Nieuws

Hoe meer zorgen, hoe hoger de koersen

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over hoge koersen, inflatie, de Fed en een crisis in China. Het is een berg van zorgen die beklommen moet worden. Historisch gezien blijkt dat juist positief voor markten.

Het regent waarschuwingen op de beurs. Grote partijen als Goldman Sachs, Morgan Stanley en Deutsche Bank adviseren voorzichtig te zijn met aandelen. De prijzen van call- en putopties stijgen. Het zijn allemaal tekenen van een tanend beleggersvertrouwen.

De voornaamste redenen zijn China en het in problemen verkerende Evergrande, de hoge grondstoffenprijzen en daaraan gekoppelde inflatie, het opnieuw oplaaien van Covid-19 en de angst dat er na vele jaren een eind komt aan het ruime monetaire beleid van de Fed en de ECB.

Het zijn reële angsten. Maar moet dat per definitie slecht zijn voor de beurs?

Wall of worry of slope of hope? 

Er is een beursgezegde op Wall Street dat luidt: “Bull markets climb a wall of worry, but bear markets slide down a slope of hope.” Dat wil zeggen dat het beleggersvertrouwen een contra-indicator is. Als beleggers erg optimistisch zijn dan is dat vaak een voorbode van dalende koersen, terwijl pessimisme juist een gunstig teken is.

Volgens Jason Goepfert van Sundial Capital zit daar absoluut iets in. Het feit dat de belangrijke indices als de S&P 500 en Nasdaq dicht bij hun recordniveaus zitten, is voor hem extra reden om aan te nemen dat we nog altijd in een bullmarkt zitten.

Sinds 1995

Goepfert heeft een beetje in de geschiedenis gewroet en uitgevonden dat het sinds 1995 acht keer eerder is voorgekomen dat de Cboe Volatility Index duidde op grote zorgen bij beleggers, terwijl de S&P binnen 1% van zijn record zat. In al die gevallen beleefde de S&P 500 daarna vier moeilijke weken, maar over een periode van twee maanden was er telkens een stevige rally.

Dus nu kopen? Goepfert is optimistisch, maar anderen zoals Mohamed El-Erian, zien dat anders. Beter even wachten met kopen tot er meer duidelijkheid is over waar het met de koersen, wereldeconomie en centrale banken en naartoe gaat, is hun advies. Er is immers ook nog een ander beursgezegde met een grote kern van waarheid: “Never catch a falling knife."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie