Nieuws

Drie kortetermijneffecten van het grootste handelsverdrag ooit

Het zal een tijdje duren voordat het handelsakkoord RCEP in de Azië-Pacific/regio leidt tot lagere importtarieven. Maar dat betekent niet dat er op korte termijn niks verandert. ING ziet voor de komende paar jaar drie belangrijke effecten.

Het RCEP-handelsakkoord tussen vijftien landen in Azië en Oceanië heeft als belangrijkste doel om in 20 jaar alle onderlinge importbarrières af te schaffen. Heel eenvoudig zal dat niet zijn.

Maar zoveel landen betekent vijftien parlementen die akkoord moeten gaan. ING Think verwacht dat het een proces van de lange adem wordt. Het is best mogelijk dat er 2021 nog geen tarief verlaagd is.

Toch zijn er volgens analist Joanna Konings wel degelijk ook kortetermijneffecten van het handelsverdrag. Ze noemt er drie.

 1. Globalisering mag nog
  Allereerst gaat er volgens analist Joanna Konings een belangrijk signaal uit van het verdrag. Het is namelijk voor het eerst sinds jaren dat er weer eens positief gesproken wordt over globalisering en het bevorderen van de wereldhandel. Dat alleen is waarschijnlijk belangrijker dan alle tarieven bij elkaar, schrijft Konings.
  Gezien de omvang van de landen die meedoen binnen RCEP, kan het bovendien andere landen aansporen en inspireren zich bij het handelspact aan te sluiten of eigen verdragen te sluiten.
  Denk bijvoorbeeld aan India, dat nu als een van de weinige Aziatische landen niet meedoet aan RCEP. Maar wellicht ook de Verenigde Staten, Canada en Mexico, die vóór de regering-Trump al een keer dichtbij een deal waren met de regio. Stel dat die twee handelsblokken elkaar vinden dan kunnen Europa, Zuid-Amerika en Afrika niet achterblijven.

 2. Niet-tarifaire handelsbelemmeringen
  Er zijn naast importtarieven ook andere barrières die de handel tussen RCEP-landen afremmen. Denk bijvoorbeeld aan douaneformaliteiten en allerlei vergunningen. Als deze verdwijnen, dan kan dat de handel enorm bevorderen.
  Momenteel is het zo dat de RCEP-landen ongeveer 30% van de wereldwijde productie voor hun rekening nemen. Maar in de wereldhandel spelen ze met 12% een veel kleinere rol. ING verwacht dat dit laatste percentage de komende jaren flink zal oplopen.

 3. Productieketen
  Tenslotte is het zeer waarschijnlijk dat RCEP invloed zal hebben op productieketens. Als het makkelijker wordt om goederen te transporteren in de RCEP-zone, dan geldt het hetzelfde voor onderdelen. En als het makkelijk wordt om binnen de RCEP-regio onderdelen te vervoeren, dan kan dat van grote invloed zijn op de beslissingen van bijvoorbeeld een Europese autobouwer of een Amerikaanse producent van mobiele telefoons waar ze hun fabrieken neerzetten en/of spullen vandaan halen. 

Wie doen er mee?

Tot nu toe doen er vijftien landen mee aan RCEP. Dat zijn: China (inclusief Hongkong en Macau), Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Thailand, Singapore, Maleisië, de Filipijnen, Vietnam, Brunei, Cambodja, Myanmar en Laos.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?