Nieuws

Investeringsvolume zonne-energie-sector flink omhoog

Overheden en grote beleggers willen de komende jaren honderden miljarden investeren in groene energie. Beleggers hebben bijna 750 miljard dollar klaar staan, vooral zonne-energie is populair.

2020 was een uitstekend jaar voor beleggingen in groene energie en dat blijft ook zo de komende jaren, schrijft Selin Bucak in een analyse voor Citywire.

Reden voor haar optimisme zijn de enorme investeringen van overheden en grote beleggers in duurzaamheidsprojecten. Vooral de zonne-energiesector staat voor een ongekende groei- en investeringscyclus.

De analist wijst onder andere op een onderzoek van de Octopus Group, waaruit blijkt dat institutionele beleggers de komende vijf jaar het aandeel groene energie in hun portefeuilles willen verdubbelen van 4,2% naar 8,3%. Tot 2030 zou het gaat om een investeringsvolume van ongeveer 742 miljard dollar.

Covid is een katalysator

Overheden sturen al jaren op een radicale overstap op groene energie, maar volgens Matt Setchell van Octopus Renewables blijft het nu niet meer bij woorden.

De coronacrisis heeft iets veranderd in de hoofden van overheden en beleggers. Waar het nu op aankomt, is dat de betrokken partijen elkaar vinden.

“Covid-19 kan de katalysator worden voor een meer duurzame toekomst als overheden, beleggers en energiebedrijven bereid zijn samen te werken,” zegt Setchell.

Brede groene coalitie

Dat het gevoel van urgentie is toegenomen, blijkt volgens Citywire uit alle beleidsplannen. De Europese Unie was een van de eerste die aangaf dat het in 2050 CO2-neutraal wil zijn.

Groot-Brittannië volgde dat voorbeeld enkele weken geleden. Hetzelfde geldt voor Japan, China en Zuid-Korea en met Joe Biden zullen de VS waarschijnlijk ook snel volgen.

Het blijft niet bij beloftes. Zo heeft Groot-Brittannië heel concrete voorstellen gedaan voor 2030, waarin Boris Johnson belooft de komende tien jaar te zorgen voor een groene revolutie, met 250.000 banen in de duurzaamheidssector. Geld is er volop. Tot 2050 wil het VK 12.000 miljard pond uittrekken voor groene projecten.

John Kerry

In de VS zit Joe Biden op dezelfde golflengte. Hij belooft een investeringspakket van 400 miljard dollar tot 2030. Dat de ervaren John Kerry als minister verantwoordelijk wordt voor het klimaatbeleid geeft aan hoe serieus Biden het klimaatprobleem neemt.

Voor beleggers is het nog wel van belang waar de investeringen precies heengaan. Zon? Wind? Waterkracht? Elektromobiliteit? Waterstof?

Volgens het Internationale Energieagentschap IEA heeft de solarindustrie de beste kaarten. Het IEA verwacht dat de komende vijf jaar 60% van alle duurzame investeringen richting zonne-energie gaat. Dat kan variëren van zonnepanelen tot nieuwe vindingen op het gebied van de photovoltaïsche celtechnologie. Kansen zijn er genoeg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40