoost-Azië heeft JP Morgan een neutrale weging, zeker nu de koersen in september hard zijn gedaald.

Obligaties overweight

Bij obligaties ziet het er beter uit dan bij aandelen. JP Morgan denkt dat de lange rente zijn top begint te naderen. Vooral van de ECB en de Bank of Japan verwacht het binnen niet al te lange tijd een mildere - meer duifachtige - toon, als de zorgen over economische groei de overhand krijgen over angst voor inflatie.

Duitse Bunds en Japanse staatsobligaties behoren tot de favorieten van JP Morgan, meer dan Amerikaanse Treasuries.

Verder beginnen de yields op bedrijfsobligaties met een investment grade aantrekkelijk te ogen. Voor bedrijfsobligaties met een hoger risico (high yield) geldt vanwege de dreigende recessie een underweight-advies.

Azië heeft lage k/w

Interessant in Azië is dat de bedrijfsvooruitzichten dit jaar eigenlijk redelijk op peil zijn gebleven. Dat heeft onder andere te maken met China waar de coronamaatregelen nu eindelijk wat soepeler lijken te worden en er stimuleringsmaatregelen aan zitten te komen. 

Aangezien de koersen in Azië flink zijn gedaald, zijn de koers-winstverhoudingen relatief laag. Dat stemt JP Morgan voor de lange termijn optimistisch.

Europese aandelen herstellen vaak vroeg

Voor Europa wordt het hoe dan ook een harde winter voor bedrijven en huishoudens. Het enige voordeel voor beleggers is dat ook hier de aandelenkoersen al sterk zijn gedaald. Veel slecht nieuws is dus al verwerkt.

Daar komt bij dat Europese aandelen vaak vroeg in een recessie aan een herstel beginnen. Of dat dit keer weer zo zal zijn, hangt volgens JP Morgan af van de lengte van de recessie en het handelen van de ECB. Als de ECB zijn havikachtige toon laat varen, kan het sentiment snel kiepen. Zolang dat niet het geval is, blijft JP Morgan bearish op Europa.

Cash is king

Ondanks de hoge inflatie is JP Morgan voorstander van cash. Het is momenteel de veiligste manier om vermogen te stallen. En er is nog genoeg tijd om in te stappen bij aandelen.

De beleggingsvoorkeuren van JP Morgan

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen