Nieuws

Minder aandelen, meer rendement

Franklin Templeton hecht in zijn beleggingsbeleid veel waarde aan focus. Vijftig aandelen in een fondsportefeuille is meer dan genoeg. Alles daarboven gaat ten koste van het rendement.

Er wordt vaak gezegd dat aandelenportefeuilles een zo breed mogelijke samenstelling moeten hebben. Want, hoe meer verschillende aandelen er in portefeuille zitten, hoe groter de risicospreiding en hoe groter de kans dat de beurswinnaars er in ieder geval bij zitten.

Franklin Templeton ziet dat anders. Volgens de Amerikaanse vermogensbeheerder is het voor actief gemanagde fondsen juist beter om kleine portefeuilles te hebben van maximaal 50 aandelen.

Drie redenen

Franklin Templeton geeft daar drie redenen voor:

  1. Ten eerste is het voor een actief fonds dat in veel verschillende aandelen belegt mathematisch gezien moeilijker de index te verslaan. De twee lijken immers meer op elkaar. 
  2. Ten tweede kunnen fondsmanagers die zich concentreren op 50 aandelen in plaats van bijvoorbeeld 100 betere analyses uitvoeren, en daarmee ook beter selecteren.
  3. Ten derde is het dubieus om te zeggen dat meer aandelen ook altijd een betere spreiding en minder risico betekent. Franklin Templeton geeft het voorbeeld van een fonds dat belegt in zes verschillende oliefondsen en een die zich beperkt tot één of twee favorieten uit die sector. Is de eerste portefeuille nou echt zoveel beter gespreid dan de tweede?

Wetenschappelijk onderzoek

Daarmee komt Franklin Templeton bij de bewijsvoering. Volgens de vermogensbeheerder zijn er verschillende studies die hebben onderzocht wat er zou zijn gebeurd als fondsmanagers alleen zouden hebben belegd in hun conviction stocks en andere aandelen hadden weggelaten. De rendementen bleken al snel 2,5% tot 4,5% per jaar hoger te liggen.

Elke fondsmanager heeft wel zo’n lijstje met aandelen waar hij of zij echt in gelooft. Dat geldt ook voor Franklin Templeton, dat zich bij zijn fondsen altijd eerst op deze club van favorieten richt. Pas in tweede instantie wordt er gekeken of er nog andere aandelen nodig zijn voor een betere spreiding.

Veel extra aandelen hoeven dat volgens Franklin Templeton niet te zijn, want er zijn studies waaruit blijkt dat de meerwaarde spreiding vanaf 30 aandelen sterk afneemt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie