Nieuws

Europese fondsbelegger stapt in banken en duurzame energie

De Europese fondscijfers over maart zijn binnen. Ondanks slechte coronacijfers ging de Europese belegger opnieuw voor risicovolle beleggingen, waarbij ditmaal met name financials en alternatieve energie populair waren. Detlef Glow, kom er maar in!

Ondanks de verslechterende situatie met betrekking tot de coronapandemie in sommige delen van Europa was maart 2021 opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsenhuizen. Zij verkochten voor 24,1 miljard euro aan actieve fondsen en voor 16,6 miljard aan ETF's.  Beleggers gingen ook in maart duidelijk voor risico.

Aandelenfondsen (+36,5 miljard euro) waren veruit het meest verkocht. Ook mixfondsen (+15,4 miljard euro) waren gevraagd. Alternatieve fondsen (-5,1 miljard euro) en obligatiefondsen (-4,3 miljard euro) daarintegen werden van de hand gedaan. De ETF-verkoop versnelt, en komt inmiddels in de buurt van actieve fondsen.

In de eerste drie maanden boekten Europese fondsenhuizen een instroom van 118,3 miljard euro. Als het zo verder gaat, dan wordt 2021 voor hen een meer dan prima jaar.

De Europese fondsverkoop in maart 2021

Welke subcategorieën kochten Europese beleggers? Het zal niet verrassen dat aandelen wereldwijd (+15,0 miljard euro) de ranglijst aanvoerde. Opvallend is de grote vraag naar aandelen alternatieve energie (+3,2 miljard euro) en financials (+3,0 miljard euro). Kind van de rekening waren bedrijfsobligaties en in mindere mate obligaties uit de opkomende markten in harde valuta.

Winnaars en verliezers van maart


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus