Nieuws

Goldman Sachs verwacht een heerlijke zomer

Goldman Sachs heeft de verwachtingen voor de Amerikaanse economie flink opgetrokken. Biden en vaccins kunnen de groei aanjagen tot het hoogste niveau sinds 1984. Dat leidt overigens wel tot een flink hogere inflatie.

De coronapandemie kost in de VS nog elke dag duizenden mensen het leven. De ziekenhuizen liggen vol. De middenstand piept en kraakt en de werkloosheid loopt weer op.

Januari 2021 voelt ondanks de eerste vaccinaties nauwelijks anders dan de voorgaande negen maanden. Maar volgens zakenbank Goldman Sachs hoeven Amerikanen niet te wanhopen.

Er gloort iets heel moois aan de horizon. 2021 belooft een van de beste economische jaren te worden sinds 1984.

Groei van 6,4% 

De Goldman-analisten hebben hun verwachtingen voor de groei in de VS verhoogd van 5,9% naar 6,4%. Dat zou de hoogste groei zijn sinds 1984. Voor de werkloosheid voorzien ze een daling van 6,7% naar 4,8% die in de jaren daarna kan zakken tot 3,6% in 2024.

Zonder twijfel belooft 2021 dus een geweldig jaar te worden voor de Amerikaanse economie, wat deels te maken heeft met het langzaam wegebben van het coronagevaar. Maar ook de vorige week verkregen meerderheid van de Democraten in de Senaat speelt een belangrijke rol.

Meer overheidssteun 

Goldman verwacht dat Biden door die meerderheid zijn plannen voor een groot stimuleringspakket sneller door kan drukken.

Alleen het eerste kwartaal zou de stimulans uit kunnen komen op 750 miljard dollar, inclusief 300 miljard die direct naar getroffen mensen en bedrijven gaat.

Die hulp zou voldoende moeten zijn om de tegenvallers op te vangen die er nu ongetwijfeld nog zijn bij het bestrijden van corona.

Zonnetje in huis

Goldman is met zijn prognose het zonnetje in huis. Andere banken en economen op Wall Street zijn een stuk voorzichtiger. De gemiddelde groeiverwachting voor de VS bedraagt slechts 3,9%.

Ook internationaal is er nog lang geen sprake van euforie. De Wereldbank gaat uit van een groei van 4% voor de wereldeconomie na een krimp van 4,3% in 2020.

Stijgende aandelen, zinkende obligaties

De beurs lijkt toch eerder het optimistische scenario van Goldman te geloven. 2021 is begonnen zoals 2020 eindigde, met snel oplopende koersen over de volle breedte van de markt.

Daar kleven niet alleen voordelen aan voor beleggers: obligaties zijn een stuk minder in trek dan aandelen. Dat geldt met name voor Amerikaanse staatsobligaties.

De rente loopt daardoor snel op. In augustus lag de rente voor een Amerikaanse tienjarige staatslening nog op 0,5%. Inmiddels staat er meer dan 1,1% op de borden.

Dat past helemaal in het beeld van de Goldman-analisten. Zij denken dat marktparticipanten onderschatten hoe hard het met de inflatie van de economie kan gaan.

De Federal Reserve heeft weliswaar belooft de rente nog heel lang laag te houden. Toch zal de Fed op een gegeven moment moeten reageren en Goldman denkt dat dit moment dichterbij is dan menigeen denkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen