Nieuws

COVID-19 liveblog: Wat zeggen de beleggingshuizen?

Wat te doen nu COVID-19 voor hevige bewegingen zorgt op de financiële markten? Lees de uiteenlopende en sterk veranderende meningen, analyses en verwachtingen van assetmanagers wereldwijd.

Pimco: Reken op tegenslagen en blijvende schade

De wereldeconomie en financiële markten zullen in de volgende zes tot twaalf maanden overgaan van helse pijnmomenten naar geleidelijk herstel. Dat herstel is niet overal gelijk en gaat gepaard met tegenslagen en blijvende schade. Dat schrijven Global Economic Advisor Joachim Fels en CIO Global Fixed Income Andrew Balls van ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco in de laatste Cyclical Outlook, getiteld From Hurting to Healing.

Obligatiebeleggers moeten ermee rekening houden dat zwakke plekken in de wereldwijde bedrijfsobligatiemarkt de komende tijd goed zichtbaar worden. Daarnaast moeten beleggers zich schrap zetten voor een New Neutral 2.0, met nog meer lage reële rentetarieven. Een V-vormig herstel is niet het basisscenario van Pimco. Dat gaat eerder uit van een U-vormig herstel.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zorgen zijn er bij Pimco om Amerikaanse bedrijven met een aanzienlijke stijging van schulden op de balans. Ook verwacht het obligatiehuis dat de wereld na de crisis in een sneller tempo gedeglobaliseerd, waardoor de wereldeconomie kwetsbaarder is voor handelsconflicten. Daarnaast zullen schuldniveaus van de particuliere en de openbare sector na deze crisis waarschijnlijk aanzienlijk hoger zijn, met alle negatieve gevolgen van dien.

Robeco: Liever high yield dan aandelen

Beleggingsstrateeg Peter van de Welle in de publicatie Risico in aandelen kan twee kanten op: "Hebben we dus het ergste gehad? Nee, niet per se. Het gebrek aan transparantie aan het macrofront, de ontkenningsfase in het beleggerssentiment, de onvoorspelbare bewegingen van meer dan 10% en de opgerekte waarderingen in de VS wijzen er nadrukkelijk op dat we nog niet uit de problemen zijn."

“Het risico voor de pessimisten is echter dat ze wachten op een dieptepunt dat al geweest is. Externe schokken zoals die van de afgelopen weken leiden gewoonlijk tot een kortere recessie en een scherper herstel. Het kan goed zijn dat de markten hier al op hebben ingespeeld.”

Peter van der Welle van Robeco

"Het ongekend grote stimuleringspakket van centrale banken en ook in toenemende mate van regeringen speelt een belangrijke rol in de lengte van de recessie. Hoewel de economische activiteit over een 12-maandshorizon wel zal normaliseren, moeten we ons eerst door deze periode heen slaan. En het is op korte termijn onzeker naar welke kant de balans voor aandelen doorslaat.”

“Aandelenbeleggers hebben dus te maken met risico dat twee kanten op kan gaan. Wij geven daarom de voorkeur aan een overweging in bedrijfsobligaties en highyieldobligaties, zodat we klaar zijn voor het uiteindelijke herstel van de economie.”

“Deze beleggingscategorieën worden namelijk steeds meer aangekocht door centrale banken, lopen gewoonlijk voor op aandelen in de conjuncturele cyclus, en zijn sterker gedaald dan gerechtvaardigd op basis van een gemiddeld recessierisico. Hierdoor zijn ze nu aantrekkelijker gewaardeerd dan aandelen.”

DWS: "Internationale samenwerking had economische schade beperkt"

Als de internationale gemeenschap in een vroeg stadium van de coronacrisis beter had samengewerkt op het gebied van gezondheidsmaatregelen, was de pijn voor de wereldeconomie en alle bijkomende sociale schade een stuk minder erg geweest. Dat stelt Martin Moryson, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder DWS in zijn analyse Coronavirus: deep recession, but no depression.

"Het was beter geweest als internationale reisadviezen, renteverlagingen en andere monetaire- en begrotingsmaatregelen op G7 of zelfs nog beter op G20-niveau waren genomen. Helaas is deze wereldwijde crisis uitgebroken in een tijd waarin populisme en protectionisme al volop terrein aan het winnen was.”

Om daaraan toe te voegen: “De slingerbeweging tussen ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’ blijft steeds vaker hangen op ‘veiligheid’. Wij denken dat alle genomen overheidsmaatregelen, die grote gevolgen hebben voor de economie en de samenleving, nog wel even van kracht blijven.”

Maar dit kan natuurlijk niet eeuwig duren, achrijft Moyson: “In een vrije democratische samenleving is het opschorten van bijna alle fundamentele politieke- en burgerrechten, zoals bewegingsvrijheid, het recht op onderwijs, de ongestoorde beoefening van religie en de uitoefening van beroepen, niet lang vol te houden. De beroemde grondlegger van het hygiëneonderzoek, Max von Pettenkofer (zie foto), zei destijds al dat geen enkele epidemie zo erg kan zijn dat het maatschappelijk middenveld permanent wordt stilgelegd.”

J.P. Morgan AM: Nog even wachten met aandelen kopen

Marktstrateeg Vincent Juvyns: “De economische impact van de coronapandemie zal stevig zijn. Het is nog te vroeg om grote asset-allocatiebeslissingen te nemen. De snelle en sterke interventies van overheden en centrale banken hebben de markten ondersteund, maar de volatiliteit blijft aan, zolang de Covid-19-piek in de VS en Europa nog niet is bereikt.”

Vincent van Juvyns van JP Morgan AM

“Voor het kopen van aandelen is het nog te vroeg. Eerst moet de gezondheidscrisis onder controle zijn. Onduidelijk is of de bodem al is bereikt. Desondanks zijn we gematigd positief over de lange termijn. Voor langetermijnbeleggers hebben de recente koersdalingen zeker waarde toegevoegd. Dat wil niet zeggen dat aandelen nu goedkoop zijn. Dat is vooral optisch het geval. Want mochten de Amerikaanse winsten met 25% zakken, dan bedraagt de koers-winstverhouding van de S&P 500 tegen de 20. Dat is niet goedkoop.”

“China toont aan dat er leven is na de coronapandemie. Daar is bijna iedereen weer op kantoor of in de fabriek. Het is er binnenkort business as usual. Nou ja, niet helemaal, want belangrijke afzetmarkten zoals de Europa en de VS verkeren in zwaar weer.”

“Groot vraagteken is de VS, de motor van de wereldeconomie. De onzekerheid over de verspreiding van Covid-19 in de VS zal de komende weken drukken op het wereldwijde marktsentiment. We hopen dat daar over een paar weken de piek is bereikt. De verwachting is inmiddels dat de Amerikaanse economie dit jaar met 5% zal krimpen. Dat is ongehoord.”

“Wij hopen de komende weken een trendbreuk te zien, waardoor de maatregelen de komende twee maanden kunnen worden opgeheven en het economische leven weer op gang komen. Voor ons is het glas half vol voor middellange en lange termijn. Zo kan 2021 een vrij mooi jaar worden voor aandelen door het verwachte herstel van de winsten.”

“Op korte termijn zijn we echter onderwogen in aandelen. Als we moeten kopen, dan eerder in de VS dan in Europa, en eerder in gezondheid en tech dan in andere sectoren. Amerikaanse staatsobligaties hebben we overwogen, net als investment grade-obligaties. Het advies voor Amerikaanse high yield-obligaties hebben we daarentegen verlaagd. Binnen opkomende markten blijven we positief over China, zowel over aandelen als obligaties. De Japanse yen is onze favoriete valuta.”

T. Rowe Price: Obligatiemarkt wijst de weg

De coronaviruspandemie zal de wereldeconomie zeer hard treffen. Een wereldwijde recessie is misschien al begonnen. Deze recessie zal uniek zijn omdat hij de diepste in decennia is, maar tegelijkertijd kan hij ook de kortst durende ooit zijn, schrijft obligatie-expert Ken Orchard, Portfolio Manager bij T. Rowe Price in de publicatie How a Recession Will Impact Bond Markets. De kernpassages:

“In het verleden waren de vastrentende markten meestal redelijk goed in het lokaliseren van de bodem van een recessie. Zo werd in december 2008 de grootste maandelijkse krimp van de Amerikaanse economie tijdens de financiële crisis geregistreerd, en in dezelfde maand bereikten de yields op Amerikaanse staatsobligaties een dieptepunt en de credit spreads een hoogtepunt.”

"Amerikaanse investment grade bedrijfsobligaties bieden aantrekkelijke beleggingskansen, aangezien de spreads in deze sector aanzienlijk zijn toegenomen en in sommige gevallen is de rentecurve geïnverteerd. In veel gevallen lijkt de ontwrichting te worden gedreven door gedwongen verkoop en niet noodzakelijkerwijs door fundamentals. De spreiding van de handelaren die ook gedwongen worden vanuit huis te werken heeft bijgedragen tot de gespannen liquiditeitscondities. Positief is dat de Federal Reserve heeft aangekondigd dat ze zal beginnen met de aankoop van bedrijfsobligaties met een investment grade rating, wat de sector ten goede komt."

"De rentetarieven op of onder nul in de meeste grote economieën zouden de komende weken en maanden de zoektocht naar rendement op de obligatiemarkten moeten ondersteunen. Risicovollere obligatiesegmenten kunnen dan herstellen, hoewel het pad daar naartoe niet makkelijk begaanbaar is, gezien de gespannen liquiditeitscondities en de waarschijnlijkheid dat de volatiliteit nog enige tijd hoog zal blijven."

NN IP: Aandelen naar verkoop, obligaties naar koop

Want beleggers zien het allemaal nog veel te zonnig in, aldus NN IP in de nieuwste multi Asset Monthly.

"Our equity downgrade was triggered by three observations.

 • First,  we think earnings expectations in the market are still too high. Analysts have so far adjusted their 2020 earnings estimates by 10% on average and market-implied earnings growth is -15% (both figures are for US equities). We assume a reduction of at least 20%.
 • Second, the correction in equity markets so far is not really compatible with a recession scenario. In the past, when a recession was being discounted, equity markets dropped by 35%-40% on average.
 • Third, key technical, sentiment, style, liquidity and high-frequency indicators, which we consider relevant for calling the bottom in markets, have deteriorated again in the past week"

"We initiated our upgrade of fixed income rates, via both German Bunds and US Treasuries, for two main reasons.

 • The first is the massive quantitative easing programmes announced by both the ECB and the Fed. These unprecedented bond purchase programmes should continue to put downward pressure on yields.
 • Second, we project a sharp deterioration in economic data over the coming months, which is likely to keep yields low. It remains difficult to assess to what extent our recession scenario is worse than what markets have been pricing in recent weeks."

Janus Henderson Investors: Marktvolatiliteit biedt kansen aan (kortetermijn)beleggers

Paul O’Connor, hoofd Multi-Asset van Janus Henderson Investors: "There is no obvious historical playbook that can help us navigate the road ahead. While lockdown measures are expected to depress global economic activity by more than anything seen since the Great Depression, the extraordinary monetary and fiscal response is expected to lift the global economy back into expansion in the second half of the year."

"In fact, most forecasters are predicting that 2020 could see one of shortest recessions ever. Still, the recovery will undoubtedly be slower than the slump and the global economy seems unlikely to fully recover from the coronavirus until well into 2021"

"Projection is based on Bloomberg weighted average of consensus forecasts. Whereas many market crashes have been followed by v-shaped recoveries in asset prices, we expect a more protracted power struggle between bulls and bears this time, until the evidence swings more decisively in one direction. This is an environment in which market volatility will probably be slow to subside, creating many opportunities to both buy dips and to sell rallies."

"While buy-and-hold investing can be an efficient strategy in strongly trending markets, high volatility market regimes like this should create many opportunities for active asset allocation to add value to portfolios."

Goldman Sachs AM: Millennials wijzen de weg

Interessante beleggingsinformatie in de nieuwste wereldwijde aandelen-update van Goldman Sachs AM. Zoals:

Denk als belegger als een millennial
"We have long focused on attractive opportunities in companies and sectors that cater to millennial interests: technology-enabled consumption, healthy living, experience over things and sustainable living. The pandemic is forcing more people to adopt so-called millennial behavior. Take technology: a growing amount of human activities—working, socializing, watching movies, consulting with doctors—are being done online. In this atmosphere, we think companies without strong digital strategies—big box stores, retail malls—will suffer. Companies with strong digital strategies should be able to strengthen their brand and increase market share in this environment."

"We have also been investing at the intersection of healthcare and technology for many years. We believe a lasting impact of this pandemic will be historical levels of government and capital market support for healthcare innovation. CEOs of genomics companies are telling us that issues that were taking them years to navigate are being resolved overnight as collaboration with governments and competitors increases dramatically in the race for a vaccine."

ABN AMRO MeesPierson: Belegger, blijf rustig!

Ondanks veel onzekerheden rond de uitbraak van het coronavirus en onrustige markten, adviseert ABN AMRO MeesPierson beleggers om rustig te blijven. De private bank van ABN AMRO adviseert om in deze tijden van marktturbulentie geen grote veranderingen in de beleggingsportefeuille door te voeren.

ABN AMRO MeesPierson heeft het advies voor aandelen verlaagd van licht overwogen tot neutraal. De private bank blijft terughoudend over staatsobligaties en heeft een bescheiden positieve visie op schuld uit opkomende markten (EMD).

Vanaf derde kwartaal economisch herstel

Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: “De bank heeft drie scenario’s met marktomstandigheden geëvalueerd. Inmiddels komt het derde scenario uit: een pandemie en een wereldwijde recessie. Het zwaartepunt van de recessie komt in het tweede kwartaal te liggen, waarna de bedrijvigheid in het derde kwartaal automatisch herstelt. Een sterk en duurzaam herstel verwachten we in 2021."

"Hoe groot de economische neergang en de omvang van het herstel worden, is afhankelijk van de verspreiding van het virus en de termijn waarop een en ander onder controle is. We verwachten dat het marktsentiment zich op dezelfde wijze ontwikkelt.”

Ralph Wessels van ABN AMRO

Punt van zorg

ABN AMRO MeesPierson maakt zich zorgen over gebrekkige liquiditeit van met name de riskantere obligatiecategorieën, zoals high yield-obligaties en schuld uit opkomende markten (EMD). Er zijn inmiddels ook signalen van problemen met de verhandelbaarheid bij investment grade-obligatieleningen.

UBS AM: Enige echte bazooka is een COVID-19-vaccin

De overweldigende monetaire en begrotingsmaatregelen blijken voorlopig sterk genoeg om een financiële crisis af te wenden, maar een doorbraak in de bestrijding van COVID-19 is nodig om de economie weer op gang te trekken. Dat schrijft UBS Asset Management in zijn Macro Monthly – The policy response and its implications.

Door de ongekende reactie van centrale banken en overheden wereldwijd zijn we wellicht getuige van de kortste recessie in de geschiedenis, zegt Evan Brown, hoofd assetallocatie van UBS AM.

“Maar hoe uitzonderlijk de maatregelen ook moge zijn, de enige echte bazooka is een doorbraak in de bestrijding van COVID-19. Eind april weten we wellicht iets meer over een breed beschikbaar (preventief) geneesmiddel. Een vaccin zal nog ruim een jaar op zich laten wachten. Enige voortgang is nodig om het gedrag van consumenten en bedrijven te normaliseren en risicovolle beleggingen te stabiliseren.”

Assetallocatie

Brown: “Gezien het feit dat de ontwikkelingen nog hoogst onzeker zijn, houden we onze blootstelling betreft risicovolle beleggingen op het niveau van de benchmark. Onze focus ligt op relatieve waarde, met een overweging van Azië, omdat de ergste gevolgen van het virus hier al achter de rug zijn, zeker in vergelijking met Europa en de VS.”

“Als bescherming tegen een verdere afname van de risicobereidheid en het beleid van centrale banken om de economie lucht te geven, houden we wat fixed income betreft een longpositie aan op reële yields.”

“Qua vreemde valuta zijn we onderwogen in de Amerikaanse dollar ten opzichte van de reservevaluta’s euro en de Japanse yen. Reden is dat de flexibiliteit qua financiering in dollars de kwetsbaarheden van de Amerikaanse economie blootlegt.”

De waardering van risicovolle beleggingen is door de recente verkoopgolf op de financiële markten enorm verbeterd, terwijl de verwachte rendementen in het obligatiesegment sterk zijn verslechterd, zegt Brown. “Beleggers zullen moeten leren omgaan met het feit dat de correlatie tussen aandelen en obligaties toeneemt, omdat de rentetarieven hun effectieve ondergrens naderen en omdat het begrotingsbeleid de belangrijke economische motor wordt.”

Het boodschappenmandje van UBS AM

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

MFS: Geen paniek!

Econoom Erik Weisman en beleggingsstrateeg William Adams van vermogensbeheerder MFS: "COVID-19 leidt tot een ongekend economisch drama. Vrijwel de hele wereld is tot stilstand gekomen en er is geen vergelijkingsmateriaal voor een dergelijke daling van de economische activiteit. Daardoor zijn er ook geen modellen voorhanden die kunnen meten wat de impact is op economieën met een hoge staatsschuld."

"De belangrijkste steunpilaar die de economische groei van het afgelopen decennium stutte, is weggeveegd. Met name in de Verenigde Staten golden de consumentenbestedingen als de grote motor achter de groei en deze is nu plots op topsnelheid uit de economie weggerukt. De dienstensector, die goed is voor 50% van de Amerikaanse economie, is inmiddels gedecimeerd.”

“Het enige dat beleggers kunnen doen in deze onzekere situatie is hun beleggingshorizon verbreden en geduld hebben."

Jupiter AM: Europese sectorkansen

De Europese aandelenmarkten hebben de afgelopen weken een schoolvoorbeeld van een sell-off laten zien. De sterkst presterende sectoren waren de traditionele defensieve sectoren, zoals de gezondheidszorg, telecommunicatie en basismaterialen. De zwakst presterende waren de reis-, olie-, en de verzekerings- en banksector, die allemaal met 40%-50% daalden.

Heslop & Nichols

Vrijwel alle bedrijven zullen geraakt worden door de crisis, maar tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe kansen voor beleggers in drie specifieke sectoren, stellen Mark Nichols en Mark Heslop, fondsbeheerders van European Growth Strategy van Jupiter Asset Management in de publicatie In the midst of every crisis lies opportunity. Te weten:

Klinische diagnostiek
Op het gebied van diagnostisch testen zien bedrijven die laboratoriumapparatuur produceren een toename van de vraag naar hun apparatuur.

Voedselvoorziening
Voor overheden is het cruciaal om de voedsel- en landbouwsectoren in stand te houden tijdens de wereldwijde strijd tegen de Covid-19-pandemie.

E-commerce
Door de lockdowns in de fysieke wereld zullen veel mensen meer gebruik maken van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt, zoals online winkelen, thuisbezorging en andere digitale producten zoals gaming.

Pictet AM: Kansen voor bedrijfsobligaties

Het herstel van de Chinese economie zou net zo sterk kunnen zijn als de eerdere vertraging door de coronacrisis. Dat schrijven analisten van Pictet AM in de barometer voor de maand april, getiteld Waiting for stimulus to kick in. De vermogensbeheerder ziet dat de economische activiteit in China zich nu op 80% bevindt van het niveau van voor de virusuitbraak in het land.

"Afgaand op het kolenverbruik en de verkeersopstoppingsgegevens van het land, schatten we dat de economische activiteit van China is teruggekeerd naar meer dan 80 procent van het normale niveau."

Pictet AM verwacht dat de op één na grootste economie ter wereld dit jaar met 2 procent groeit. Met een herstellend China aan kop, zouden ook andere opkomende markten economisch beter moeten gaan presteren. Met name de eurozone zit in het gebied waar de klappen vallen. Toch zijn er in Europa wel positieve geluiden."

Pictet AM rekent vooralsnog op een V-herstel

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Opwaardering betere bedrijfsobligaties

‘We hebben zowel de Europese als de Amerikaanse bedrijfsschuld opgewaardeerd van onderwogen naar neutraal’, aldus de Pictet-analisten. "De high yield-obligatiemarkt is echter vatbaar voor een verdere uitverkoop op de korte termijn."

Amerikaanse speculatieve obligaties bevinden zich in een bijzonder precaire positie, aangezien energiebedrijven - wier winstvooruitzichten onder druk staan door de olieprijsdaling - ongeveer 15% uitmaken van de hoogrentende obligatiemarkt.

Amundi: Risk off zolang geen zicht op einde pandemie

CIO Pascal Blanqué en deputy CIO Vincent Mortier van Amundi adviseren beleggers voorlopig nog even aan de voorzichtige kant te blijven. Zolang het niet duidelijk is wanneer er een einde komt aan de huidige pandemie, het ook niet duidelijk is wat de vele financiële hulppakketten uitrichten, en de obligatiemarkt nog niet in rustiger vaarwater is, kiest Amundi voor een risk off-beleid.

"Severe disruptions on the domestic and international fronts, which can lead to various degrees of economic impact and recession-like patterns, are a clear risk. As a result, we remain cautious on risk assets. Our strategy is to stay vigilant and monitor fresh data to better assess effects on the global economy and the extent to which the economic downturn is priced in by the market. Right now, it’s crucial for investors to remain highly diversified."

"The measures announced by global governments and central banks are pretty impressive, but volatility is likely to persist until markets get a feel for how long economic disruption is set to last. We are also witnessing a “liquidation” phase of the correction, when positions are closed due to stop-losses. There are some areas of the market that are looking attractive on a long-term basis, but we do not feel the time is right to aggressively add risk now." Hier het hele verhaal.

Fidelity International: Voorzichtig herstel Chinese consumentenuitgaven

Chinese consumenten bieden een sprankje hoop in het economische drama dat het coronavirus aanricht, nu in het land waar de wereldwijde pandemie begon het leven weer normaal wordt. De consumentenuitgaven beginnen langzaam te herstellen, al gebeurt dat niet gelijkmatig en verloopt het waarschijnlijk niet volgens eerder vertoonde patronen, zegt Ned Salter, hoofd wereldwijde aandelenresearch bij Fidelity International.

Wat valt op in China?

 • In grote Chinese steden is ruim de helft van de restaurants weer open en ruim 80 procent van de winkels, wel blijven de verkopen achter.
 • Supermarktketens zijn als winnaar uit de bus gekomen.
 • Sportkledingwinkels herstellen van de dip in februari en kunnen in juni de jaar-op-jaar-groei hervatten.
 • Voor luxeartikelen is het een geluk bij een ongeluk dat allerlei mensen hun winkeltrips naar het buitenland annuleren.
 • De viruscrisis hakt er vooral in bij de verkopen van artikelen die niet onder de basisbehoeften vallen en bij de hotelsector.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Salter: "De ervaringen in China, van de eerste uitbraken tot de daaropvolgende lockdowns, zijn een voorspellende indicator geweest in deze wereldwijde pandemie. Nu kunnen de tekenen van een door de consument aangedreven herstel van de binnenlandse vraag een dosis voorzichtig optimisme bieden voor de in paniek verkerende wereld.”

Pimco: High yieldbedrijven niet geholpen

Pas op met beleggen in high yield! Want ondanks de omvangrijke steunpakketten van de Fed en de Amerikaanse overheid ontbreekt financiële steun voor grote non-investment gradebedrijven. Het is derhalve de vraag of dit gebrek aan steun in de toekomst een groter probleem voor de economie gaan vormen. Dat schrijven Libby Cantrill en Tiffany Wilding van obligatiebelegger Pimco in de publicatie Economic Fallout: Here Comes Congress.

Faillissementen van high yieldbedrijven kunnen leiden tot meer economische tegenwind, terwijl marktvolatiliteit in bijvoorbeeld residential mortgage backed securtities (RMBS) en Commercial MBS de beschikbaarheid van krediet en hypotheken kan beperken.

Het Amerikaanse Congres moet, gezien de ernst van de economische neergang en het tot dusver beperkte succes met het inperken van het coronavirus wellicht nogmaals actie ondernemen als het eind april terugkeert van reces, adviseert Pimco.

Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse high yieldmarkt bestaat uit schuld van Amerikaanse schalie-oliebedrijven. Met een olieprijs van iets meer dan 21 dollar (WTI) hebben, staan die op omvallen.

BlackRock: Coronacrisis bevordert duurzaamheid

Ceo Larry Fink schrijft aan zijn aandeelhouders. Hier een aantal high lights uit de uitgebreide brief:

“The outbreak has not simply pressured financial markets and near-term growth: it has sparked a reevaluation of many assumptions about the global economy.”

“The world will get through this crisis. The economy will recover. And for those investors who keep their eyes not on the shaky ground at our feet, but on the horizon ahead, there are tremendous opportunities to be had in today’s markets.”

Larry Fink v an Blackrock

“The pandemic we’re experiencing now highlights the fragility of the globalized world and the value of sustainable portfolios. We’ve seen sustainable portfolios deliver stronger performance than traditional portfolios during this period. When we emerge from this crisis, and investors rebalance portfolios, we have an opportunity to accelerate into a more sustainable world.”

Van Lanschot: Beleggers in de mist

Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot Kempen: "De mate en snelheid waarmee de wereldeconomie de voorbije weken in de remmen moest, is ongezien. We krijgen cijfers voorgeschoteld die een paar weken terug nog totaal ondenkbaar waren. Een voorbeeld: op basis van data zoals het elektriciteitsverbruik, verkeer of elektronische betalingen, lijkt het Franse activiteitsniveau momenteel 35% onder het normale te liggen. In andere landen zal dat niet anders zijn. Volgens de OESO drukken de verschillende vormen van lockdown de economische activiteit met gemiddeld 20% tot 25%.

Vorige week leerden we dat er in de week tot 21 maart 3,3 miljoen nieuwe werkloosheidsaanvragen waren in de VS. In een week tijd verloor 2% van de Amerikaanse beroepsbevolking z'n baan. Zelfs dat is wellicht nog een onderschatting. De steun vanuit het begrotingspakket van 2.2 00 miljard dollar biedt enig soelaas. Maar het is niet uitgesloten dat er méér nodig zal zijn.

Fragiele markten

De Europese inflatiecijfers over de maand maart (publicatie morgen) zullen de impact van de lagere olieprijs weerspiegelen. Daarnaast is er vanzelfsprekend steeds meer neerwaartse prijsdruk vanuit de vraaguitval. Voor de iets langere termijn is het uitkijken wat het effect op de inflatie zal zijn van de fors opgeschaalde maatregelen van centrale banken en van de massale begrotingsmaatregelen.

Financiële markten bleven vorige week fel op en neer bewegen. Zo klom de Amerikaanse S&P 500 tussen maandag en donderdag met 20%, om de laatste werkdag weer 3,3% prijs te geven. Obligatiemarkten kwamen tot rust onder invloed van de whatever it takes-woorden én daden van centrale banken. Geen betere illustratie hiervoor dan het rendement op een 10-jaars Italiaanse staatslening: dat daalde in nauwelijks anderhalve week van 2,4% naar 1,3%. 

Beleggers varen nog steeds in de mist. Niemand kan inschatten wat de uiteindelijke impact van dit alles op economische groei en bedrijfscijfers zal zijn. En vooral wanneer de economie de draad weer kan oppikken. Zolang deze onduidelijkheid aanhoudt, blijft de situatie op markten fragiel."

Schroders: Pas op met bedrijfsobligaties

Op de markten voor bedrijfsobligaties is er een zeldzaam fenomeen zichtbaar. Het is duurder voor bedrijven om kort te lenen te lenen dan om lang te lenen. Hoe erg is dat? Dat analyseert Duncan Lamont, Head of Research and Analytics bij Schroders, in de publicatie Is the credit spread curve inversion a red flag?

De Covid-19—pandemie veroorzaakt extreme en ongekende ontwikkelingen op de financiële markten. Een daarvan is een inversie van de credit spread curve voor bedrijfsobligaties. Momenteel is het voor bedrijven duurder om een kortlopende dan om een langlopende lening aan te gaan. Dat is een indicatie hoe risicovol de markten de kortetermijnomstandigheden voor bedrijven inschatten. "Er is reden om te veronderstellen dat de wereldeconomie er over vijf, zeven of tien jaar beter voor zal staan, wat betekent dat er minder risico is dat een bedrijf zijn schuld niet kan terugbetalen of herfinancieren wanneer de lening het einde van de looptijd nadert."

Het meest risicovolle schuldpapier (CCC) is het meest geraakt. De credit spread voor vijf jaar bedraagt 25,4% tegen 42,4% voor een jaar. Ook het veel veiliger geachte investment grade obligaties zijn getroffen. Dat is de afgelopen 23 jaar slechts één keer eerder voorgekomen, tijdens de financiële crisis. Tijdens de dotcomcrisis betrof het alleen obligaties met een BBB-rating, maar niet A- of AA-schuldpapier. Wat nu gebeurt, is dus zeer zeldzaam. Enige troost is dat de spreads nu niet zo groot zijn als in 2008.

De economen van Schroders voorspellen een ernstige recessie in 2020 en het zal qua economische activiteit het slechtste jaar worden sinds 1930. Positief gezien hadden de leenkosten voor kortetermijnleningen veel harder geraakt kunnen worden. Dat het niet zo erg is als in 2008, is een teken van vertrouwen in de steunmaatregelen die opgetuigd worden.

Belangrijk is dat beleggers zich bewust zijn van de risico’s in de markt. Valt het wanbetalingsrisico mee, of komt er snel een oplossing voor de coronacrisis, dan kunnen de huidige spreads een koopkans zijn. Maar dat is nu nog onbekend. Het is nu niet de tijd voor willekeurig risico nemen.

Vanguard: Herstel economische groei in derde kwartaal

Beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus hebben een groot deel van de wereldeconomie on hold gezet. Hierdoor kan een wereldwijde economische recessie niet uitblijven. Desondanks rekent vermogensbeheerder Vanguard op een een snel herstel van de aandelenmarkten. Dat staat in de laatste Economic and market update: March 2020. Wat schrijft Vanguard nog meer?

Vanguard verwacht een diepe terugval van de reële economie in de VS, met de sterkste daling van consumentenbestedingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch kan dit weleens een van de kortste recessies in de Amerikaanse geschiedenis blijken te zijn. Als de lockdown en de bedrijfssluitingen tegen het einde van het tweede kwartaal eindigen, in combinatie met de agressieve begrotings- en monetaire maatregelen, dan voorziet Vanguard een herstel van de economische groei in het derde kwartaal.

In China, het oorspronkelijke epicentrum van de uitbraak en nu voorloper als het gaat om economisch herstel, is de economie op weg omhoog naar een harde maar kortstondige landing.

Het eurogebied en het Verenigd Koninkrijk verkeren waarschijnlijk al in een recessie door het sluiten van bedrijven, de reisverboden en de lockdowns in veel regio's.

Japan liet in het vierde kwartaal van 2019 al een krimp zien als gevolg van een verminderde huishoudelijke consumptie na een btw-verhoging. Een tweede opeenvolgend kwartaal van economische krimp is vrijwel zeker.

In de opkomende markten is de economische impact als gevolg van de virusuitbraak het meest voelbaar. In een groot deel van opkomend Azië neemt de groei snel af. Centrale banken in opkomende markten zullen daarom de rentes verder verlagen om te proberen de economische groei te stimuleren. Aldus Vanguard.

Markten

Het is nog allesbehalve duidelijk of de beurzen de bodem hebben bereikt. Toch stelt Vanguard zijn 10-jaars vooruitzicht voor wereldwijde aandelen naar boven bij. De vermogensbeheerder baseert zich hierbij op het eigen gepatenteerde Vanguard Capital Markets Model (VCMM) dat toekomstige rendementen voorspelt in een breed scala van markten.

In dit model steeg de mediane 10-jaars outlook voor Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld naar 6,8% op 12 maart 2020, komend van 4,4% op 31 december 2019. De vooruitzichten voor obligatiemarkten zijn vanwege de dalende rentes uitdagender. Vanguard verwacht dat de geldmarktrentes in de nabije toekomst rond het huidige niveau zullen blijven.

T. Rowe Price: Nu voorsorteren op het post-coronatijdperk

In stressvolle tijden op de financiële markten is het belangrijk voor beleggers om de langetermijnvisie vast te houden, gebaseerd op de fundamentals. Schrijft Rob Sharps, Head of Investments and Group Chief Investment Officer bij T. Rowe Price, in de publicatie It's time tot start thinking about the postcrisis world.

"Een depressie is niet waarschijnlijk, aangezien het virus van voorbijgaande aard is en gezien de enorme stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden. De belangrijkste vraag is hoe lang het nodig zal zijn om vast te houden aan social distancing en hele bedrijfssectoren stil te leggen om de besmettingscurve te laten afvlakken. Duidelijk is dat de data rond de pandemie op korte termijn blijven verslechteren. Daardoor zullen de maatregelen ook strenger worden en zal de werkloosheid exponentieel toenemen, economische cijfers verslechteren en bedrijven zullen hun winstverwachtingen intrekken en dividenduitkeringen uitstellen."

Volgens Sharps is er een potentieel opwaarts scenario, waarbij de markten in de zomer van 2020 uit de bearmarkt komen en de weg omhoog vinden. Uitgestelde vraag en stimuleringsmaatregelen kunnen de economische activiteit flink versnellen. ook zijn basisscenario is dat de markt de bodem bereikt zodrta het aantal virusbesmettingen piekt en er duidelijkheid is over de stimuleringsmaatregelen van de overheden. Daar kan nog vier to zes weken duren.

Sharps advies aan beleggers:

 • Focus op bedrijven die het op de lange termijn redden.
 • Kijk niet naar historische koersen.
 • De markten zullen uiteindelijk de winnaars van de verliezers onderscheiden.
 • Analyseer diverse scenario’s en stel ijkpunten vast.

BNP Paribas Asset Management: Dit is niet het moment om te verkopen!

In de nieuwste uitgebreide strategie-update zet BNP Paribas AM een aantal heldere inzichten onder elkaar. Bij het Franse beleggingshuis overheerst het optimisme.

 • The temptation in moments of crisis is to become fixated on the worst case scenario, turn defensive and focus on preservation of capital. We think that is a mistake: now is not the time to sell. The correction has already occurred and we are already priced for pandemic and arguably panic.
 • The outlook is uncertain, but that does not excuse inaction. We do not have the luxury of being able to wait until there is complete clarity about the final impact of the virus on society and the economy before taking investment decisions. Markets will price in the end game for COVID-19 long before all the uncertainty has dissipated.
 • As long-term investors we need to take a stand on the ultimate human, social and economic cost of the virus and then benchmark those views against current valuations. Prices look to have over-shot, fuelled by panic and dislocations in markets. Valuations are starting to look attractive and we are looking to add risk, not reduce.
 • To be clear, we believe that the situation will get worse before it gets better. There will be a catastrophic loss of life and a sharp contraction in activity in the coming weeks. The authorities may be forced to impose multiple shut-downs in the coming months to keep the virus in check. However, we believe that the global policy response will eventually turn the tide.
 • We take comfort from the already significant and still building economic policy response to the crisis. The shut-downs will place huge stress on companies and households but the more the global policy response moves towards the “socialise all losses, whatever the cost” mentality, the more confident we become that the economy can weather the storm.
 • The game changers are obviously the arrival of effective antivirals and ultimately a vaccine but at least as far as the latter is concerned there is a timeline of many months of trials ahead of us to demonstrate that any vaccine is safe, and that will be difficult to compress. However, credible news on progress will likely cause the market to fast forward to the end game.
 • Equity valuations are starting to look attractive: our dashboard of valuations metrics across jurisdictions has shifted from red to green. The S&P 500 has fallen by about a third, reflecting a decline in both earnings expectations and a decline in the P/E ratio, despite much lower bond yields. Further declines in earnings expectations pose a downside risk to valuations – particularly in a multiple shut-down scenario – but the significant increase in the equity risk premium could act as a cushion for bad news ahead on earnings.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aberdeen Standard Investments: Amerikaans hulppakket van twee biljoen dollar is omvoldoende

James McCann, hoofdeconoom bij Aberdeen Standard Investments, is blij met het Amerikaanse stimuleringspakket van twee biljoen dollar, maar een recessie zal het niet voorkomen. “By any measure this is a huge stimulus package. One thing that it cannot stop is the recession that is coming. But it should hopefully act as a firewall to slow the spread of this crisis through the economy and prevent it from seizing up the financial system.”

James McCann van ASI

“Whether this package ultimately is enough depends in large part on how long the lockdown lasts. We’ve seen President Trump already pushing to relax the lockdown because he knows much of his bid for re-election hinges on the strength of the economy. He is painted into a corner. Relaxing the lockdown would almost certainly put lives in jeopardy and could do even more damage in the long term. However, his economic record looks less and less credible the longer the current shutdown goes on.”

“Regardless, if the economic data in coming weeks is much worse than current predictions, this package could end up not being enough and Congress will find itself back at square one. We’ve already seen unsettled markets overnight off the back of fears about the speed of the pandemic’s spread. The challenge for the stimulus package is keeping pace with the pandemic.”

Robeco verhoogt weging risicovolle obligaties

Want de spreads zijn opgelopen naar recessieniveau. Het Credit Team van Robeco heeft daarom de portefeuillewegingen van high yield en investment grade bedrijfsobligaties verhoogd. Voor high yield gaat de weging naar neutraal en voor investment grade-bedrijfsobligaties naar overwogen.

Victor Verberk, co-hoofd van het team, wijst er in een toelichting op dat waarderingen op het aantrekkelijkste niveau in 80 jaar liggen. “Wij vinden dat je risico moet verkopen als de zon schijnt en risico moet kopen als het noodweer wordt en de markten in paniek raken. Volgens ons is nu het punt bereikt waarop we de onderweging in high yieldmarkten moeten verkleinen en een longpositie moeten nemen in investment grade.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De obligatiespecialisten van Robeco menen dat de economische schok als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus vergelijkbaar is met de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de nasleep ervan. Centrale banken hebben al snel gereageerd met obligatie-opkoopprogramma’s. Ook nationale overheden hebben uitgepakt met grote steunpakketten. De kosten zijn evenwel groot en de vraag voor de lange termijn zal zijn: Wie zal dat betalen?

LGIM: Buy NIET the dip!

Markten hebben een mogelijke bedrijfswinstdaling van 40% nog niet ingeprijsd, waardoor aandelenkoersen in de nabije toekomst hun dalende trend zullen vervolgen. “Van een buy-the-dip is derhalve nog geen sprake”, stelt Emiel van den Heiligenberg, hoofd Asset Allocation bij pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM) in de publicatie Equities: the case for further caution.

Van den Heiligenberg krijgt van beleggers veelvuldig de vraag: Is het nu tijd om de dip in aandelen te kopen? “Voorlopig is het antwoord nee”, schrijft de LGIM-analist. Sterker nog: “We verlagen onze blootstelling aan wereldwijde aandelen.”

Van den Heiligenberg: "Wij zijn van mening dat de maatregelen om de sociale afstand te bewaren minimaal zes maanden en mogelijk veel langer moeten worden voortgezet.” Dit resulteert in een bedrijfswinstdaling van 40%, iets waar financiële markten volgens Van den Heiligenberg nog te weinig rekening mee houden. “Mits er niet te veel systeemschade is, zal deze crisis pas op middellange termijn goede koopmogelijkheden creëren.

En de hulp van de centrale banken dan? “Het is voor centrale banken deze keer ingewikkelder om te doen wat nodig is, omdat het gemakkelijker is om een kredietcrisis aan te pakken dan een crisis waarin mensen vrezen voor hun gezondheid. Dit is geen liquiditeitscrisis die een solvabiliteitscrisis kan worden. Dit is gewoon een solvabiliteitscrisis. Bedrijven vallen om als ze geen inkomsten hebben.”

Capital Group: Aandelen-IT en opkomende markten blijken opeens defensieve waarden

Richard Carlyle, equity investment director bij Capital Group, toont zich in zijn analyse van de aandelenmarkten enigszins verbaasd: “Het is de eerste keer in mijn carrière dat de opkomende markten een defensieve factor zijn geweest tijdens een crisis. De Chinese aandelen hebben veerkracht getoond. Dit is waarschijnlijk te danken aan de snelle en krachtige maatregelen die China heeft genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen, en waardoor de zaken daar nu beginnen te normaliseren. Bovendien zien we dat de Chinese multinationals die gespecialiseerd zijn in e-commerce, internet en technologie, zoals Alibaba en Tencent, profiteren van de toegenomen vraag naar hun diensten.”

“Ook de IT-sector hield goed stand tijdens deze uitverkoop, wat vrij ongebruikelijk is in perioden van marktstress. De koers van bijvoorbeeld het aandeel Amazon is dit jaar onveranderd. Hte bedrijf profiteert van de extra vraag naar levering aan huis en hun webservices.”

“Dividendaandelen daarentegen hebben opmerkelijk minder veerkracht getoond. Dit is deels om technische redenen, omdat een aantal AVA's is uitgesteld. Maar er zijn ook al vrij snel dividendbesparingen geweest. De traditioneel hogere dividendbetalers in de olie-industrie en de banksector zien er op dit moment bijzonder kwetsbaar uit, en zijn geneigd om het dividend te verlagen."

Kansen lange termijn

“COVID-19 zal een aantal bestaande langetermijntrends versnellen. De vraag naar digitale diensten, zoals sociale media en home entertainment, zal blijven toenemen. Bedrijven die thuiswerken mogelijk maken, zullen van de crisis moeten profiteren. Ook cashless payments-bedrijven zullen het goed blijven doen, aangezien online-aankopen zullen toenemen. Op langere termijn zullen mensen meer reizen. Toerisme en de reissector zullen zich herstellen, maar dat kan nog enige tijd duren.”

BlackRock: Herstel economische activiteit met beperkte blijvende schade

Door de verkoopgolf van aandelen en de vlucht naar obligaties is in de portefeuilles van veel beleggers de verdeling van aandelen tegenover obligaties sterk gaan afwijken van de benchmarks. In het wekelijkse marktcommentaar stellen de experts van het BlackRock Investment Institute dat die verhouding weer in balans moet worden gebracht, maar dat de beste timing daarvan voor elke belegger anders kan zijn.

“Terwijl we wachten op tekenen dat de piek van coronabesmettingen voorbij is, en overheden intussen met maatregelen komen die de economie en de markten stabiliseren, zou het verstandig kunnen zijn om tegen de marktbeweging in de portefeuille te herbalanceren," schrijft het BlackRock Investment Institute.

De experts verwachten dat de economische activiteit vrijwel tot stilstand komt, wat in het tweede kwartaal tot een scherpe krimp leidt, waarna de economische activiteiten met beperkte permanente schade weer terugkeren. Dat vergt weliswaar enorme maatregelen van overheden, maar die beginnen ook daadwerkelijk plaats te vinden. "We denken dat de marktvolatiliteit de aandacht afleidt van de omvang van de stimulerende maatregelen - en er is meer op komst."

BlackRock is vooral positief over aandelen uit de VS en China, omdat in die landen de meeste stimuleringsmaatregelen zijn te verwachten. Voor Japanse aandelen gaat het advies juist omlaag. Verder verlaagt BlackRock het advies voor inflatie linkers en verhoogt het advies voor Europese staatsobligaties. Beleggers met een lange beleggingshorizon kunnen overwegen in risky obligaties te stappen.

Fidelity International: Fed kan het niet alleen

Anna Stupnytska, hoofdeconoom bij Fidelity International, over de bekendmaking van de Fed dat het onbeperkt staatsobligaties en gebundelde hypotheekobligaties gaat opkopen: “De Fed heeft een nieuwe reddingsboei te water gelaten om de financiële markten en de economie te redden, die nog steeds flink last hebben van het coronavirus. Aangezien eerdere interventies van de Fed de spanningen bij zowel Amerikaans schatkistpapier als bij gebundelde hypotheekobligaties niet konden wegnemen, is nu besloten om de ultieme kaart te spelen: die van QE infinity. Dit betekent dat de Fed onbeperkt staatobligaties en gebundelde hypotheekobligaties kan opkopen.”

“Daarnaast is een aantal nieuwe kredietfaciliteiten in het leven geroepen die het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse huishoudens moeten ondersteunen. Ook gaat de Fed bedrijfsschuld opkopen – iets wat andere grote centrale banken sinds de vorige crisis al deden, maar de Fed tot nu toe wist te vermijden. Het is bemoedigend om te zien dat de Fed snelle stappen neemt en essentiële steun verleent aan de financiële markten en de economie.”

“Maar dat is niet genoeg: ook de overheid moet met veel grotere en tijdige steunpakketten komen. Die overheidsmaatregelen zijn nodig om de economie te ondersteunen tijdens deze neergang, maar – belangrijker nog – ook tijdens het herstel dat daarop volgt.”

“Helaas is de onzekerheid over het virus en het effect dat deze periode nu al op de reële economie heeft zo groot, dat het op dit moment onwaarschijnlijk lijkt dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar een scherp V-vormig herstel zal zien. Om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse economie relatief ongedeerd uit de huidige crisis en de aanhoudende recessie kan komen, zijn de komende weken nog drastischere beleidsinterventies nodig.”

Invesco: Wel of niet instappen?

Vermogensbeheerder Invesco kiest in de defensieve portefeuille voor overwogen posities in cash en goud. Voor het offensieve werk gaat de vermogensbeheerder voor grondstoffen en vastgoed. Dat is te lezen in het assetallocatierapport The Big Picture, dat elk kwartaal verschijnt.

“Het is lastig te zeggen of dit het moment is om te kopen, of dat we ons halverwege een nog veel grotere daling bevinden”, stelt Paul Jackson, Global Head of Asset Allocation Research bij Invesco. “Gezien de mate van onzekerheid houden we rekening met een viertal scenario's, variërend van een diepe wereldwijde recessie tot een eenvoudige vertraging van de economische groei.”

In het beste scenario ziet Invesco bijvoorbeeld de S&P 500 in 12 maanden op 3000 staan, goud op $1325 en Brent olie op $45 per vat. Aan de andere kant, in het worst-case-scenario staat de S&P op 1400, goud op $1750 en Brent op $20.

“Investment grade bedrijfsobligaties zijn de enige constante asset class in elk scenario en dus ook in ons asset allocatie model. Geografisch gezien geven we de voorkeur aan beleggingen in het VK, Japan en opkomende landen. Daarnaast is in olie, het Britse Pond en vastgoedbeleggingen (REITS) een hoop slecht nieuws al ingeprijsd”, stelt Paul Jackson.

De Fed gaat los met eigen variant van Whatever it takes

 

Van Lanschot Kempen: V, U, W of L?

Hoofdeconoom Luc Aben: "Het meest ideale scenario is dat van een snel herstel van de economie. Een korte, hevige recessie, maar vanaf het derde kwartaal is het ergste achter de rug. Dat is het V-scenario. Duurt het economisch herstel één of twee kwartalen langer, dan is er sprake van een U-scenario."

"Met een beleggersbril op bekeken is de essentie dat aandelenmarkten in zowel het V- als U-scenario op enig moment licht aan het eind van de tunnel zien en niet zullen wachten met opveren totdat we volledig uit die tunnel zijn. Tussentijdse verdere, forse dalingen, met name in een U-omgeving, zijn niet uitgesloten. Maar de kans is reëel dat beursindices zowel bij een V als een U over 12 tot 18 maanden fors hoger staan."

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

"Een W-scenario houdt in dat het virus eerst onder controle lijkt te komen, maar vervolgens weer de kop opsteekt. Het herstel blijkt een tussentijds fenomeen en wordt weer tenietgedaan. Het definitieve herstel van de economie vindt plaats in het tweede kwartaal van 2021. Dat impliceert dat ook het opveren van aandelenkoersen wordt uitgesteld, maar uiteindelijk alsnog fors zal zijn."

"Een nadelig economisch scenario is dat van de L: de maatregelen om het coronavirus in te dammen blijven lange tijd van kracht, de economie blijft aanmodderen en/of de financiële steun van centrale banken en overheden is onvoldoende. De ontgoocheling over het uitblijven van lichtpuntjes stuurt aandelen dan wellicht verder omlaag."

"Van Lanschot zit dit moment met zijn beleggingsbeleid ergens tussen de scenario’s V & U. Waarbij aangetekend dat bij aandelen al veel slecht nieuws is ingeprijsd in de koers. Het sentiment bij beleggers is op dit moment somber. Wordt de V of U de komende weken duidelijker, dan kan dat sentiment echter snel keren en minder somber worden. De belangrijke voorwaarde is dat de monetaire en budgettaire maatregelen van centrale banken en overheden ondertussen voldoende consumenten en bedrijven op de been houden."

Vanguard: Het wordt een korte maar hevige recessie

“Het reële Amerikaanse bbp zal het komende kwartaal waarschijnlijk met bijna 17% op jaarbasis krimpen (zie grafiek). Dit zou de diepste kwartaaldaling zijn sinds de jaren vijftig. Tegelijk kan het ook een van de kortste recessies in de geschiedenis worden. Een aantal maatregelen, zoals de sluiting van niet-essentiële bedrijven, zullen waarschijnlijk eind tweede kwartaal stopgezet worden. In een dergelijk scenario, met agressieve budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen, verwachten we een herstel van de groei in het derde kwartaal dat meteen een einde zou maken aan deze scherpe maar korte recessie."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

"Hoewel wij in onze jaarlijkse outlook al stelden dat er een verhoogd risico was op een correctie op de aandelenmarkt heeft de snelheid van deze bear market ons verrast. Positief is dat het langetermijnbeeld voor aandelen is verbeterd. Een vergelijkbare dynamiek deed zich ook voor in 2009, toen de wereldeconomie in een diepe recessie verkeerde en de aandelenkoersen laag waren."

Valuedge: Tijd om portefeuilles om te bouwen

"Door de ontwikkelingen van de laatste twee weken is de verhouding tussen het percentage aandelen en obligaties dat wereldwijde beleggers aanhouden sterk veranderd. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek. Als we kijken naar het percentage aandelen minus het percentage obligaties dan zit het resultaat na de recente crash op hetzelfde dieptepunt als andere diepe dalen. Lage punten op deze grafiek zijn momenten om portefeuilles om te bouwen, omdat de allocatie altijd weer terugkeert naar het gemiddelde (de stippellijn)."

"Met andere woorden, voor lange termijn beleggers heeft het altijd geloond om op de huidige niveaus defensieve beleggingen om te ruilen in offensieve beleggingen. Dat is wat wij nu gefaseerd aan het doen zijn en wat wij in de komende weken zullen blijven doen."

"De acties van centrale banken en overheden versterken onze overtuiging in deze allocatiewijziging. De ongewone acties (geldpersen aanzetten) die centrale banken en overheden nu nemen om koste wat het kost het economische systeem overeind te houden, zullen volgens ons uiteindelijk leiden tot hogere inflatie. Met veel staatsleningen op een rente onder nul leveren deze beleggingen bijna niets op en bieden zij geen bescherming tegen inflatie. Daarmee verliest de diversifiërende werking van obligaties in portefeuilles fundamenteel aan kracht. Een stijging van de rente betekent immers een daling van de obligatiekoersen."

"De beste beleggingen bij oplopende inflatie zijn aandelen. Deze aandelen betalen ook nog eens een dividend dat veel hoger is dan de rente op de meeste obligaties. Waar normaal de huidige lage aandelen-obligatie verhouding al een reden is om te draaien zou het kantelpunt van de rente een extra reden zijn om uit obligaties te stappen en in aandelen te gaan."

We koppelden drie criteria aan het starten met kopen van aandelen, te weten:

 • 1. Paniek
 • 2. Enorme steun van beleidsmakers 
 • 3. Piek in het aantal besmettingen.

Twee van de drie koopcriteria zijn nu grotendeels ingevuld, waardoor we vorige week en deze week aandelen hebben gekocht. Op de dagen met de grootste dalingen hebben we de weging in aandelen teruggebracht richting neutraal."

"Als beleggers zijn we vooral bezig met het analyseren van gebeurtenissen en de effecten op de financiële markten. We realiseren ons dat deze crisis vooral gaat over de gezondheid en het welzijn van mensen. We zien in deze tijd veel saamhorigheid, doorzettingsvermogen en extra aandacht voor anderen (ouderen) ontstaan. Op de as van WO II hebben onze ouderen de huidige Europese Unie vorm gegeven, waarmee het fundament voor onze welvaart werd gelegd. We zijn overtuigd dat het einde van deze crisis een nieuwe periode van voorspoed zal brengen." Hier vindt u het hele verhaal.

Robeco: Nu obligaties kopen

De economie zit momenteel in een recessie als gevolg van de coronacrisis. Echter, binnen enkele maanden veert de economie volgens Robeco vermoedelijk weer op. Het fixed-income-team van de Rotterdamse vermogensbeheerder is daarom begonnen met het kopen van vastrentende waarden. “Dit is tijd om bullish te worden”, zegt Deputy Head of Investments Victor Verberk van Robeco.

Verberk verwacht de komende maanden een V-vormig herstel van de economie. Ook de mondiale toeleveringsketen, die eerder volledig tot stilstand kwam, komt weer tot leven. “Fabrieken in China zijn al voor 60% tot 80% terug op hun oorspronkelijke productieniveau. Europa en de VS lopen achter op het virusschema en het zal een paar weken duren om te herstellen. Maar het is waarschijnlijk dat de krimp van het bbp de komende maanden zal keren.”

Victor verberk van Robeco

Verberk verwacht dat aandelenkoersen de komende tijd nog wel iets zullen dalen, maar is positief over de huidige waarderingen en technische factoren. “Tijdens een recessie als deze zakken aandelenkoersen doorgaans met 30 tot 40%”, legt Verberk uit. Ook voor high yield lijkt de bodem in zicht. “De spread van Amerikaanse high yield ligt nu op 850. Vuistregel is dat je moet kopen als de spread tussen de 800 en 1000 ligt.”

Invesco: De ECB heeft het eindelijk door

Hoofdeconoom John Greenwood: "There are many unknowns about the scourge of the novel coronavirus. Nobody can predict precisely the extent or duration of the economic downturn facing the euro area – or other economies. However, the recent experiences and actions of China, South Korea, Singapore, and Hong Kong offer good guidance."

John Greenwood van Invesco

"If strong lockdown measures are taken and enforced for long enough, the infection rates can be brought down dramatically and Covid-19 can be contained. Already we are seeing signs that the Chinese economy is starting to recover. There is no reason why Europe should not be able to replicate the same pattern over the next few weeks. In that context it is a huge relief that the ECB Governing Council, under its new leadership, has finally grasped the scale of the task ahead and is responding accordingly."

"With widespread shutdowns and cancellations of all kinds of business, social and sporting events, interruptions to supply chains and payment chains, a major economic downturn is possible in the short term, but now that central banks and governments have clearly shifted to a far higher level of activism the prospects that the crisis can be overcome in a shorter timeframe are much brighter."

Schroders: We krijgen een ernstige wereldwijde recessie"

Volgens hoofdeconoom Keith Wade van Schroders veroorzaakt het coronavirus dit jaar een zeer ernstige wereldwijde recessie. Het wordt het slechtste jaar sinds de jaren 30. Wade vreest een nieuwe eurocrisis.

"We now expect to see the world economy contract this year by 3.5%, before rebounding by 7.2% in 2021. The forecast incorporates a severe recession in the first half of the year which, even with a rebound in the second half, means 2020 is set to be the worst year for activity since the 1930s."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

"Although there is considerable support from central banks and governments, the dramatic downturn reflects the effect of shutting down large parts of the economy as the authorities attempt to suppress the virus. An indication of the magnitudes can already be seen in the latest data from China, where we saw falls of 20% in retail sales and 25% in fixed capital investment during the period when much of the economy was in lockdown. These figures are consistent with the high frequency data and our China activity indicator says that the economy contracted during the first quarter. The official numbers may tell a different story, but these figures give an indication of what to expect elsewhere."

"The crisis exposes the underlying weaknesses in the world economy. As Warren Buffett said – you only find out who is swimming naked when the tide goes out. This may sound pessimistic given the promises to do whatever it takes, but sharp falls in economic activity do expose weaknesses as we saw only too clearly after the global financial crisis. In the UK a number of weaker corporates have already gone out of business. More worrying would be a return of a crisis in the eurozone, where the worst hit economy, Italy, also has the most precarious finances. There will be significant breaches of deficits and it is difficult to see any appetite for the sort of austerity measures which were imposed by the EU after the last crisis. The recession will be a considerable challenge for the eurozone, especially if it is prolonged."

Newton Investment Management: Blij met nieuwste hulppakket ECB

ECB Paul Markham, fondsmanager aandelen wereldwijd: "In an extraordinary late-night meeting, the ECB has surprised markets with a sudden emergency € 750 bn debt-purchase package - it’s certainly a big number and has helped to calm investors for the time being. Having said that, it may not be the last monetary stimulus the ECB and central banks have to put in place, but it’s certainly a positive step for now."

"Looking back at the European debt crisis in 2011 and the financial crash of 2008 there are now similar concerns for the European Central Bank when it comes to debt and, in particular in the near term, liquidity. This purchasing programme might go some way in helping the ECB to calm European bond markets and build confidence, which will prove crucial especially when it comes to countries such as Italy which has seen its government bond yields and debt servicing costs face upward pressure.”

Fidelity International: Terug naar 1918

Vergeet de financiële crisis van 2008, want de coronacrisis heeft meer weg van de grieppandemie van 1918. De overeenkomsten geven een idee welke effecten de huidige pandemie kan hebben op de wereldeconomie, zegt Aditya Khowala, portfoliomanager bij Fidelity International.

"Deze crisis is niet hetzelfde als de financiële crisis van 2008. Dat was een balansrecessie die werd veroorzaakt door de instortende huizenprijzen en wantrouwen in de banken. Grote dalingen van de woningprijzen of flinke kredietschaarste kunnen structurele economische vertragingen veroorzaken, omdat woningen het grootste deel van het consumentenvermogen vormen. Deze keer zijn de sectoren reizen, toerisme en detailhandel het meest kwetsbaar. Wanneer eerdere trends standhouden dan kan de algehele hersteltijd van deze crisis korter zijn." 

"In plaats van 12 jaar terug te kijken, zouden we oog moeten hebben voor de gebeurtenissen van 102 jaar geleden. De Covid-19-crash volgt immers niet op een structurele crisis maar op een specifieke calamiteit die vergelijkbaar is met de Spaanse griep in 1918 en 1919. De recessie duurde toen slechts zeven maanden, ook al was de tweede golf van infecties in de herfst van 1918 dodelijker dan de eerste. Tijdens de pandemie van 1918-1919 stierf 5 procent van de wereldbevolking en raakte een derde besmet. We bevinden ons nu al in de tweede maand van de wereldwijde coronacrisis. Bovendien is onze gezondheidszorg beter georganiseerd dan in 1918. Sinds begin maart zijn de Chinese cijfers elke week verbeterd en is het land op verschillende gebieden bijna weer in normale doen. Dat neemt niet weg dat moet worden afgewacht hoe het virus evolueert en hoe snel het wordt ingedamd."

"Het is nuttig om de omvang van op gebeurtenissen gebaseerde crises in het verleden af te wegen tegen structurele en cyclische crises, vooral omdat de nieuwe casusgegevens van China sinds begin maart elke week zijn verbeterd en het land op verschillende gebieden bijna is genormaliseerd."

State Street Global Advisors: Wat nodig is voor een rally

Wanneer kunnen we weer een rally krijgen? Daarvoor moeten vier ontwikkelingen samenvallen, zegt Altaf Kassam, hoofd beleggingsdstrategie en research EMEA Head bij State Street Global Advisors. En wel:

 • 1. The credible news of a vaccine or treatment.
 • 2. Risk capacity returning to trading, especially in fixed income and funding markets.
 • 3. Credible estimates regarding the extent of the economic downturn during the second and third quarter, assuming current lockdowns remain in place.
 • 4. A co-ordinated post-virus fiscal plan. It feels like this is already in place.

The silver lining is that once the virus abates, we expect many governments to restart economies with a coordinated fiscal stimulus, so that economic activity could resume quickly."

M&G: Of krijgen we een I-herstel?

Recessies en de aanloop ernaartoe volgen meestal een typisch patroon. Ze ontstaan door krappe financiële omstandigheden, een bubbel die knapt, een dramatische stijging in olieprijzen, of een combinatie hiervan, schrijft Richard Woolnough van vermogensbeheerder M&G. Maar deze keer is het anders: "We hebben te maken met een thuisblijfrecessie."

"Gezien de ernst en de snelheid waarop we in een recessie zijn beland als gevolg van het virus en de uitzonderlijke sociale preventiemaatregelen, kunnen we vrij goed inschatten wanneer de recessie weer voorbij is en hoe het herstel eruitziet. Als er over ongeveer drie maanden genoeg groepsimmuniteit is opgebouwd, zal het crisisbeleid worden teruggedraaid en kunnen we weer een normaal leven leiden. De economische opleving zal enorm zijn omdat mensen niet meer thuis hoeven te zitten. Uit de economische cijfers zal dan blijken dat het gaat om een rap herstel: het gaat dan niet langer om een U of een V-vormige conjunctuur, maar om een I-herstel. Dan maken we de grootste sprong ooit van het bbp op week- of maandbasis mee."

"De enorme klap en het supersnelle herstel zal economische schade berokken. Ten eerste op het niveau van ondernemings- en consumentenvertrouwen en ook als gevolg van de ongekende pijn die we lijden door de recessie. Aan de andere, wat positievere kant van de medaille lijkt het er nu op dat weinig mensen hun baan zullen verliezen tijdens de recessie omdat ook veel bedrijven het zware weer zullen weten te trotseren. Gelukkig zijn er op landsniveau ook een aantal maatregelen genomen om bedrijven die het moeilijk hebben te helpen."

"De groei keert na de recessie terug, maar zal vooralsnog niet hetzelfde niveau bereiken als voor de crisis. Daarom is deze recessie T-vormig: de conjunctuur glijdt hard en snel af, het herstel vliegt vrij recht omhoog en blijft dan steken op normale economische waarden."

"Voor obligatiebeleggers is het zoals altijd van belang om te diversificeren. Wij voorzien dat het aantal high yield defaults stijgt. Uit het verleden blijkt dat 30% van de bedrijven met een high yield status na een crisis binnen vijf jaar omvallen. Van de zogeheten investment grade bedrijven valt slechts 2% om."

Janus Henderson Investors: Steeds meer kansen voor langetermijnbeleggers

Paul O'Connor, hoofd multi-asset: "We agree with the consensus view that fiscal solutions are now needed. A range of targeted measures such as credit guarantees, wage subsidies, tax holidays and direct payments to households have been announced in many countries recently, but the overall fiscal impact of these has been fairly modest, so far. While measures like this have a useful role to play in addressing specific tensions, a much bigger fiscal thrust will be required for policymakers to have a sizeable impact on broader economic and market sentiment"

"In the absence of any game-changing policy interventions, market sentiment looks set to remain hostage to perceptions of global trends in the coronavirus infection rate. Although many worrying potential outcomes still loom, it is worth noting that there is a wide range of views among the scientific community about the COVID-19 endgame. While the headlines will inevitably remain filled with the most dramatic coronavirus stories, it is important to also keep sight of the quiet positive progress that is being made on containment in some countries. With so much pessimism now embedded in asset prices, we believe that gradually rebuilding market exposures into dips will be rewarded in all but the most adverse coronavirus outcomes. We approach these turbulent markets cautiously and probabilistically, but optimistically."

Ook beleggers in investment grade bedrijfsobligaties beleefden een rampweek

"History tells us that shakeouts of leveraged positions in financial markets often create attractive opportunities for investors with longer time horizons. We would note that market moves this year so far would have shifted the weights of a representative 60-40% equity-bond portfolio to something closer to a 52-48% split. Investors will have some sizeable rebalancing trades to do, once confidence does return to financial markets."

UBS AM: Bazooka van de Fed is nog niet leeggeschoten

De verspreiding van het coronavirus buiten China, de instorting van de olieprijs, en de onzekere marktcondities als gevolg daarvan, brengen de wereldeconomie op de rand van een recessie. Evan Brown, hoofd assetallocatie van UBS Asset Management, analyseert.

"Het stilleggen van de economie is een ding, maar hoe langer dit duurt, hoe groter de kans op een niet-lineaire verslechtering voor huishoudens en bedrijven," zegt Brown. “De bredere impact op de markt heeft inmiddels geleid tot aanzienlijk liquiditeitsverlies in belangrijke delen van de obligatiemarkt.”

Een ander punt van zorg is volgens Brown de perceptie dat centrale banken geen munitie meer hebben voor bijkomende steunmaatregelen. “Nu in ontwikkelde economieën het monetaire beleid zijn ondergrens bijna heeft bereikt, zijn de overheden aan zet. Toch betekent dit niet dat centrale banken nu uitgerangeerd zijn. Zij moeten de brug slaan totdat overheidsmaatregelen in werking treden. Maar als sterk leiderschap achterwege blijft, kunnen de markten zich agressief blijven opstellen.”

De bazooka van de Amerikaanse centrale bank is volgens Brown nog niet volledig leeggeschoten. De bank kan met toestemming van het ministerie van Financiën extra steunmaatregelen nemen, zegt Brown. “De Asset-Backed Lending Facility (TALF) is de krachtigste stap die de Fed nu kan nemen. Dit stimuleringsprogramma werd in het leven geroepen voor de bestrijding van de kredietcrisis. Het voorziet in het verstrekken van niet-terugvorderbare leningen aan entiteiten die consumentenleningen als onderpand hebben. Met een dergelijk financieringsprogramma kunnen bedrijfsschulden worden verhandeld als onderpand, zonder dat er sprake is van margevereisten, wat een aanzienlijke verlichting betekent voor de financiering van banken en andere eigenaren van noodlijdende beleggingen.”

Toch ziet Brown in de beurscrash van de laatste dagen nog een klein lichtpuntje aan de horizon omdat de risicopremie op veel aandelen toeneemt. “Dit biedt kansen voor sommige risicovolle beleggingen en daar kunnen langetermijnbeleggers hun voordeel mee doen. Beleggers moeten wel weten dat markttiming momenteel zo goed als onmogelijk is. Daarom doen ze er goed aan om nog wat ‘risicopoeder’ droog te houden om te kunnen profiteren van mogelijke verdere prijsdislocaties op de korte termijn waarmee ze langetermijnrendementen veilig kunnen stellen.”

Het boodschappenlijstje van UBS AM

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Capital group: Geruststellende vooruitzichten

Als de uitbraak van het coronavirus in de rest van de wereld een vergelijkbaar patroon volgt als in China, dan is er reden tot voorzichtig optimisme voor de financiële markten.

“Op dit moment is het niet realistisch om een snel herstel te verwachten. Er is een aanzienlijke kans dat de situatie eerst nog slechter wordt voordat ze verbetert. Beleggers zullen zich geleidelijk aanpassen aan de vooruitzichten op een vertragende economie. Het sentiment op de beurzen blijft waarschijnlijk volatiel, afhankelijk van het wereldwijde verloop van het virus en de maatregelen die worden genomen om het virus te bestrijden."

“Maar uiteindelijk zullen de markten weer opleven, net als bij elke voorgaande crisis. Voorspellen wanneer dat gebeurt, is bijzonder moeilijk. Het komt vaak op een moment dat het marktsentiment extreem negatief is. Maar als dat gebeurt, zullen de beleggers die voorbij de dagelijkse volatiliteit kijken, en zich op de lange termijn kunnen richten, uiteindelijk beloond worden."

“Onze portefeuillebeheerders focussen zich op de bedrijven waarin we beleggen, in plaats van op de aandelenkoersen. Gedurende de hele economische cyclus zijn we in dialoog met het management van de onderneming. Zo kunnen we de externe gebeurtenissen in perspectief houden en onze vooruitzichten voor de onderneming beter onderbouwen."

“Azië heeft al weken te maken met COVID-19. Voor de medewerkers in onze kantoren in Beijing, Hongkong, Singapore en Tokio en voor onze klanten in de regio is dit niets nieuws. Een maand geleden hadden ze te maken met een noodsituatie, maar nu keren ze alweer terug te naar een meer normale levens- en bedrijfsomgeving. In Azië lijkt het aantal nieuwe gevallen van coronavirus zich te hebben gestabiliseerd. Het is nog te vroeg om te voorspellen wanneer het normale leven in Azië volledig wordt hervat. Maar de vooruitzichten zijn geruststellend.”

BlackRock: Duidelijke en gecoördineerde actie kan blijvende schade voorkomen

BlackRock: "Het coronavirus veroorzaakt een snelle en diepe economische schok. De marktbewegingen doen denken aan die van de crisis van 2008, maar het is volgens ons niet een herhaling van zetten. Strikte quarantainemaatregelen en een beleid van social distancing brengen de economische activiteit bijna tot stillstand. Dit kan op voorwaarde dat agressieve maatregelen op het gebied van begrotings- en monetair beleid worden genomen om bedrijven en huishoudens door de schok heen te helpen. Alleen dan kan de economische activiteit weer op gang komen zonder dat de schade permanent is." Hier vindt u het hele verhaal.

De analyse van BlackRock leidt tot onderstaand beleggingsadvies:

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vanguard: 2008 was erger

Hoofdeconoom Joe Davis is optimistisch over de afloop van de huidige corona-aanval. Tenminste, als de overheden flink gaan stimuleren.

 • "We gaan ervan uit dat markten van tijd tot tijd dit punt bereiken. Mondiale aandelenmarkten hebben de afgelopen 40 jaar acht bear-markten meegemaakt – gemiddeld iedere vijf jaar dus. Simpel gezegd: een sterke terugval was onvermijdelijk.
 • We blijven optimistisch over het herstel van de economie en de financiële markten. De laatste wereldwijde recessie, de financiële crisis in 2008 en 2009, was diep en lang. We zien de huidige ontwikkelingen niet in dit licht. De financiële crisis was te vergelijken met het omvallen van een kaartenhuis, een crisis veroorzaakt door te veel leverage. Het financiële systeem zelf was in gevaar. Het systeem is nu gezonder en hoewel we wel wereldwijde economische terugval verwachten in het tweede kwartaal, zijn we ervan overtuigd dat de meeste economieën later dit jaar en begin volgend jaar sterk zullen opveren – als de virusshock afneemt en uitgestelde vraag de bovenhand krijgt.
 • Mondiale beleidsmakers zijn cruciaal. Snelle, doorslaggevende actie is nodig om het virus en de economische effecten ervan in te perken. Omdat de rente rond het nulpunt ligt, kunnen beleidsmakers zichzelf een lening geven tegen een lage rente. We zijn ervan overtuigd dat gerichte, sterke begrotingsmaatregelen individuen en economieën deze tijdelijke tegenslag te boven kunnen helpen komen. Dit soort maatregelen dienen snel van start te gaan en moeten erop gericht zijn het virus onder controle te krijgen en uit te roeien. Ook dienen kleine en middelgrote ondernemingen en huishoudens die tijdelijk cash nodig hebben om het hoofd boven water te houden, hulp te krijgen. Markten hebben recent al gereageerd op dit soort stimuleringsvoorstellen en wel op die manier dat blijkt dat ze geloven dat deze maatregelen zouden kunnen werken.
 • Impulsieve portefeuillebeslissingen nemen in turbulente tijden is nooit een goed idee. We zijn ervan overtuigd dat de markten en economieën uiteindelijk veerkrachtig zullen blijken."

State Street Global Advisors: Paniek is logisch

Altaf Kassam, EMEA Head of Investment Strategy & Research, bij State Street Global Advisors: “What makes for a panic feel is the speed and broad-based nature of the sell-off, not the absolute levels we have: We’ve seen a higher VIX, a lower oil price, and steeper credit spreads in the recent past, but not all at the same time, and together with the lowest rates ever. We now have a global economic slowdown priced into markets and we expect, going forward, that markets will continue to be highly volatile and keep following the news cycle. The more the coronavirus spreads, the more financial markets will continue to sell off."

"The question now is what more aggressive, coordinated responses policy makers can offer to further support markets considering the underwhelming response to policy action so far. What makes this current episode so potent is that the spread of the virus so far has triggered simultaneous shocks to demand, supply and financial conditions – this is unprecedented. The more the virus spreads, the greater the numbers of economic sudden stops around the world, and the harder it will be for policies to soften the blow, and so the longer it will take markets to eventually recover."

"We have moved from the initial hope of a v-shaped to a u-shaped and potentially even L-shaped recovery: Conditions could remain in this state or worse for longer than initially expected. Disruption to supply chains and reduced growth together will necessarily imply lower earnings and greater difficulty in servicing debt - the implication of these developments is that despite the decline in bond yields, as financial conditions tighten sharply for corporates, this will lead to a greater risk of default in the debt markets, and the tide of buybacks which lifted equity markets over the past several years will abruptly stop.”

Newton Investment Management: Dol dwaze dagen

Paul Markham, portfoliomanager aandelen wereldwijd: “Movements in both directions are likely to be extreme for now and equities in particular will remain volatile. Opportunities are already presenting themselves, however, in financially strong companies with multi-year growth and differentiated business models. Many of these are currently available at materially lower prices than they were a month ago. A strong nerve will be required and it may well get darker before we see the light; but, for those taking a long-term view, attractive entry points are beginning to emerge.”

Pimco: Alle registers open

Om een resessie te voorkomen, moeten alle registers van open; het monetaire beleid van centrale banken en het begrotingsbeleid van landen. Echter, een recessie lijkt nu onvermijdelijk, stelt Global Economic Advisor Joachim Fels Pimco.

Naast een expansief begrotingsbeleid om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, moeten wereldwijde centrale banken zorgen dat er geld naar huishoudens en bedrijven blijft vloeien.

“Dit vereist regelgevende verlichting voor banken die aan risicovolle kredietnemers lenen, goedkope en ruime liquiditeit voor banken en gerichte kredietprogramma's voor niet-financiële kredietnemers, hetzij via de banken of rechtstreeks vanaf de centrale balans, met of zonder vergoeding door de overheid," aldus Fels in zijn signpost Pulling Out All The Stops.

Joachim Fels van Pimco

De hoofdeconoom van Pimco constateert dat centrale banken reeds verruimende maatregelen hebben aangekondigd. Zo kondigde de Fed zondag aan de beleidsrente naar bijna nul te verlagen, staatsobligaties en mortgage backed securities op te kopen, de tarieven op valutatransacties te verlagen en regelgeving voor banken te verlichten.

Dit komt dichtbij Whatever it takes, stelt Fels, refererend naar de uitspraak van toenmalig ECB-president Mario Draghi in 2012 tijdens de eurocrisis. Fels concludeert dat centrale banken in Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Europa gepast hebben gehandeld door financieringskosten laag te houden, waardoor landen meer ruimte krijgen om de gezondheids- en economische crisis te overwinnen.

Gevolg daarvan is dat staatsschulden naar verwachting stijgen, maar door toch al negatieve rentes op staatsobligaties wel beheersbaar blijven. Een ander gevolg is volgens Fels dat monetair beleid in toenemende wordt gedomineerd door begrotingsbeleid, een trend die al enige tijd speelt.

“Een dergelijke fiscaal-monetaire coördinatie is niet per se slecht,” schrijft Fels. “In feite is het precies wat nodig is nu de conventionele instrumenten van het monetaire beleid grotendeels zijn uitgeput.”

Robeco: Buy the dip

Robeco acht de tijd rijp voor stockpicking. Fabiana Fedeli (zie foto), Global Head of Fundamental Equities en Jamie Stuttard, Head of Global Macro-team, leggen in deze video uit hoe verschillende beleggingscategorieën ervoor staan en waar zij kansen zien, of juist niet.

Fabiana Fedeli van Robeco

Een van de conclusies: "Nu vormt een geweldige tijd voor aandelenselectie. Een kritische selectie is nodig, omdat sommige bedrijven beter uit deze recessie zullen komen dan andere."

Mohamed El-Erian: Buy the dip? Echt niet!

 

GMO: Tijd om te kopen

Jeremy Grantham is enthousiast over aandelen aan het worden. “This is not like a major war where all the factories get destroyed. It doesn’t strike us as likely to really impact the economy’s ability to function once we get beyond the acute throes of trying to deal with the virus.”

 

Schroders: Het is kantje boord

Keith Wade, hoofd econoom Schroders, in zijn nieuwste commentaar: "It is quite likely that recent developments tip the world economy, which we have described as a wobbly bike due to its slow pace of activity, into recession. It depends on European developments and the scale of the impact on the US. The situation in Europe could get worse, but the US is the bigger swing factor given its size and role as a driver of global demand. Our expectations for US growth are already low at 1.6% for 2020, but US recession would mean global recession."

"Central banks have moved quickly and should be able to provide the basis for a recovery later in 2020. In many ways the world economy is better placed to cope with such shocks than in 2008: the central banks have developed new tools and the banking system is well capitalised. Investors are now looking for action on the fiscal front. The UK has led on this and we expect China to follow, while we await the US and eurozone response. Monetary and fiscal tools are weak in the face of the virus and until the outbreak is under control the tail risk of a prolonged slump remains high."

Fidelity International: Slimme zet ECB (voorlopig althans)

Anna Stupnytska, Global Head of Macro bij Fidelity International, over de nieuwste maatregelen van de ECB: “De ECB heeft een gericht stimuleringspakket voorgesteld in een poging de gevolgen van het coronavirus, dat zich snel over de hele wereld verspreidt, te bestrijden. De maatregelen van de ECB lijken agressiever dan algemeen werd verwacht. Ze lijken ook radicaler dan de maatregelen die tot dusverre in de VS en het VK zijn genomen."

“De ECB heeft een slimme zet gedaan om de rente niet te verlagen. Dat duidt op een andere manier van reageren en op flexibiliteit in haar beleid bij een onverwachte schok. In plaats van een renteverlaging koos de ECB voor een gerichte aanpak. Ze combineert een uitbreiding van het QE-programma, gericht op particuliere activa, met zeer aantrekkelijke TLTRO-voorwaarden - waarbij banken effectief zullen worden betaald om van de ECB te lenen. Dat is een ondubbelzinnige stap in de goede richting."

“De onzekerheid over de verspreiding van het virus en de impact ervan op de economie is zeer groot. Daarom valt het nog te bezien of deze beleidsmaatregelen volstaan om de eurozone de komende maanden door de neergang heen te kunnen loodsen. Een brede recessie is een zeer waarschijnlijke uitkomst."

"Maar of een recessie alleen van technische aard zal zijn, hangt niet alleen af van het virustraject en het monetaire vangnet, maar ook van begrotingsmaatregelen. In dit opzicht verwachten we van de lidstaten een stevige stap naar een soepeler begrotingsbeleid. De toekomst van de eurozone staat alweer op het spel.”

Aberdeen Standard Investments: Twee voltreffers én een misser van de ECB

Paul Diggle, senior econoom bij Aberdeen Standard Investments, over de beslissing van de ECB om de coronacrisis te bestrijden: “De treffers zijn de extra QE en het nieuwe TLTRO-III-programma, die duidelijk welkom zijn en voor liquiditeit in de economie moeten zorgen. Het rentetarief van -0,75% op de TLTRO-leningen aan banken is een belangrijke innovatie, omdat het de eerste keer is dat de centrale bank leningen verstrekt aan banken tegen een tarief dat onder haar beleidsrente ligt, in zekere zin is het een gerichte renteverlaging."

“De misser is het ontbreken van een renteverlaging, wat een teleurstelling is ten opzichte van de marktverwachtingen, en geeft aan dat zelfs de ECB denkt dat het einde in zicht is voor renteverlagingen.”

Pictet AM: Verhoging aandelenadvies

"Een virologische epidemie en een olieprijsoorlog hebben de financiële markten keihard geraakt. Nu overheden in het geweer komen om de schade te beperken, is dit het moment de weging naar aandelen te verhogen." Dit stellen beleggingsstrategen van Pictet Asset Management in een vooruitblik op de markten, getiteld After the plunge.

Zij denken dat het na de beursklappen van de afgelopen dagen wachten is op herstel. Als andere landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk volgen en met gecoördineerde maatregelen komen, lijkt een snelle koersstijging hen waarschijnlijk. Het Zwitserse fondshuis heeft daarom voor de multi-asset-portefeuilles de weging van aandelen verhoogd van onderwogen naar neutraal. Dit gaat ten koste van cash, die teruggaat naar neutraal. De enige aandelensector die op koop staat is ... financials.

"We prefereren verder defensieve sectoren, zoals gezondheidszorg, en blijven overwogen in veilige havens zoals Zwitserse frank, Amerikaanse staatsobligaties en goud."

T. Rowe Price: Geen effect lange termijn

Markten houden niet van onzekerheid en op dit moment is de onzekerheid erg groot. Volgens Robert Sharps, Group CIO by T. Rowe Price, weet men niet hoe wijdverspreid het virus zal zijn en in hoeverre gezondheidszorgsystemen wereldwijd in staat zijn om ermee te dealen.

"Er is angst in de markt geslopen. Consumenten en bedrijven zijn van het ene op het andere moment voorzichtiger geworden. Het bedrijfsmanagement is gefocust op noodscenario’s en bedrijfscontinuïteit in plaats van op werving van nieuwe werknemers en uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. Huishoudens zullen op dit moment veel van hun plannen evalueren en voorzichtiger worden. Ik verwacht vooralsnog meer marktvolatiliteit, totdat het weer meer business-as-usual wordt."

Robert Sharps van T. Rowe Price

Biedt de volatiliteit een koopkans? Dat hangt tot op zekere hoogte af van de beleggingshorizon en van de bedrijfssector. Maar over de beursvooruitzichten op langere termijn is Sharps buitengewoon optimistisch. Afgezien van het verlies aan mensenlevens ziet hij geen betekenisvolle of langdurige impact van het coronavirus op de onderliggende economie. Vooruit kijkend is er dan ook geen reden om de beleggingsstrategie te veranderen.

"Wie een lange beleggingshorizon hanteert, moet zich niet laten leiden door de psychologie van de angst maar zijn besluitvorming blijven laten afhangen van analyse en onderzoek zodat geprofiteerd kan worden van de kansen die zich nu en in de komende weken, zo niet maanden, voordoen."

Meer weten? Hier kunt u luisteren naar de visie van Robert Sharps.

Schroders: Op forse dalingen volgt veelal fors herstel

raex

Zoals blijkt uit de data van Schroders hebben aandelenmarkten gezonde rendementen gegenereerd over de laatste drie decennia, ondanks hun ups en forse downs. Voorwaarde is wel dat beleggers een achtbaan op de beurs kunnen doorstaan.

DWS: Economische gevolgen Civid-19 houden jaar aan

"Vanuit economisch perspectief zorgt het coronavirus voor een tijdelijke vraag- een aanbodschok. Over twaalf maanden zullen verschillende economische indicatoren het niveau van vóór de crisis opnieuw moeten benaderen.

De lagere yield-levels en de steunprogramma's moeten volgens ons constanter zijn. Helaas verwachten wij opnieuw dat de begrotingspakketten opnieuw consumptie bevorderend zijn in plaats van dat ze de productiviteit zullen stimuleren. Volgens ons een gemiste kans.

Op korte termijn blijven de markten volatiel, wat ook nieuwe dieptepunten kan opleveren. Naast een ongunstiger verloop van de epidemie dan tot nu toe gedacht, bestaat het risico dat beleggers de situatie aangrijpen om de structurele onevenwichtigheden die zich sinds de financiële crisis hebben opgebouwd - mede als gevolg van het uiterst losse monetaire beleid - opnieuw te beoordelen."

Hier vindt u het hele verhaal inclusief alle tabellen.

Capital group: Het gaat om de lange termijn, stupid!

CEO Tim Armour: “In mijn 37 jaar als professionele belegger bij Capital Group heb ik vaker volatiele markten meegemaakt. Ik herinner me de spaar- en kredietcrisis aan het eind van de jaren tachtig, de tech- en telecombubbel die in maart 2000 in elkaar klapte, en de wereldwijde financiële crisis van 2008 en 2009. Elk van deze crises was zeer verschillend, met heel andere omstandigheden. Maar telkens kwamen de markten terug. Dat zal nu niet anders zijn."

Tim Armour van Capital Group

“In periodes van marktdalingen lopen de emoties hoog op, dat is natuurlijk en begrijpelijk. Maar juist in tijden als deze is een oriëntatie op de lange termijn belangrijk. De markten zullen weer opleven en het leven zal weer normaal worden. Beleggers moeten nu meer dan ooit hun doelstellingen op de lange termijn herbevestigen.”

NN IP: Pas op met aandelen

Ewout van Schaick, Head of Multi Asset at NN Investment Partners: “What we are seeing in markets right now is clearly the fear factor in overdrive. Financial markets worldwide are a powerful propagation mechanism for the fear factor, and consumer and business confidence are likely to take a hit in several regions. We should also bear in mind that all of this is happening to an economy that saw its resilience tested last year through ongoing political uncertainty.”

Ewout van Schaick van NN IP

“Central banks have lost their ammunition. The Fed will likely join the ECB and BoJ soon, quickly cutting interest rates to zero and restarting quantitative easing. And given the appreciation of the euro, the ECB could well cut the policy rate later this week. In general, central banks will concentrate on channelling liquidity to as many corners of the global financial system as possible. However, in our view, their easing actions will do little to stimulate nominal growth.”

"So, it’s over to fiscal policymakers but fiscal easing will almost certainly be too little or too late. In the near term, we should watch out for fiscal measures which prevent cash flow problems from morphing into a solvency issue. In the more medium term, the events of the last few days could trigger a structural change where macro policy is arranged according to modern monetary theory, and a paradigm shift in the policy space takes place along roughly the following lines: fiscal policy targets price stability and monetary policy keeps sovereign yields low as long as it can."

“We recommend a small underweight position in equities and remain neutral in other asset classes. In the near term the fear factor could cause markets to be pretty volatile with both sizeable moves both up and down. However, if we are heading for a global recession with only a very blunt monetary policy tool and uncertainty about the strength of any fiscal response, equity markets could experience further downside. Although a short-term bounce is likely after the huge sell-off yesterday, we think it is too early to buy the market now.”

Pimco: Het ergste moet nog komen

Joachim Fels, global economic advisor: "In our view, the worst for the economy is still to come over the next several months.

 • First, China’s recent manufacturing and demand slump will affect activity in the rest of the world only with a time lag of several months.
 • Second, demand for services (travel, tourism, trade fairs, entertainment, meals away from home) will contract due to containment measures and the fear factor.

We expect at least another 50 basis points of rate cuts from the Fed, with a distinct possibility of a return to zero and a resumption of asset purchases. Many other central banks, including in EM, are likely to ease policy further over the next few weeks and months, with an emphasis on sustaining the flow of credit to the corporate sector. In addition, we expect most governments to put in place further fiscal easing to support demand and help the healing of the economy once the virus subsides.

Yet, despite another wave of global monetary easing and potentially more fiscal stimulus in the pipeline, we believe this is a time to remain cautious on risk assets and focus on liquidity and capital preservation, for three reasons.

 1. Central banks have less and less ammunition left to fight an even more severe economic downturn or drawdown in risk assets.
 2. The vulnerabilities in the riskier parts of the corporate credit markets that we highlighted in our January Cyclical Outlook are even more worrying now with growth slowing and corporate cash flows at risk."
 3. Globalization may unravel even faster as firms try to reduce the complexity of their global supply chains and governments may use health concerns to implement further curbs to trade, travel and migration."

Capital Group: Probeer niet de markt te timen!

De recente volatiliteit heeft sommige beleggers in paniek gebracht en naar de uitgang geleid. Een focus op de lange termijn kan helpen om de markten te relativeren. Dat schrijft Tim Armour, portefeuillebeheerder bij vermogensbeheerder Capital Group, in de paper The Long View: Investing through Adversity.

“Sinds 1970 zijn er vijf periodes geweest waarin de MSCI World Index met 20% of meer daalde. De gemiddelde daling van 37% van deze cycli is best pijnlijk, maar het missen van een deel van het gemiddelde rendement van de daaropvolgende bull markets van 283% kan nog pijnlijker zijn. Bovendien duren bear markets met vijftien maanden gemiddeld veel korter dan bull markets. Dat is ook een reden waarom het moeilijk kan zijn om beleggingen te timen en waarom dat dus meestal onverstandig is." 

“In plaats van ongedifferentieerd te verkopen, kunnen beleggers die zich zorgen maken over de volatiliteit beter overwegen om te beleggen in een breed beleggingsuniversum dat in het verleden in tijden van laagconjunctuur veerkracht heeft getoond. Beleggers kunnen daarbij hun allocatie aan obligaties onderzoeken op overmatige risico's, aangezien hun diversificatie ten opzichte van aandelen een van de belangrijkste rollen is van vastrentende beleggingen in een evenwichtige portefeuille."

“Niemand kan voorspellen wat de markt op korte termijn gaat doen. Maar we kunnen wel goede bedrijven identificeren waarvan we denken dat ze over tien jaar betere en grotere bedrijven zullen zijn."

BlackRock: Groeivertraging door coronavirus, maar het is geen 2008

De omvang van de marktreactie als gevolg van het coronavirus brengt herinneringen terug aan de wereldwijde kredietcrisis. Maar het BlackRock Investment Institute stelt dat de situatie zeker niet gelijk is aan 2008. De impact van de schok die het virus en de maatregelen teweegbrengen zullen groot zijn en zullen waarschijnlijk leiden tot een ernstige economische groeivertraging, maar beleggers moeten rustig blijven, een langetermijnperspectief blijven houden en in de markt blijven. De economie is stabieler dan in 2008 en, nog belangrijker, het financiële systeem is robuuster dan het was toen de crisis destijds uitbrak.

“Wij zien de coronacrisis dan ook niet als een gebeurtenis die de economische groeicyclus zal beëindigen, als er tenminste beleidsmaatregelen worden getroffen die verspreiding voorkomen. We zien bemoedigende signalen dat een gecoördineerde response op gang komt. Deze reactie moet een goede balans zijn tussen begrotingsmaatregelen en monetair beleid. De belangrijkste problemen die aangepakt moeten worden zijn de mogelijk kasstroomproblemen bij kleine en middelgrote bedrijven en bij huishoudens”, aldus BlackRock.

“Beleggers moeten nu een langetermijnperspectief houden. Het is zeer onzeker hoe lang de economische gevolgen van het coronavirus zullen aanhouden, maar wij geloven dat het een tijdelijke invloed zal hebben, omdat het virus uiteindelijk weer zal wegebben en de economische activiteit weer zal normaliseren. We gaan er dan wel vanuit dat de maatregelen worden genomen die nodig zijn.”

“Wij blijven een weging houden in de aandelenmarkten op het niveau van de benchmark en een overweging op meer defensieve kwaliteitsaandelen en die met een lagere volatiliteit. We adviseren de portefeuilles veerkrachtiger te maken, inclusief het opnemen van cash en duurzame beleggingsstrategieën. We geven nog steeds de voorkeur aan Amerikaanse staatsobligaties boven ander staatspapier met minder yield. We zien dat staatsobligaties hun rol spelen in de zeer onzekere momenten, maar zien ook het risico dat de bufferfunctie tegen een verkoopgolf op de aandelenmarkten minder wordt en dat ze kunnen terugschieten in yields vanaf de historisch lage niveaus.”

M&G: Coronavirus legt kwetsbaarheden OPEC-alliantie bloot

"De wereldwijde vraag naar olie is opgeschrokken door COVID-19. Dit legt de kwetsbaarheden bloot van een van de grootste intergouvernementele allianties, OPEC. De afgelopen vijf tot zes jaar is de relatie tussen OPEC-landen onder druk komen te staan naarmate de vraag naar olie steeds volatieler werd. Ook heeft de introductie van nieuwe olietoevoer door middel van hydraulic fracturing in de VS, fracking, voor toenemende spanningen gezorgd. De Verenigde Staten werd hierdoor ’s werelds grootste olieproducent. De VS heeft hiermee de macht van OPEC om prijzen te handhaven weggenomen, door absolute controle over het aanbod.

raex

Drie jaar geleden werd OPEC uitgebreid naar OPEC+, toen Rusland, Kazachstan en Mexico zich bij de alliantie aansloten. Deze relatie stortte vorige week in toen Rusland weigerde om de productie te verlagen om zo een grip te krijgen op de olieprijs. Dit leidde tot een sterke reactie van Saoedi-Arabië, dat verzekerde niet de dupe te worden van de prijzenoorlog en zelf de productie gaat opschroeven om zo de prijzen te verlagen.

Als tegenreactie heeft Rusland harde maatregelen genomen op de binnenlandse begroting, dit betekent dat het land zich nu in een positie bevindt waar het zich een lage olieprijs kan permitteren.

De Amerikaanse schalieproducenten, die hogere kosten draaien, worden ondersteund door goedkope schulden waardoor ze hun productie voortdurend kunnen financieren. De ineenstorting van de olieprijs brengt deze toegang echter in gevaar. Schalieproducenten plannen hun productie doorgaans 6 maanden tot een jaar vooruit, dus het land zal niet meteen geraakt worden door deze leveringsreducties. Maar op de lange termijn zullen de gevolgen zeker voelbaar zijn.

De daling van de olieprijs is niet voor iedereen slecht nieuws. Consumenten profiteren van de prijsdaling, aangezien ze minder geld uitgeven aan benzine en meer geld overhouden voor andere dingen. Ook andere industrieën profiteren hiervan, zoals luchtvaartmaatschappijen, ook al hebben die de meeste vluchten moeten schrappen door het coronavirus."

Janus Henderson Investors: Paniek is altijd een koopkans

Hoofd multi-asset Paul O'Connor: "The coronavirus presents investors with an unprecedented global problem. Investors are uncertain about the nature of the virus, its potential economic impact and the policy response. The oil shock has only added to this confusion and uncertainty. One thing we do know however is that markets are now in panic mode. While it would be foolish to try to call the bottom in the markets, we would rather be buying in this environment rather than selling. We are gradually rebuilding risk exposures into market weakness.”

Rabobank: Centrale banken redden?

State Street: Blijf weg van Europese aandelen

Marija Veitmane, senior strateeg bij State Street Global Markets: "With news of oil trade wars coming in from over the weekend and further reports on the spread of Coronavirus, all eyes are on the European Central Bank (ECB) monetary policy meeting this Thursday. While interest rate cuts can do little to combat the potentially immediate economic shock of the virus, it will ease the cost of working capital for businesses if demand falters or supply chains lengthen. Unfortunately, Europe has the least amount of monetary and fiscal space to support markets, unlike China and the US who are leading policy stimuli."

“On a day like today it is too to early buy back into stocks. The European economy is already in a weak state, having suffered from the US-China trade war in the last couple of years, reflected in stock analysts increasingly downgrading the earnings outlook for European companies. With this in mind, investors would do well to consider being underweight European stocks relative to the US and emerging markets.”

Monex Europe: Recessieangst en coronavirus zorgen voor extreme volatiliteit op FX-markten

Ranko Berich, hoofd Research bij Monex Europe: "The collapse in oil markets threatens national budgets reliant on oil revenue and also throws a curveball at central bankers already navigating the effects of the epidemic, especially in the US which is now a net oil exporter due to the shale market. The rise of the US shale industry also threatens the Fed’s pre-existing plan to support the economy against the coronavirus as further deflationary shocks enter the paradigm along with further output risks."

"The last time oil prices went as low as $26, the US shale industry collapsed and contributed to a manufacturing recession in the US in 2016. Swap markets are now fully pricing in a 75bp cut by the Fed next week, however, the latest developments pose the possibility of another inter-meeting cut by the central bank." Hier het hele verhaal.

Swissquote Bank: Speculanten hebben het voor het zeggen

Ipek Ozkardeskaya, senior analist: "It is certain that at this point, there starts being a serious disconnect between the potential of coronavirus shock on the economies and market pricing. There may even be a disconnect between the measures taken to contain the virus and the severity of health implications caused by it. It is sane to keep in mind that though the Covid-19 is a highly contagious virus, significantly more lives are lost due to a typical seasonal flu each and every year."

"Economic data in the US so far shows that the coronavirus fears have not been materialized as badly as priced in. Solid jobs report released in the US on Friday showed that the US economy added 273’000 nonfarm jobs in February, almost 100’000 more than expected. The numbers suggest that the US economy remains at a ‘good position’ and should be capable of withstanding the coronavirus shock to the economy. Hence, the actual sell-off is a mix of speculation and amplified panic that has been triggered by the coronavirus, but merely reflects the true extent of the outbreak."

"Now we clearly see that speculation is a dangerous game. And because it doesn’t necessarily rely on the facts, it is difficult to foresee how far it could drag the markets."

Schroders AM: Business as usual

Johanna Kyrklund, hoofd Global Multi-Asset Investments bij Schroders, gaat in op het beurstumult. Hoe moeten beleggers volgens haar tijdens de coronacrisis handelen?

"De scherpe daling van de koersen door het coronavirus voelde pijnlijk aan. Maar doe even een stap terug. Beleggers in ontwikkelde markten zaten de afgelopen tien jaar in een bull markt en hebben slechts het topje van hun rendementen laten afromen."

"Zijn de markten nu goedkoop? De waarderingen zijn nog niet op het niveau om meer risico's te nemen, ongeacht wat het coronavirus nog in petto heeft. Wat actieve beleggers kunnen doen, is potentiële kansen identificeren en obligatie voor obligatie en aandeel voor aandeel opnieuw beoordelen.""De volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt, zoals gemeten door de VIX, is interessant. Wanneer de VIX in het verleden was gestegen, volgde meestal sterke rendementen. Gemiddeld is de S&P 500 in de 12 maanden nadat de VIX de 33-grens heeft overschreden, met +25% teruggekeerd. Historische patronen hoeven zich niet te herhalen. Ze bieden enige geruststelling, maar het zou onverstandig zijn, zelfs lichtzinnig, om de risico's van deze crisis te negeren, totdat ze kunnen worden gekwantificeerd."

"Hoe moeten beleggers in een crisis handelen? Het korte antwoord is: rustig en rationeel. Er is natuurlijk nog genoeg te doen. Bij een goede investering gaat het om koele besluitvorming. De bron van onzekerheid zal altijd anders zijn, maar de gevestigde investeringsprocessen zijn erop gericht om dit op te vangen. Bij een goede belegging hoort ook het bepalen van een strategie voor de lange termijn en het vasthouden aan die strategie. Dus voor onze dagelijkse routine is het enige wat daadwerkelijk verandert het aantal keren dat wij onze handen wassen. Voor de rest is het business as usual."

J.P. Morgan AM: Houd staatsobligaties aan!

De Amerikaanse vermogensbeheerder weet ook niet welke schade het coronavirus op economieën en de financiële markten gaat aanrichten, waardoor het pleit voor maximale beleggingsspreiding en een voorkeur heeft voor defensieve sectoren binnen obligaties en aandelen. Om nog enig grip te houden op de situatie verzamelt J.P. Morgan AM zo veel mogelijk informatie over de impact die het virus tot nu toe heeft. Die informatie vindt u hier.

BNY Mellon: Riemen vast!

Paul Brain, manager of the BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund and head of fixed income at Newton Investment Management, reageert op de gigantische daling van de Amerikaanse tienjaars rente van (van 1,65% tot 0,77% in één maand):

"These moves are extraordinary and suggest an air of panic. The ongoing economic shock will prompt further action from central banks although this may not be in the form of just interest rate cuts. Risk assets, such as Equities and Credit, have been holding up relatively well (better than has been suggested by the move lower in US Treasury yields) and maybe we are seeing capitulation in these areas now thereby increasing the demand for safe haven asset such as US Treasuries."

"One further observation is that markets may become less liquid (especially on a Friday) and therefore price action can be exaggerated in that kind of environment. Given many investors will have been caught out by resulting economic effects of the virus it is also likely there may be liquidation of positions that are no longer appropriate. It is likely we will see further corporate (and perhaps government) casualties as a temporary hit to cashflow could translate into a liquidity event resulting in perhaps payments being missed and at extreme possibly defaults."

NN IP: Reken op scherp herstel

"Our decision to reduce risky assets across the board does not mean that we have become overly bearish. With a remaining small overweight in fixed income spreads, we still have a modest risk-on stance in our portfolios. Despite the increased risks to growth and earnings in the short term, we still believe in a V-shaped recovery." Schrijft NN IP in de publicatie We still believe in a V-shaped recovery.

Daar gaat het sentiment

raex

ABN AMRO: Corona verzwakt wereldeconomie dieper en langer

Het positieve nieuws: "De grootste economische effecten ontstaan door een verlies van vertrouwen en de daarop volgende gedragsreacties die leiden tot met name vraaguitval. Naarmate wij vertrouwder raken met dit virus, zal de gedragsreacties van huishoudens, bedrijven en beleggers milder worden. Een plotselinge oplossing zoals een snel te verspreiden medicijn of vaccin of een onverwachte stop in het aantal nieuwe besmettingen, zal de wereldeconomie ook enorm kunnen doen opveren, juist omdat de groeivertraging met name uit de vraagkant ontstaat."

raex


Lees de uitgebreide analyse.

BlackRock: Tijdelijke rem op economische groei

Nu het coronavirus in steeds meer landen oprukt, verwacht BlackRock in zijn nieuwste weekbericht dat de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei lager zullen uitvallen. Volgens BlackRock is het vooral afwachten hoe succesvol China met de benodigde overheidssteun zal zijn in het weer terugbrengen van de economische activiteit en of het land een nieuwe infectiedreun zou kunnen overleven, als werknemers terugkeren naar het werk. BlackRock ziet de rem op de economische activiteit vooralsnog als tijdelijk: de onderliggende basis is nog steeds goed genoeg voor een wereldwijde economische groei.

Wel denkt de grootste assetmanager van de wereld dat niet alle fundamenten overal even stevig zijn en dat het einde van de cyclus door het virus en de inperkende maatregelen in gang kan worden gezet. “We zijn op zoek naar signalen van een liquiditeitscrisis en andere verslechterende financiële omstandigheden. Veel kleine en middelgrote ondernemingen in bijvoorbeeld Europa en China kunnen vatbaar zijn voor een cashflowcrisis. Verder zien we materiële risico’s voor de toeleveringsketens, vooral in de technologie, auto-industrie en in kapitaalgoederen. Op de langere termijn zal deze extra druk invloed hebben op de groei, de productiekosten verhogen, de marges verkleinen en de inflatie verhogen.”

BlackRock zegt het overwicht op aandelen en bedrijfsobligaties te verlagen tot het benchmark-niveau. De prangende vragen waar BlackRock mee blijft zitten gaan vooral over versoepeling vanuit de centrale banken: hoe veel, hoe snel en hoe wereldwijd? De Fed heeft gisteravond een duidelijk signaal afgegeven.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus