Nieuws

Goud heeft waarde voor elke portefeuille

Een paar procent goud misstaat in geen enkele portefeuille. Het heeft een stabiliserende werking in tijden van grote marktonrust, het heeft een andere koersontwikkeling dan andere effecten en het biedt bescherming tegen een dalende reële rente en dalende dollar.

Het belang van goud als belegging, sieraad en betaalmiddel is bijna zo oud als de mensheid. Er werden in de oudheid zelfs goddelijke kwaliteiten aan het edelmetaal ontleend. Dat geldt bijvoorbeeld voor Egypte, waar vroeger alleen de koninklijke familie goud mocht dragen. 

Tegenwoordig heeft goud veel van zijn glans verloren. De laatste grote verandering kwam in de jaren 70 met de afschaffing van het Bretton Woods Systeem en de loskoppeling van de dollar. Goud verloor daardoor zijn functie als betaalmiddel.

Als reservevaluta en bescherming tegen inflatie bleef goud belangrijk, maar daar komt de laatste jaren wel steeds meer concurrentie bij van cryptomunten. Toch ziet de Meketa Investment Group nog altijd een rol voor goud in de portefeuille.

De vermogensbeheerder onderzocht vier potentiële redenen om goud te bezitten:

  1. De goudprijs beweegt zich contrair aan andere effecten en heeft daarmee een stabiliserende werking op de portefeuille.
  2. De goudprijs beweegt mee met de reële rente en de dollarkoers.
  3. Goud is een veilige haven in tijden van marktturbulentie.
  4. Het is eenvoudig in te passen in de portefeuille.

Ad 1) Stabilisator

Goud levert op zich geen geweldig hoge rendementen op. De laatste 30 jaar was het 3,3% gemiddeld per jaar, wat meer was dan de inflatie, maar minder dan aandelen.

Het mooie is wel dat de beste jaren kwamen op momenten dat de rest van de markt het zwaar had. Goud heeft dus zeker een functie als stabilisator.

Ad 2) Reële rente en dollar

Op de lange termijn biedt goud zoals gezegd een goede bescherming tegen inflatie, maar het is niet zo dat fases met hoge inflatie altijd gepaard gaan met een stijgende goudprijs. De correlatie tussen goud en inflatie kan op de korte termijn zelfs buitengewoon zwak zijn. Als inflatiehedge deugt goud dus niet zo heel goed.

Dat geldt wel voor de reële rente in de VS (rente minus inflatie) en de dollarkoers. Daar is een sterke correlatie zichtbaar. Hoe lager de reële rente, hoe hoger de goudprijs en hoe zwakker de dollar hoe hoger de goudprijs.

Overigens geldt het omgekeerde ook. Dus mocht er een periode aanbreken met een stijgende reële rente en/of een sterke dollar. Dan ziet het er somber uit voor goud.

Ad3) Marktturbulentie

Goud doet het bijna altijd goed in tijden van hoge volatiliteit en kelderende koersen. Dat geldt bijvoorbeeld voor 1989 met Black Monday, de kredietcrisis van 2008 en Covid-19 in 2020. Een van de weinige uitzonderingen was in 2000-2001 tijdens het barsten van de internetbubbel, toen kwam de reactie van goud pas later.

Ad4) Implementatie

Het is vrij eenvoudig om exposure te krijgen naar goud. Dat kan direct door middel van fysiek goud of termijncontracten. Het kan ook met aandelen van goudmijnbedrijven.

Conclusie

Concluderend zegt Meketa dat het zeker zinvol is om een deel van de portefeuille vrij te maken voor goud. Het gaat daarbij niet om een hoog percentage, maar enkele procenten.

Een van de grote vragen die momenteel leeft in beleggingskringen is of dit ook geldt voor bitcoins en andere digitale munten. Sommigen mensen zien crypto's als een moderne versie van goud en toekomstig betaalmiddel.

De crypto's zouden net als goud bescherming bieden tegen onverantwoord opererende overheden en centrale banken die torenhoge schulden opbouwen. Of hier een kern van waarheid in zit moet nog blijken. Goud heeft een wat langere trackrecord.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie