Nieuws

MFS: Dat was de cyclische aandelenrally

Niet eerder boekten Amerikaanse aandelen zo een sterk rendement als in de afgelopen 12 maanden. Vooral cyclische aandelen profiteerden. Volgens Robert Almeida van MFS doen beleggers er verstandig aan om wederom bedrijven te selecteren die door alle cycli heen sterke winstgroei weten te boeken.

Amerikaanse aandelen rendeerden nog nooit zo goed als in de afgelopen twaalf maanden. Dit dankzij de ongekende steunmaatregelen. Vooral cyclische aandelen deden het na het vinden van vaccins in november goed, iets dat vaker voorkomt aan het begin van een nieuwe cyclus. Maar de markt zal, zoals altijd, de blik weer snel richten op ondernemingen met een sterke balans die niet afhankelijk zijn van de economische cycli. Dit stelt beleggingsstrateeg Rob Almeida (zie foto) van vermogensbeheerder MFS in de publicatie A year like few others.

Almeida berekende het 12 maandelijks rendement van Amerikaanse aandelen voor iedere maand vanaf het jaar 1881. In verreweg de meeste maanden kwam het rendement uit tussen de 0% en 25%. Er waren in de geschiedenis maar weinig maanden (5 op de 1670 maanden) waarbij rendementen van 75% of hoger werden behaald. Opmerkelijk dus dat in het afgelopen jaar, met een pandemie en wereldwijde lockdowns, een rendementscijfers van maar liefst 77% werd bereikt. Alleen tijdens de Great Depression in de jaren 30 van de vorige eeuw kwam dat  voor. Ook toen greep de overheid in met maatregelen om de crisis te bezweren.

 

“De meeste beleggers zijn gericht op de korte termijn. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen. Maar op een gegeven moment zullen de markten door de ongetwijfeld eye-popping economische cijfers heen kijken”, stelt Almeida. “Ze zullen gaan berekenen wat de onderliggende bedrijfsresultaten waard zijn zonder alle steun. Als de geschiedenis zich herhaalt en het beleid weer normaliseert, dan zal het kapitaal weer worden ingezet op een meer divers aandelenpakket. Cyclische bedrijven zullen genieten van hun dag in de zon zoals zo vaak in de beginfase van een marktcyclus, maar op de lange termijn worden beleggers beloond die aandelen bezitten van bedrijven die door alle cycli heen stevige winstgroei boeken."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen