hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  Grijs wordt groen bij de implementatie van SFDR

Grijs wordt groen bij de implementatie van SFDR

Invoering van de Europese SFDR moet greenwashing van fondsen tegengaan. Volgens AF Advisors vallen de eerste resultaten tegen. "We zien dat sommige managers hun duurzaamheidsambities verdoezelen en doorgaan met holle frases."

12 maart 2021 10:00 • Door Rob Stallinga

De eerste resultaten van de implementatie van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) bevestigt volgens AF Advisors de verwarring in de financiële sector. De eerste deadline voor de implementatie van de SFDR was op 10 maart 2021.

Het AF Advisors SFDR-team analyseerde de implementatie van SFDR level I in de Nederlandse financiële sector. De resultaten laten opmerkelijk grote verschillen zien in de interpretatie van de vereisten.

Grote interpretatieverschillen

Door implementie van SFDR worden financiële producten op basis van de integratie van duurzaamheid in het product geclassificeerd als artikel 6 (grijs), artikel 8 (lichtgroen) en artikel 9 (donkergroen). De verschillen in interpretatie en de manier waarop toelichtingen worden gepubliceerd, zijn volgens AF Advisors echter bijzonder groot.

"De interpretatie van classificatie varieert enorm."

AF Advisors: "Hoewel de SFDR-afbakening van deze categorieën niet bijzonder duidelijk is, laat onze analyse onverwachte resultaten zien. We zijn beleggingsfondsen tegengekomen met vergelijkbare uitsluitingslijsten, vergelijkbare ESG-integratieprocessen en een vergelijkbaar engagementproces. Sommige van deze fondsen zijn geclassificeerd als artikel 6, anderen als artikel 8 en een enkeling zelfs als artikel 9."

AF Advisors kwam ook grijze producten tegen met een uitgebreide beschrijving van de integratie van duurzaamheid in het product. Een verklaring voor dit fenomeen kan volgens AF Advisors zijn dat de managers van deze producten gehaast waren, op dit moment niet gebonden willen zijn aan strengere SFDR-eisen in de toekomst en daarom besloten hun ambities te beperken. "Ze dienen dan echter wel hun communicatie over de integratie van duurzaamheid dienovereenkomstig aan te passen."

Donkergroen is de mode

Aan de andere kant ontdekte AF Advisors passieve fondsen met een beperkte integratie van duurzaamheid, die vervolgens worden geclassificeerd als donkergroen. "Een voorbeeld is een wereldwijd beleggend aandelenfonds dat slechts 285 bedrijven uitsluit van het MSCI World-universum (ongeveer 1585 aandelen). Naar onze mening zouden deze producten niet als donkergroen, maar als lichtgroen of zelfs grijs moeten kwalificeren."

Over het algemeen vond AF Advisors meer donkergroene producten dan verwacht. "Meer dan 100 beleggingsfondsen voor particuliere beleggers die worden beheerd door de 10 grootste Nederlandse vermogensbeheerders zijn geclassificeerd als artikel 9."

Nog geen remedie tegen greenwashing

Ofwel, beleggers kunnen volgens AF Advisors nog niet vertrouwen op de duurzaamheidsclassificatie van fondsen. "Die classificatie zegt meer over de visie van de fondsbeheerder op de classificatiedrempels dan over het feitelijk gehanteerde duurzaamheidsniveau binnen het fonds"

Een belangrijk doel van SFDR is om de echte duurzaamheidsambities van financiële producten te verduidelijken. Eventuele loze uitspraken over duurzaamheid zullen moeten worden onderbouwd met resultaten. SFDR- level I is volgens AF Advisors slechts een eerste stap op weg naar deze transparantie. "Uit onze analyse blijkt dat het effect tot dusver beperkt is. We zien dat sommige managers hun duurzaamheidsambities verdoezelen en doorgaan met holle frases terwijl ze hun werkelijke ambities verbergen in juridische documentatie."

Het goede nieuws is dat het merendeel van de Nederlandse vermogensbeheerders de duurzaamheidsambities van hun assortiment duidelijk communiceren. Positief is ook dat  de meeste Nederlandse producten duurzaam zijn. "Een groot deel van de Nederlandse financiële sector bestaat uit collectieve pensioenfondsen. Uit onze analyse blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse pensioenfondsen hun pensioenregeling als lichtgroen classificeert. Ook al zegt deze classificatie dus niet alles, het is in ieder geval een goed teken dat de pensioensector zijn duurzaamheidsambitie heeft uitgesproken."

Beleggingsfondsen die worden gedistribueerd aan Nederlandse particuliere beleggers zijn in de meeste gevallen ook lichtgroen of donkergroen. AF Advisors schat dat tussen de 65% en 75% van de beschikbare producten voor Nederlandse particuliere beleggers duurzaam is volgens SFDR. Voor niet-Nederlandse vermogensbeheerders ligt dit percentage aanzienlijk lager. "Deze instellingen hebben ofwel andere duurzaamheidsstandaarden of ze hebben verschillende categorisatiestandaarden gehanteerd," aldus AF Advisors.

AF Advisors is een onafhankelijke adviesboetiek die zich bezighoudt met de vermogensbeheersector. Wij staan onze klanten bij in structurering, investeringsadvies, organisatieadvies en regelgevingsadvies.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 03 jun Klimaatbeleggers voelen zich zwaar gehinderd
  • 13 jun Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  • 20 jun AI-fondsen populair in Europa, het kapitaal gaat naar de VS
  • 21 mei Dit zijn de winnaars van de LSEG Lipper Fund Awards 2025
  • 21 mei “Niemand wil nog beleggen in een black box”

Onderwerpen

  • fondsen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Rob Stallinga Geplaatst op 12 maart 2021 10:00 meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  2. label connect Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. label connect Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
  4. “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
  5. “Niemand wil nog beleggen in een black box”
Populaire columns
  1. label connect Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  2. label connect “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
  3. label connect Contrair en succesvol
  4. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”
  5. “Het is fijn om goed te doen”

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group