Nieuws

Ondanks het coronavirus stijgt wereldwijd particulier vermogen

Het vermogen van huishoudens is ook in 2020 verder gestegen. Het stevige optreden van centrale banken en de hulp van overheden konden het negatieve effect van de pandemie opheffen.

De coronapandemie heeft op het wereldwijde vermogen van huishoudens weinig effect gehad. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2020 van Credit Suisse.

Volgens de Zwitserse zakenbank is het totale vermogen in de eerste helft van 2020 zelfs licht gestegen met een biljoen dollar, of 0,25%.

Doordat de wereldbevolking iets sneller groeide, daalde de welvaart per persoon wel een klein beetje van 77.309 dollar naar 76.984 dollar.

Scheef

Het vermogen bleef volgens het rapport behoorlijk scheef verdeeld met 43% van de welvaart in handen van 1% van de wereldbevolking. Het aantal miljonairs bleef grofweg gelijk met circa 52 miljoen. Het aantal superrijken met netto meer dan 50 miljoen dollar daalde met 120 mensen tot 175.570. 

Econoom Anthony Shorrocks van Credit Suisse noemt het opmerkelijk dat de welvaart zo goed stand heeft gehouden dit jaar. Hij schrijft het toe aan het doortastende optreden van centrale banken en overheden.

Toen consumenten dat zagen, keerde het vertrouwen terug en herstelden de aandelenmarkten en vlogen de huizenprijzen omhoog.

Vrouwen en millenials

Volgens Credit Suisse waren er regionaal geen grote verschillen. China, India en de VS sprongen er in positieve zin uit, Groot-Brittannië en Zuid-Amerika in negatieve.

Dat laatste geldt ook voor vrouwen en jongeren, die vaker werken in beroepen die economisch te lijden hebben onder lockdowns en het houden van meer afstand.

Het vermogensonderzoek van Credit Suisse geldt als een van de meest omvangrijke in zijn soort. De bank kijkt naar het vermogen van 5,164 miljard volwassenen in de wereld. Samen hadden die mensen eind 2019 een vermogen van rond de 400 biljoen dollar.

Meeste rijken in de VS en China

In de Verenigde Staten wonen de meeste rijken met 20,2 miljoen, ofwel 39% van het totaal. Daarna volgen op gepaste afstand:

  • China: 11%
  • Japan: 6%
  • Groot-Brittannië: 5%
  • Duitsland en Frankrijk: elk 4%
  • Italië, Canada en Australië: elk 3%
  • Nederland, Zwitserland en Zuid-Korea: elk 2%

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus