Nieuws

Een paar handvatten voor langetermijnbeleggers

Vermogensbeheerder Michael Batnick geeft in zijn blog een paar tips voor lange termijnbeleggers. De belangrijkste: "Stick to the plan".

Er zijn een paar zaken essentieel voor een succesvol langetermijnbelegger. Ten eerste is het belangrijk een plan op te stellen dat als anker en uitgangspunt dient. Ten tweede is het verstandig om bij grote wijzigingen van de portefeuille de redenen daarvoor op papier te zetten. Het is goed mogelijk dat daardoor fouten voorkomen kunnen worden of – als er fouten gemaakt worden – kan het als les dienen voor de toekomst.

Dat zijn de eerste twee van de tips die Michael Batnick geeft in zijn blog The Irrelevant Investor.

Geen paniek

Essentieel is ook om niet in paniek te raken en altijd het besef te hebben dat mensen werken om de dagelijkse rekeningen te betalen, maar dat beleggen bestaat om de rekeningen in de toekomst te betalen.

Het gaat voor een langetermijnbelegger ook nooit om een paar weken of maanden, maar meestal jaren, afhankelijk van iemands leeftijd en wat de plannen voor het belegde vermogen zijn.

Zo min mogelijk handelen

Een standaardregel is verder om het aantal transacties tot een minimum te beperken. Batnick geeft het voorbeeld van afgelopen week toen aandelen en obligaties alle kanten op bewogen. Per saldo gebeurde er met de S&P 500 echter bijna niets. Obligaties daalden wel verder, maar betekent dit dat nu een goed moment is om te verkopen?

Batnick weet het niet zeker, maar historisch gezien is eerder het tegendeel waar, want bij zowel aandelen als obligaties is een langetermijnrendement zo goed als zeker. De portefeuille veranderen op basis van kortetermijnfluctuaties is daarom bijna altijd een slecht idee.

Helikopterview

Het advies van Batnick is om uit te zoomen. Hij wijst op de winst- en dividendontwikkeling in de Verenigde Staten gedurende de afgelopen 100 jaar. Er waren waren ups en downs, maar de lange termijn is straight omhoog met een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van 6% per jaar en een dividendstijging van 5%.

Het totale rendement op aandelen was 8% tot 10% per jaar. De laatste tien jaar was het meer, maar ga er niet vanuit dat dit zo blijft.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Diversificatie

Ten slotte is diversificatie een absolute must. Het meest eenvoudig gaat dat met indexfondsen of ETF’s, maar individuele aandelen of actief beheerde beleggingsfondsen kan ook. Het is alleen meer werk om een groot en breed genoeg pakket aandelen en/of fondsen samen te stellen.

Te weinig aandelen of obligaties is gevaarlijk, omdat iedereen weet dat er aandelen zijn die jaren achter elkaar niet of nauwelijks rendement opleveren en dat zijn er best wel veel. Vooraf een juiste inschatting maken wie de winnaars en wie de verliezers van morgen zullen zijn, is zo goed als onmogelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie