AFM: Duurzaamheidseffect SFDR valt tegen Zo'n 57% van de Nederlandse beleggingsfondsen heeft geen duurzame kenmerken. Bij de fondsen die wel claimen duurzaam te zijn, kunnen grote vraagteken worden gezet, zo meldt de AFM. 14 september 2021 11:00 • Door Rob Stallinga Daarnaast is de informatieverschaffing over de duurzaamheidsrisico’s en -kenmerken van veel fondsen nog vaak te algemeen, waardoor beleggers te weinig weten over de producten waarin ze beleggen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de AFM trekt in een verkennend onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze Europese verordening is sinds afgelopen maart 2021 van kracht en heeft als doel om de informatievoorziening aan eindbeleggers over de duurzaamheidseffecten van een beleggingsproduct te verbeteren. Zo moeten fondsbeheerders toelichten hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s in hun beleggingsbeleid en inzicht geven in de waarschijnlijke effecten op het rendement. De AFM heeft de toepassing van deze nieuwe regels bij 100 beheerders van 1250 Nederlandse fondsen onderzocht. Hoezo duurzaam? “Er is gekeken naar de naleving van artikelen 6, 8, en 9, die zich richten op de precontractuele informatieverschaffing in het prospectus.” De resultaten zijn niet bijster positief. Hoewel de Nederlandse beleggingsindustrie zichzelf als een koploper beschouwt in duurzaam beleggen heeft 57% van de onderzochte 1250 fondsen geen duurzame kenmerken. Door SFDR is dit expliciet gemaakt. Uit het verkennend onderzoek blijkt verder dat 35% van de fondsen door fondsbeheerders wordt gekwalificeerd als een fonds met duurzame (ecologische of sociale) kenmerken en 8% geeft aan duurzame beleggingen als doel te hebben. Weinig diepgang De AFM plaatst hier echter vraagtekens bij. Bij 46 van deze laatste groep fondsen is gekeken of dit predicaat op basis van de verschafte informatie passend lijkt. Voor slechts een deel is dit het geval. De onderzochte duurzame fondsen hebben informatie over duurzaamheidsrisico’s opgenomen in het prospectus, maar deze blijkt volgens de AFM in veel gevallen te algemeen en mist diepgang. “Een concrete beschrijving van de duurzame doelstelling ontbreekt bijvoorbeeld of er is geen concrete beschrijving van de ecologische of sociale kenmerken die het fonds wil promoten.” Meer wetgeving volgt De AFM blijft hoopvol gestemd over de toekomst. “SFDR is nieuw en technische standaarden (RTS) moeten nog definitief worden vastgesteld.” De toezichthouder weet ook dat nieuwe wetgeving op komst is, dat eindelijk definieert (taxonomie) wat onder duurzaam beleggen moet worden verstaan. De AFM verwacht dat dit, samen met de leerpunten uit het rapport, zal leiden tot specifieke informatie voor beleggers. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.