Nieuws

Een pleidooi voor Europese smallcaps

Columbia Threadneedle Investments heeft goede verwachtingen voor Europese smallcaps. Ze gedijen goed bij hoge inflatie en sluiten aan bij de trend richting waardebeleggen.

Er zijn twee Europese marktontwikkelingen die Columbia Threadneedle Investments het laatste jaar extra zijn opgevallen:

  1. De comeback van waarde-aandelen
  2. De hoge inflatie

Het zijn factoren die volgens de vermogensbeheerder ook niet een-twee-drie verdwijnen. Zo gelooft Columbia Threadneedle dat centrale banken nauwelijks iets zullen ondernemen tegen de inflatie.

De ECB zal zelfs nog minder doen dan de Amerikaanse Federal Reserve. Waarde-aandelen kunnen ondertussen bovengemiddeld profiteren van het te verwachten economisch herstel.

Pricing power

De vermogensbeheerder denkt dat Europese smallcaps van beide trends kunnen profiteren. Allereerst moeten beleggers beseffen dat hoge prijzen niet per se slecht zijn voor de beurs. Essentieel is dat een bedrijf genoeg pricing power of marktmacht heeft.

Een voorbeeld: stel bedrijf X krijgt te maken met stijgende energielasten. De kosten van computerchips gaan omhoog en tot overmaat van ramp eisen de werknemers ook nog een forse loonsverhoging.

Als dit bedrijf die kosten kan doorberekenen aan zijn klanten, zonder dat de vraag er onder lijdt, dan is er sprake van pricing power. Helemaal mooi is het als de vraag toeneemt, omdat consumenten meer te besteden hebben.

Columbia Threadneedle denkt dat dit bij kleine bedrijven vaker het geval is dan bij grote. De risico’s zijn overigens wel groot. Immers, als een klein bedrijf geraakt wordt door vraaguitval dan is de schade vaak niet te overzien.

De case voor smallcaps

Columbia Threadneedle ziet ook los van inflatie een aantal voordelen aan smallcaps:

  1. Statistisch gezien groeien kleine bedrijven sneller dan grote.
  2. De markt voor smallcaps is minder efficiënt. Er zijn minder analisten die ze volgen. De marktvolumes zijn dun, wat veel beleggers afschrikt. Totdat een bedrijf plotseling hot wordt omdat het bijvoorbeeld met goede resultaten komt of wordt overgenomen. Voor een actieve belegger met een scherpe neus zijn dit de perfecte omstandigheden.
  3. Voor een actieve belegger die wil inspelen op trends bieden smallcaps vaak meer mogelijkheden omdat ze meer gefocust zijn.

Stockpicking-tips

De grote kunst is om te voorkomen dat er in de verkeerde smallcaps wordt belegd. Columbia Threadneedle volgt daarbij het volgende stappenplan:

  1. Eerst wordt er gekeken of een bedrijf kostenvoordelen heeft. Kan het bedrijf concurrenten afweren op basis van prijs?
  2. Hoeveel concurrentie is er en hoe groot is de markt? Een zekere omvang is nodig om schaalvoordelen te bereiken. 
  3. Het is voor een bedrijf absoluut een voordeel als het voor consumenten lastig is om over te stappen op een concurrent.
  4. Het is gunstig als de waarde van de belangrijkste producten of diensten toenemen als er meer mensen gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle videospelletjes of een hip drankje.
  5. Patenten, overheidslicenties en merknamen zijn allemaal vormen van immateriële activa. Voor smallcaps zijn ze vaak van eminent belang in de concurrentiestrijd en voor de samenwerking met grote bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie