Nieuws

Waarde presteert uiteindelijk echt beter

Er zijn beleggers die vrezen dat het voorbij is met de recente goede run van value-aandelen. Verkopen en inruilen voor growth? Doe maar niet, zegt fondsbeheerder Simon Adler. De historie spreekt duidelijk in het voordeel van waarde-aandelen, zo laat hij met vier sprekende grafieken zien.

Een grafiek zegt soms meer dan 1000 woorden. Ze kunnen beleggers helpen afstand te nemen van de dagelijkse ups en downs en beschermen tegen domme kortetermijnbeslissingen.

Een van die domme beslissingen is volgens Simon Adler het aan de kant schuiven van value-aandelen in ruil voor groeiaandelen. Althans, dat toont de fondsbeheerder van Schroders AM aan op basis van vier grafieken.

Simon Adler van Schroders AM

Honderden percenten meer rendement

In de eerste grafiek gaat Adler 100 jaar terug in de tijd en laat zien dat goedkope value-aandelen duidelijk beter hebben gepresteerd dan groeiaandelen. Voor de berekening is hij uitgegaan van de boekwaarde van bedrijven in verhouding tot de beurswaarde. De boekwaarde wordt daarbij bepaald door alle vorderingen en vermogensbestanddelen van een bedrijf minus de schulden en verplichtingen.

Hij is er verder vanuit gegaan dat portefeuilles een keer per jaar worden geherbalanceerd zodat de portefeuille altijd bestaat uit een mandje van de 30% goedkoopste aandelen.

Het resultaat voor de Verenigde Staten is adembenemend. Wie in 1926 10.000 dollar had belegd in het value-deel van de markt had nu meer dan 1 miljard dollar gehad. Iemand die hetzelfde had gedaan met groeiaandelen was niet verder gekomen dan 94,7 miljoen dollar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

This time is different?

Dwe outperformance van waarde-aandelen over de laatste 100 jaar zal niet iedereen overtuigen. Misschien zijn de tijden veranderd en is dit de tijd van disruptieve groeibedrijven? Zijn waardeaandelen deze eeuw niet in de meeste tijd ver achterbleven bij de rest van de markt?

Adler heeft daarom ook de resultaten per decennium gekeken op basis van zogenoemde forward rolling returns van 5 jaar. Wat blijkt, de periode 2010-2020 was inderdaad zwak, maar dat was wel een uitzondering ten opzichte van alle andere decennia sinds 1920. Omdat het om rolling averages gaat, zijn er nog drie jaar te gaan voor de cijfers voor 2010-2020 compleet zijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Nog kortere termijn

Voor wie dit nog onvoldoende bewijs is, heeft Adler vervolgens in zijn derde grafiek gekeken naar een nog kortere periode van vijf jaar. Het beeld blijft hetzelfde. Value deed het sinds de jaren '20 van de vorige eeuw in 84% van de gevallen beter dan groeiaandelen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte bekijkt Adler hoe goedkoop het value-deel van de markt nu historisch is. Het antwoord is duidelijk: heel goedkoop.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen