Nieuws

COVID-19 liveblog: Wat zeggen de beleggingshuizen?

DWS ziet mooie Nederlandse vastgoedkansen, stijging inflatie volgens BlackRock niet in koersen verwerkt, vertrouwen industrie blijft volgens Van Lanschot Kempen stabiel, UBS AM stapt in smallcaps, Robeco verwacht nog meer van fintech, Pimco adviseert EMD local currency, Invesco blijft in tech geloven, en meer opinies.

DWS: Nederlands vastgoed ligt er beter bij

Nederlands vastgoed zal het de komende vijf jaar beter doen dan andere Europese markten. Dat verwachten de vastgoedexperts van vermogensbeheerder DWS. In hun outlook schrijven zij dat de coronacrisis op korte termijn zijn sporen nalaat, waarbij een aanzienlijke waardedaling wordt verwacht in de detailhandel en, in mindere mate, in de kantorensector, evenals in de corridor- en handelsgerelateerde logistieke activa. Toch blijven de gunstige langetermijntrends intact, met name in de Randstad.

Bovendien verwacht DWS dat de rente op Nederlandse staatsobligaties laag blijft, wat de relatieve aantrekkelijkheid van vastgoed vergroot. Nederland is een van de interessantste markten als het gaat om last hour logistiek vastgoed en manifisteert zich als sterke kandidaat voor woningbeleggingen.

DWS denkt dat aan het eind van dit jaar de waarden van kantoren op toplocaties dit jaar met ongeveer 12% gedaald zullen zijn. Toch valt deze daling in het niets vergeleken met grote winkelcentra, waar DWS uitgaat van een waardedaling van 25%. Daarbij moet worden aangetekend dat een het gebrek aan transacties nauwkeurige waarderingen moeilijker maakt.

Voorkeur Nederlands logistiek vastgoed en appartmenten

Nederland is een van de favoriete landen van DWS als het gaat om logistiek vastgoed, vooral de zogenaamde last hour distributiecentra hebben hun voorkeur. De verschuiving naar nog meer online aankopen geeft deze vorm van distributie een duw in de rug.

DWS handhaaft ook de gunstige vooruitzichten voor Nederlandse vrije sector huurwoningen. Deze sector wordt nog steeds gestut door de combinatie van een sterke bevolkingsgroei in de Randstad, de aanhoudende mismatch tussen vraag en aanbod, en de voortdurende liberalisering van de markt. Doordat steeds meer mensen zijn gaan thuiswerken, voorziet DWS dat er meer vraag komt naar grotere appartementen, het liefst met een balkon of een andere buitenruimte.

BlackRock: Hogere inflatie nog niet in de koersen verwerkt

De inflatie kan best eens gaan oplopen, denken de experts van het BlackRock Investment Institute (BII). In hun weekbericht wijzen ze drie factoren aan die de inflatie op middellange termijn kunnen opdrijven: stijgende productiekosten, nieuwe monetaire beleidskaders die hogere inflatieniveaus toelaten, en meer politieke druk om de rente laag te houden vanwege de hoge begrotingstekorten.

Nadat de inflatieniveaus tien jaar lang onder de doelstellingen van de centrale banken zijn gebleven, rekent het BII tussen 2025 en 2030 op een jaarlijkse groei van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) van gemiddeld 2,5% tot 3%.

Hogere inflatie komt volgens het BII vooral door stijgende productiekosten als gevolg van de coronacrisis. Contact-intensieve diensten worden duurder, terwijl het terughalen van productie bij het herinrichten van toeleveringsketens tot hogere looneisen van binnenlandse werknemers leidt, vooral waar de politieke slinger in de richting van het bestrijden van ongelijkheid zwaait. Grote bedrijven zoals de tech-reuzen hebben door hun dominante marktaandeel meer mogelijkheden om hogere kosten door te berekenen aan klanten.

Extra kansen langetermijnbeleggers

De belangrijkste centrale banken zijn bezig hun beleidskaders aan te passen met als doel om de inflatie boven hun streefcijfers (van 2%) te laten stijgen. “Eén van de risicoscenario’s is dat de belangrijke centrale banken de grip op de inflatieverwachtingen ten opzichte van hun streefniveaus verliezen. Dit is niet ons basisscenario, maar het zou kunnen gebeuren als er geen duidelijke afbakening is en geen duidelijk exit-plan voor de huidige stimuleringsmaatregelen.”

Een hogere inflatie is volgens BlackRock nog niet in de koersen verwerkt, wat een kans biedt voor langetermijnbeleggers. "Maar als de hogere inflatie zich eenmaal voordoet, is het waarschijnlijk te laat voor beleggers om te reageren.”

Van Lanschot Kempen: Industrie houdt vertrouwen

Luc Aben, hoofdeconoom Van Lanschot Kempen: "De belangrijkste punten op de macro-economische agenda deze week zijn het Europese consumentenvertrouwen, de Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices (Markit PMI’s) en de Duitse IFO-indicator."

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

"Steeds meer Europese landen kampen met een toenemend aantal coronabesmettingen. Het is uitkijken of deze trend al enige impact heeft gehad op het consumenten- en ondernemersvertrouwen. Bij de ondernemers kijken we dan vooral naar de zwaar getroffen dienstensector. De industrie profiteerde de afgelopen maanden van een aantrekkende vraag. Consumenten verlegden hun bestedingen noodgedwongen van de aankoop van diensten (reizen, bioscoopbezoek) naar de aankoop van spullen. Die moeten geproduceerd worden en daar profiteerde de industrie van."

"Daarnaast verliep de herneming van de productie tot nu toe langzamer dan het herstel van de vraag. Met name in de VS heeft dit geleid tot fors gedaalde voorraden, zodat de productie een inhaalbeweging moet maken. Per saldo gaan wij er bijgevolg vanuit dat de inkoopmanagers in de industriesector vertrouwen in de economie houden en de PMI voor de industriesector op niveau blijft."

UBS AM: Goed instapmoment voor smallcaps

Hoewel de coronapandemie heeft geleid tot stevige koersdalingen van kleinere beursgenoteerde bedrijven vindt UBS Asset Management dat het nu een goed instapmoment is voor deze categorie aandelen, zo staat in het rapport Smaller companies, larger returns?

"Over de lange termijn genomen leveren smallcaps namelijk meestal hogere rendementen op dan de brede aandelenmarkt. Ter illustratie: de MSCI ACWI Small Cap Index had de afgelopen twintig jaar een rendement dat gemiddeld 2,4% hoger lag dan de breder samengestelde wereldwijde aandelenindex van MSCI. Dit jaar echter is de MSCI ACWI Small Cap Index juist harder gedaald (-8,7%) dan de bredere index (-1,3%."

raex

"Smallcaps worden ook minder nauwgezet gevolgd door analisten dan grote bedrijven. Daardoor is de kans groter dat een actieve belegger met goede research ondergewaardeerde aandelen kan ontdekken. Doordat kleinere bedrijven vaak minder complex zijn dan grotere, zijn ze ook gemakkelijker te doorgronden."

Andere redenen waarom het volgens UBS AM nu een goed moment is om in smallcaps te beleggen zijn:

 1. Er is een groot aanbod.
 2. Smallcap-indices bestaan vaak uit relatief veel cyclische aandelen die vroeg reageren op ontwikkelingen in een sector of in de gehele economie.
 3. Smallcaps hebben doorgaans een hogere bêta (de koersbewegingen zijn relatief groot) wat gunstig uitpakt als de markt herstelt van de coronacrisis.
 4. Smallcaps zijn op basis van boekwaarde goedkoper gewaardeerd dan largecaps.

 

Robeco: Fintech heeft wind mee

Terwijl traditionele banken zwaar worden geraakt door de coronapandemie gaan de zaken voor fintechbedrijven juist voor de wind. Het is een van de trends die door Covid-19 juist versnelt. Neem de vlucht van contactloos betalen. Patrick Lemmens, beheerder van het FinTech-fonds van Robeco: "We dachten al dat cash afrekenen ging verdwijnen, maar dat is in een ongelofelijke versnelling gekomen."

raex

Ook de reactie van overheden om getroffen burgers financieel te steunen, is een impuls gebleken. “Veel mensen, ook in landen als de Verenigde Staten, hebben geen bankrekening. De groei in het aantal klanten voor bedrijven als PayPal en Square was daardoor in het tweede kwartaal ongekend," aldus Lemmens.

Fusie- en overname-activiteiten zijn in de fintechmarkt ondertussen gewoon doorgegaan. Ook staan er diverse beursgangen op de rol. Zo komt de Chinese uitdager van de gevestigde bankenorde Ant Group naar de markt. Het wordt een van de grootste beursgangen ooit. Lemmens wijst in dit kader op het bericht dat de laatste financieringsronde van Mollie de waardering van de online-betaaldienst over de magische grens van een miljard euro. "Dat bezorgt dit Nederlandse bedrijf e status van unicorn."

Het past in de trend dat steeds meer fintech-bedrijven van buiten de VS komen. Het gebrek aan oude infrastructuur blijkt een voordeel. “Je ziet het ook terug aan de geografische verdeling binnen ons fonds. De Verenigde Staten is nu goed voor 64% van het vermogen, maar dat was 75%,” aldus Lemmens. De grootste kansen liggen volgens hem nu in China en India.

M&G Investments: Heel veel meer armoede door coronacrisis

raex

Pimco: EMD local currency aantrekelijk

Staatsobligaties uit opkomende markten, emerging markets debt of EMD, in lokale valuta zijn door voorlopig aanhoudende monetaire steun en stimulerende begrotingsmaatregelen momenteel een van de meest aantrekkelijke beleggingscategorieën. Volgens ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco renderen beleggingen uit opkomende markten sterk als de wereldwijde activiteit onder het gemiddelde ligt, maar wel stijgt. Dat schrijven Pramol Dhawan, hoofd Emerging Markets, portfoliomanager Vinicius Silva en strateeg Gene Frieda, allen verbonden aan Pimco, in de publicatie Emerging Markets Asset Allocation: Opportunities in a Time of Uncertainty.

Binnen opkomende markten geeft Pimco de voorkeur aan staatsobligaties in lokale valuta. Deze categorie biedt het hoogste voor risico gecorrigeerde rendement. Met name categorieën die een hoge blootstelling hebben aan het versoepelingsbeleid van de Fed zijn interessant, stelt Pimco. Meer specifiek richt Pimco zich op landen waar de rentecurves steil zijn, als gevolg van grote financieringsbehoeften, of waar naar verwachting het beleid sneller normaliseert. Mexico, Rusland en China voldoen aan die voorwaarden.

De reële rente (minus inflatie) van EMD ligt heel veel hoger dan die van obligaties uit volwassenmarkten.

raex

BlackRock: Risico's nemen toe

De macro-economische omstandigheden zijn aan het verbeteren, de markten hebben een rally laten zien en de toenemende marktvolatiliteit maakt duidelijk dat beleggers - nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen - moeten uitkijken voor risico’s. Vermogensbeheerder BlackRock is door deze factoren voor de komende zes tot twaalf maanden gematigd pro-risico en geeft de voorkeur aan obligaties. Dat schrijft het BlackRock Investment Institute in het wekelijkse commentaar.

“De toenemende dominantie van technologie-aandelen is de komende maanden één van de risico’s voor beleggers. Beleidsmoeheid is ook een risico. Een vroegtijdige terugtrekking van steun vanwege de covid-crisis kan de economische activiteit namelijk weer doen inzakken. Dit zou kunnen leiden tot forse littekens voor de reële economie, waar we tot nu toe geen permanente economische schade zien. Nu de winter eraan komt, kan de verspreiding van het virus op het noordelijk halfrond versnellen. Daarbij werpt de verkiezing van de Amerikaanse president in november ook zijn schaduw vooruit en kan de uitkomst drastische gevolgen hebben voor zowel het beleid als de markten."

Lees ook: Hoogste tijd om risico's af te bouwen?

“Wij geven de voorkeur aan schuldpapier omdat aandelen duurder zijn geworden in vergelijking met schuld. Binnen het obligatiesegment kiezen wij voor high yield omdat het meer inkomenspotentieel heeft, en zijn we neutraal over investment grade. In het aandelensegment geven wij de voorkeur aan aandelen uit de eurozone vanwege de cyclische blootstelling. We zijn onderwogen in de opkomende markten buiten Azië en neutraal over de markten in Azië zelf, dit met name omdat Azië het beter heeft gedaan wat betreft het onder controle krijgen en houden van het virus.”

raex

LGIM: Amerikaanse economie dreigt vast te lopen

Het risico op een stagnerende Amerikaanse economie in het vierde kwartaal stijgt nu het Fed-programma dat kleine bedrijven moet helpen stokt en onderhandelingen over de Amerikaanse begrotingsstimuleringen haperen. Daarvoor waarschuwt Head of Economics Tim Drayson van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management in de publicatie The Fed’s never-lending story.

De LGIM-econoom ziet dat de hoop op verdere begrotingsstimuleringsmaatregelen in de VS kleiner is geworden, nadat een Republikeins voorstel niet door de Senaat kwam. “De onderhandelingen lopen de laatste tijd steeds stroever en als er niet binnenkort een deal wordt gesloten, komen miljoenen Amerikanen in gevaar”, waarschuwt hij.

Tegelijkertijd worstelt de Federal Reserve (Fed) met het Main Street Lending Program, dat bedoeld is om bedrijven te helpen die te groot zijn voor het Paycheck Protection Program, maar te klein om de financiële markten aan te boren. Drayson ziet dat grotere banken er niet aan deelnemen en de Fed wil dat het Congres duidelijk maakt hoeveel kredietrisico het moet nemen.

“Tot dusver is er slechts een miljard dollar aan leningen verstrekt op een totale capaciteit van 600 miljard dollar. Het Republikeinse wetsvoorstel verhindert ook dat de centrale bank vanaf begin volgend jaar verdere transacties uitvoert in het kader van haar kredietprogramma's”, stelt de LGIM-econoom.

De LGIM-econoom ziet dat er aanvankelijk 90% kans was op een deal over stimuleringsmaatregelen. “Dat percentage is nu sterk gedaald en hoewel meerdere uitkomsten mogelijk zijn, is het risico dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal vastloopt, toegenomen.”

J.P. Morgan AM: Tijd om te roteren

Mocht er binnenkort een vaccin op de markt komen, dan is er volgens J.P. Morgan AM veel voor te zeggen om dure assets, zoals staatsobligaties en tech-aandele, te verruilen voor aandelen die zijn achtergebleven. Denk aan Amerikaanse waarde-aandelen, Britse aandelen en aandelen uit de opkomende markten.

"While some stocks are already pricing in a lot of good news, there are still opportunities for investors with a long-term investment horizon who are confident that a successful vaccine will be developed. Those investors may want to reduce their exposure to more expensive assets, such as government bonds and certain US equities, and rebalance into cheaper stocks, both within the US and in cheaper areas such as the UK and emerging markets." Helder en uitgebreid verhaal.

raex

Invesco: Tech blijft het goed doen

De recente sell-off van techaandelen is niet het leeglopen van een bubbel. Volgens Chief Global Market-strateeg Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco zijn er tijdens de pandemie belangrijke thema’s naar voren gekomen die techaandelen op de lange termijn blijven ondersteunen. Enkele weken geleden waarschuwde zij al voor een mogelijke sell-off.

“Deze uitverkoop was aanzienlijk, en het zou me niet verbazen dat deze de komende dagen aanhoudt. Sommigen beweren dat dit het begin is van een nieuwe dramatische uitverkoop, vergelijkbaar met de lente van 2000, toen de techzeepbel’ barstte. Ik betwijfel dat ten zeerste.”

Hooper baseert zich op drie ontwikkelingen, die tech-aandelen op de lange termijn ondersteunen. Allereerst is het renteklimaat nu heel anders dan in 2000. "De Fed begon in de zomer van 1999 de tarieven te verhogen. In maart 2000 bedroeg de effectieve Fed Funds-rente 6,17%. Nadat de aandelen begonnen te dalen, bleef de Fed de rente verhogen, tot zelfs 6,86% in juni 2000. Hooper verwacht verder dat trends als thuiswerken, online shoppen, kunstmatige intelligentie en automatisering, die door corona zijn versneld, blijven bestaan. Tenslotte gelooft de Invesco-strateeg dat er over niet al te lange tijd een vaccin bestaat.

Enfin, volgens Hooper zijn er genoeg redenen om positief te zijn over de techsector. “De voorkeur voor risicovolle beleggingen in het algemeen blijft stijgen vanwege het extreem accommoderende monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld, maar vooral van de Fed." Hier is het hele verhaal

Robeco: Meer in aandelen, minder in bedrijfsobligaties

Robeco heeft de blootstelling aan high yield- en investmentgrade bedrijfsobligaties verlaagd van overwogen naar neutraal. "Nu de wereldeconomie aantrekt en spreads recent verkrapten, zijn aandelen weer aantrekkelijker geworden," zegt Robeco’s multi-assetbelegger Jeroen Blokland.

Jeroen Blokland van Robeco

Het multi-assetteam van Robeco nam eind maart een grote overweging in investment grade- en high yield-obligaties toen deze beleggingen profiteerden van het omvangrijke stimuleringspakket van centrale banken om de gevolgen van de Covid-19-crisis het hoofd te bieden. Nu, vijf maanden later, is dat landschap volledig veranderd, concludeert Blokland.

“De sterke samenwerking tussen centrale banken en overheden is gemeengoed geworden, waardoor de spreads van obligaties weer zijn teruggekeerd naar een niveau dicht bij dat van vóór de wereldwijde uitbraak van Covid-19."

Dit betekent volgens Blokland bovendien dat de aantrekkingskracht van aandelen ten opzichte van obligaties groeit. “Op zichzelf lijken aandelen niet goedkoop en in de Verenigde Staten zijn ze zelfs uitgesproken duur”, zegt hij. “Maar binnen een multi-assetportefeuille is het de relatieve waardering die telt.”

De aantrekkingskracht van aandelen wordt volgens Blokland ondersteund door positieve detailhandelscijfers. "Een V-vormig herstel van de economie in zijn totaliteit is moeilijk haalbaar, maar in sommige delen van de economie past die definitie wel. De detailhandelsverkopen, bijvoorbeeld, liggen in veel landen al hoger dan vóór de virusuitbraak, ook in de Verenigde Staten.”

Optimix: Uitbreiding positie in edelmetalen

De lage reële rente en een zwakkere dollar zijn goed voor edelmetalen. In veel van de door Optimix beheerde portefeuilles was al een positie in goud opgenomen. Recentelijk heeft Optimix daar voor de neutrale en offensieve mandaten een positie in zilver aan toegevoegd.

Om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te verzachten, verlaagde de Federal Reserve in maart de beleidsrente met 1,5% naar een bandbreedte van 0 tot 0,25%. Het directe gevolg van de Amerikaanse renteverlaging is dat het renteverschil tussen de dollar en de euro dit jaar fors is afgenomen. De dollar is hierdoor minder aantrekkelijk geworden ten opzichte van de euro, stelt Optimix.

Tijdens de digitale Jackson Hole-conferentie maakte Fed-voorzitter, Jerome Powell, bekend dat een inflatie van meer dan 2%wordt getolereerd na een periode, zoals nu, waarin deze minder dan 2% is geweest. Vervolgens meldde Powell dat een lage werkloosheid niet per se tot inflatie leidt. Het bewijs hiervoor heeft hij zelf gezien. Voor het uitbreken van de coronacrisis was de werkloosheid immers historisch laag (3,5%) en de inflatie steeg toen ook niet. Dus ook een lage werkloosheid zal de centrale bank voortaan niet tot een renteverhoging verlokken.

De conclusie die Optimix hieruit trekt is dat de kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten nog zeer lang zeer laag zal blijven. Bij een oplopende inflatie zal de reële rente dan nog verder dalen. Dit zou op termijn tot een verdere verzwakking van de dollar kunnen leiden. Voorlopig is de werkloosheid en daardoor de overcapaciteit in zowel de Verenigde Staten als in veel Europese landen, nog hoog en zal de opwaartse prijsdruk beperkt zijn. Bij verder economisch herstel, zoals Optimix dat in 2021 en verder verwacht, zal de inflatoire druk waarschijnlijk toenemen. Ook trends als meer lokale productie en de-globalisering kunnen voor opwaartse prijsdruk zorgen. Een Amerikaanse centrale bank die min of meer toegeeft het niet erg te vinden achter de feiten aan te lopen, maakt Optimix negatief over de dollar.

NN IP: Aandelen in 20 jaar niet zo duur als nu

De waardering van aandelen was de afgelopen 20 jaar niet zo hoog als nu. De gemiddelde koers-winstverhouding op basis van de winsten over twaalf maanden staat nu wereldwijd op 21,1. De aandelenrisicopremie is gedaald tot 4,4%, iets minder dan het lanmgetermijngemiddelde van 4,7%.

Hoofdstrateeg Patrick Moonen van NN IP toont zich niet pessimistisch over de aandelenmarkten:

"De daling van de risicopremie voor aandelen houdt verband met de vermindering van de neerwaartse risico's door de maatregelen van monetaire en fiscale autoriteiten. Er bestaat een positieve correlatie tussen de trend in de geldhoeveelheid en de waardering van aandelen."

"Maar centrale banken alleen kunnen de markten niet blijven stuwen. Voortdurende en aanzienlijke fiscale steun is nodig om de opwaartse trend te ondersteunen. Daarom is het essentieel dat de wetgevers in de VS het vierde stimuleringspakket uitvoeren."

"Helaas is het Amerikaanse politieke klimaat niet bevorderlijk voor een snel compromis, aangezien de campagnes voor de verkiezingen van november al zijn begonnen en gezien het zeer gepolariseerde politieke landschap. Net als de markt geloven wij echter dat de beleidsmakers uiteindelijk een overeenkomst zullen sluiten die het economisch herstel verlengt en de markten ondersteunt."

ABN Amro: onderwogen positie aandelen gehandhaafd

"Na bijna zes maanden coronavirus hebben overheden en burgers wereldwijd zich zoveel mogelijk aangepast aan de situatie. Dankzij protocollen en strategieën voor de gezondheidszorg is het virus in veel regio's onder controle. Daardoor zijn de laatste paar maanden veel beperkingen opgeheven en konden economieën zich beginnen te herstellen.

Maar het einde van de crisis is nog lang niet in zicht. In de VS begint het aantal besmettingen eindelijk te dalen. Maar in sommige delen van Europa nemen de besmettingen juist weer toe, ook al gebeurt dat minder snel dan in de beginfase van de virusuitbraak. Nieuwe volledige lockdowns zullen er naar verwachting niet komen, maar een terugkeer naar normaal zit er voor economieën en samenlevingen voorlopig niet in.

Het virus zal waarschijnlijk nog lang na-ijlen, met onder meer hoge werkloosheid en een stijgend aantal bedrijfsfaillissementen als gevolg. Dit betekent een beperking van de economische groei en een vertraging van het herstel tot in 2021.
In het licht van dit alles blijven wij voorzichtig. Aandelen zijn nog steeds enigszins uit de gratie (licht onderwogen). Onze allocatie naar obligaties is per saldo neutraal: tegenover een voorkeur (overweging) voor obligaties uit opkomende markten en investment-grade bedrijfsobligaties staat een onderweging van staatsobligaties."

Aldus Richard de Groot, voorzitter ABN Amro Beleggingscomité. Hier het hele persbericht.

DWS: Toekomstige rendementen worden minder

DWS heeft zijn beleggingsverwachtingen voor de komende tien jaar vrij flink naar beneden bijgesteld. Belangrijkste reden is het sterke aandelenkoersherstel in het tweede kwartaal, terwijl de coronapandemie nog niet voorbij is, dus verdere economische groei blijft hinderen. De obligatiemarkt wordt onderwijl geteisterd door extreem lage rentes en niet bijster wijde spreads. DWS schrijft concluderend:

"As we witnessed a sharp rebound across risk markets in Q2, combined with a more moderate global economic recovery, we examine the forecasted return outlook of our 2009-repeat scenario as our new base case. Figure 1 shows how richer equity valuations, tighter credit spreads, and comparable starting levels of developed market sovereign yields impact a moderate strategic asset allocation. The result leaves a challenge return outlook for investors as risk premia have compressed to correspond with historically dovish central policy. And while economic fundamentals have recovery rather quickly, the potential for persistent economic drag and credit risk resulting from the Covid-19 crisis further dampen return potential."

Afgezien van Amerikaanse high yield-obligaties en schuld uit opkomende markten valt er in de obligatiemarkt de komende tien jaar niets tot weinig te verdienen. Voor aandelen zoekt DWS het in de VS, opkomende markten en in het Verenigd Koninkrijk. Over de gevolgen van een harde Brexit maakt DWS zich blijkbaar weinig zorgen. Vastgoed en infrastructuur bieden ook mooie kansen.

raex

Valuedge: Strategiewijziging Fed is groot nieuws

Renco van Schie: "Goed nieuws voor beleggers. Afgelopen donderdag kondigde de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) de nieuwe lange termijn strategie aan. Zoals verwacht stapt de Fed over op AIT (average inflation targeting). Het kwam echter als een verassing dat Fed president Powell het belang van maximum werkgelegenheid boven inflatie plaatst. De Fed zal dus nog veel langer dovish zijn in het herstel van de coronacrisis dan in het herstel van de Grote Financiële Crisis. Dit houdt in dat de korte rente nog veel langer laag blijft en dat de maatregelen die goed zijn geweest voor risicovolle beleggingen (zoals aandelen) nog lang worden voortgezet.

Dit betekent in onze ogen ook meer druk op de dollar en een steilere yield curve (goed voor banken). De Fed is de belangrijkste centrale bank in de wereld en haar acties worden vaak gevolgd door andere centrale banken. Structurele strategiewijzigingen van de Fed zijn zeldzaam. Daarom is dit volgens ons dan ook groot nieuws met belangrijke beleggingsimplicaties."

Renzo van Schie van Valuedge

Van Lanschot Kempen: TINA blijft op troon

Hoofdeconoom Luc Aben: "Voor beleggers bevestigt het bijsturen door de Fed van zijn inflatiebeleid dat TINA (There Is No Alternative) een centrale rol op markten blijft opeisen. De komende jaren (drie, vier, vijf of langer?) is in de VS geen strakker geldbeleid te verwachten om de rente te verhogen, integendeel. De term forever low als het om de rente doet nu zijn intrede bij economen. De lage rente zorgt ervoor dat er voor beleggers geen alternatief voor aandelen is."

"TINA blijft bijgevolg op haar troon in beleggersland. Van waarop ze aanhoudende steun geeft aan beleggingscategorieën met wat meer risico zoals onder andere aandelen en bedrijfsobligaties van verschillende kwaliteitsniveaus."

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

Centrale bank schuift op naar politiek

"De Fed heeft zich voor zijn beleid veel vrijheidsgraden toegekend. De formulering van de nieuwe inflatiedoelstelling is vaag, bijvoorbeeld over welke termijn de inflatie gemiddeld twee procent moet zijn. De motivatie voor het beleid is ruimer geworden en schuift zelfs op richting de politiek zoals het streven naar een inclusieve arbeidsmarkt. Is die niet beter na te streven met fiscaal, sociaal, herverdelings- of onderwijsbeleid van de overheid in plaats van met monetaire acties van de centrale bank?"

"Ook de Europese Centrale Bank is bezig met een strategische denkoefening. Daar horen we over een jaar de uitkomst van. ECB-bestuurders die een quasi-structureel ruim beleid voorstaan, hebben in Jerome Powell in een invloedrijk medestander gevonden."

"Hoe tijdperk van de strenge, orthodoxe centrale bank lijkt definitief achter ons te liggen. Afwachten hoe streng we die draai over een aantal jaar moeten evalueren."

Pictet AM: Goud is de uitzondering

Voor Pictet AM is de coronapandemie nog niet voorbij. De vermogensbeheerder kijkt enigszins verbaasd naar de vrolijkheid op de aandelenmarkten. "De markten hebben zich sterk gehouden dankzij voortdurende stimuleringsmaatregelen, maar Covid-19 moet nog worden verslagen. De vrees voor een tweede golf en de toenemende politieke risico's pleiten voor voorzichtigheid bij beleggers. Het is te vroeg om de champagne open te trekken – het aantal gevallen van coronavirus over de hele wereld stijgt nog steeds, en de bedrijfswinsten zitten in een vrije val. Alles in aanmerking genomen, geloven wij niet dat de markten de komende maanden nog veel verder kunnen aantrekken. Daarom houden we onze assetallocatie op neutraal over aandelen, obligaties en cash."

Uitzondering is goud. Dat koopt Pictet graag. "Goud ligt in absolute termen op een recordhoogte (indien nog niet aangepast voor inflatie). Maar uitstekende fundamentals en de vraag naar gediversifieerde activa suggereren dat er nog opwaarts potentieel is. Wij blijven overwogen in goud en verwachten dat het tegen 2025 zal stijgen tot 2.500 dollar per ounce, tegenover 1.960 dollar op dit moment."

Invesco: Europa moet oppassen

"Though trends vary across regions, Covid-19 is still with us and the number of cases seems to be rising again in countries that have relaxed lockdowns. There is evidence that it is not simply a case of more testing leading to more cases being identified.Despite signsof a rebound in most economies since the Q2 lows, we worry that efforts to contain the virus will lead to a faltering recovery, which could threaten cyclical assets(we think the worst is over but believe we are far from normal)."

"The upcoming Northern Hemisphere winter season could be challenging, though governments are now better prepared. We therefore maintain a diversified model asset allocation.China is among countries that could be said to have had a good pandemic (when comparing mortality rates to GDP growth), while many European countries (Belgium, France, Italy, Spain and UK) have suffered more than most, along with Mexico. We are doubtful that this offers Europe the hope of a strong rebound."

T. Rowe Price: High yieldmarkt nog altijd aantrekkelijk

Na een dramatische verbreding op het hoogtepunt van de sell-off in het voorjaar zijn de spreads van high yield-obligaties weer krapper geworden. Dit in reactie op de agressieve stimuleringsmaatregelen van de overheid en de verbetering van economische data. Is er, nu de waarderingen zich hebben hersteld, nog wel waarde te vinden in de high yield-markt?

Mike Della Vedova, Portfolio Manager, European High Yield Bond Strategy and Global High Income Bond Strategy bij T. Rowe Price, denkt dat er wel degelijk nog kansen zijn, maar moet tegelijkertijd ook erkennen dat de kansen zijn verminderd. Dat schrijft hij in de publicatie High Yield Bonds Continue to Offer Value.

"Hoewel de creditspreads zich nog niet hebben hersteld van hun pre-corona niveau, en dus ruimte hebben om zich verder te herstellen, zal dit waarschijnlijk op zich laten wachten, en wanneer dit wel gebeurt, dan zal het veel minder dramatisch zijn dan de verkrapping van de afgelopen maanden."

raex

Ofwel, de grote koopkans die ontstond toen high yield-obligaties in de begindagen van de coronavirusschok agressief werden verkocht, is voorbij. In plaats daarvan verwacht Della Vedova een periode van langzaam verbeterende omstandigheden naarmate het leven in de meeste landen geleidelijk aan weer normaliseert.

"Verdere uitbraken van het coronavirus zijn te verwachten, maar deze zullen waarschijnlijk leiden tot lokale lockdowns in plaats van nationale beperkingen die tijdens de eerste golf werden opgelegd en zullen daarom aanzienlijk minder schadelijk zijn voor de wereldeconomie."

BlackRock: Houd rekening met inflatie

BlackRock begon het jaar met een overwogen positie in staatsobligaties van nominale waarde uit ontwikkelde landen, maar inmiddels is dit de beleggingscategorie met de grootste onderweging. BlackRock wees in maart al op het toenemende risico op inflatie, en is in plaats van neutraal nu het meest overwogen in inflatie-gekoppelde obligaties.

Grote veranderingen in het macro-economische beleid om de gevolgen van het coronavirus te verzachten, stellen de rol van staatsobligaties in strategische portefeuilles op de proef door de lagere rendementen.

BlackRock verwacht over de komende vijf jaar negatieve rendementen op staatsobligaties uit ontwikkelde markten. Daarnaast neemt de negatieve correlatie tussen obligaties en aandelen af. Dit verkleint de zwaarte op de balans van obligaties, of het vermogen om portefeuilles te beschermen tegen een verkoopgolf in risicovolle beleggingen.

De assetmanager ziet een risico op hogere inflatie op de middellange termijn. Centrale banken hinten er al op dat ze het overschrijven van inflatiedoelen zullen toestaan om gemiste kansen uit het verleden goed te maken.

Andere factoren die de inflatie op de middellange termijn omhoog kunnen duwen: aanbodschokken, de-globalisering en de afgenomen concurrentie tussen grote bedrijven. BlackRock ziet inflatiegerelateerde obligaties dan ook als een steeds interessanter alternatief voor obligaties van nominale waarde, hoewel de beperkte marktomvang ervan in sommige markten leidt tot liquiditeitsproblemen. Lees ook de complete beleggingsanalyse van BlackRock.

Pimco: Goudprijs nog altijd te laag

Volgens portfoliomanager Nicolas Johnson van obligatiebelegger Pimco is de goudprijs de laatste maanden gestegen als gevolg van record lage rentetarieven in veel regio's, inflatiezorgen en oplopende overheidsschulden. Toch blijft goud aantrekkelijk, zelfs op deze niveaus. “Je zou kunnen zeggen, goedkoop,” aldus Johnson. Dat schrijft hij in de publicatie Gold still shines bright.

Hij baseert zijn conclusie op het feit dat, hoewel veel factoren de prijs van goud beïnvloeden, er maar één de meeste bewegingen van het afgelopen decennium verklaart: veranderingen in het reële (voor inflatie gecorrigeerde) rendement van staatsobligaties.

“Goud heeft een reële opbrengst van nul, dus wordt net zoals valutaschommelingen aangedreven door reële rendementsverschillen. Sinds ongeveer 2006 wordt goud verhandeld als een asset met een reële looptijd van bijna 30 jaar. Vanuit een marktperspectief zou men verwachten dat beleggers naarmate de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgt, marginaal de voorkeur geven aan die belegging, door uit goud te verhuizen naar Amerikaanse schuldpapier met inflatiebescherming (TIPS). De goudprijs zou daarbij moeten dalen. Omgekeerd, als de reële rente op de staatspapier daalt, zullen de goudprijzen stijgen."

Het belangrijkste risico is dat de reële rente stijgt, waardoor goud relatief minder aantrekkelijk wordt. Pimco’s basisscenario is echter dat rentes laag blijven. "Deze vooruitzichten, gecombineerd met de opvatting dat momentum en interesse in goud ervoor zorgen dat de voor reële opbrengst gecorrigeerde goudprijs hoger wordt, wijst erop dat goud vanaf hier nog meer opwaarts potentieel heeft."

raex

Natixis IM: Liever Amerikaanse aandelen

Er zijn tal van argumenten die Europese aandelen ondersteunen, maar van een inhaalslag ten opzichte van Amerikaanse aandelenkoersen is voorlopig geen sprake. Dat betoogt Esty Dwek, Head of Global Macro bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers.

Esty Dwek van Natixis IM

Dwek constateert dat Europese aandelenmarkten een opleving hadden in de lente en positief reageerden op de komst van een Europees herstelfonds. Sindsdien bevinden de Europese koersen zich rond hetzelfde niveau. “Op de korte termijn verwacht ik dat de Europese aandelen de weg omhoog kunnen vinden. Echter, mede dankzij de structurele overweging in groei- en kwaliteitssectoren, zullen Amerikaanse aandelen hun leidende positie niet snel opgeven.”

Een andere reden waardoor Europese aandelenkoersen voorlopig achterblijven, is het feit dat Europa afhankelijk is van export en dus het herstel van onder andere de Amerikaanse economie. “Zonder een sterk Amerikaans herstel, is er voor Europese aandelenkoersen slechts beperkt ruimte om te stijgen."

Hoewel verdere stappen in de richting van Europese fiscale integratie volgens Dwek bemoedigend zijn en de groeivooruitzichten op langere termijn de eurozone zouden moeten ondersteunen, blijft de werkloosheid hoog, zeker nu veel kortetermijncontracten aflopen. Hierdoor zou de werkloosheid geleidelijk kunnen stijgen, terwijl deze in de VS juist lijkt af te nemen.

Dwek tenslotte: “Er zijn tal van factoren die Europese aandelen ondersteunen en er is veel ruimte om in te halen, maar Europa mist een katalysator voor outperformance. Europese aandelen kunnen het alleen beter doen dan Amerikaanse, als de Amerikaanse technologiesector het slechter gaat doen. Dat lijkt mij op de middellange termijn onwaarschijnlijk."

Schroders: Flexibel werken leidt tot betere beleggingsresultaten

Schroders gooit het roer om en maakt het voor zijn werknemers mogelijk om flexibeler te werken. Volgens Johanna Kyrklund, CIO van Schroders, is flexibel werken een integraal onderdeel van het leveren van superieure beleggingsprestaties.

Johanna Kyrklund

Schroders ziet nog steeds veel voordelen in werknemers die naar kantoor komen en dit blijft een belangrijk onderdeel van het flexibele werken. De nieuwe benadering, die in gang is gezet door de ervaringen in de Covid-19 crisis, stelt individuele medewerkers zelf in staat om, in goed overleg met hun team en leidinggevende, te beslissen wanneer, hoe en waar te werken.

In de praktijk zullen fondsmanagers het thuiswerken combineren met naar kantoor komen. Extremen zijn zelden praktisch. Het voordeel van thuiswerken voor fondsmanagers is dat het een omgeving kan bieden die meer bevorderlijk is voor grondig nadenken en originele research. Door die flexibiliteit toe te staan, kan ook een breder scala aan mensen worden aangetrokken, zoals introverte mensen of mensen die thuis specifieke verantwoordelijkheden hebben, waardoor het vermogen om teams met een hoge mate van diversiteit samen te stellen verder wordt versterkt.

Kyrklund: "Ontmoetingen op kantoor blijven echter essentieel, omdat zo het beste uit de onderlinge samenwerking kan worden gehaald. Om een echt impactvolle belegger te zijn, zijn interacties vereist, om van elkaar te leren en elkaar uit te dagen."

NN IP: Economisch herstel verrast positief

"De kracht van het huidige economische herstel in de Verenigde Staten en wereldwijd is volgens NN Investment Partners (NN IP) verrassend positief. Productie-PMI's hebben zich bijna overal hersteld. De JP Morgan manufacturing PMI bereikte in juli 50,3, wat gelijk is aan het niveau van januari, net voordat de corona-crisis begon. In de afgelopen twee maanden is ook de dienstensector zich beginnen te herstellen.

Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN IP, begrijpt wel waarom beleggers risico's durven te nemen: “Given the high sensitivity of services to social distancing and the negative impact from potentially long-lasting behavioural changes triggered by the corona crisis, such as commuting and business travelling, services will likely fall behind manufacturing again in the coming quarters. But for now, economic activity continues to normalise, more quickly in some sectors and countries than in others, but overall at a pace that is sustaining investor risk appetite.”

Maarten-Jan Bakker van NN IP

Fidelity International: Autosector kan weer omhoog

Fidelity International legt in de publicatie Overwight autos: The road less travelled uit waarom de autosector, na hard te zijn getroffen door de pandemie, beleggers goede herstelkansen biedt. Een van de redenen is dat de autoverkopen weer stijgen (te beginnen in China, daarna in de VS en later in Europa).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Daarbij komt dat verschillende autobedrijven de afgelopen maanden hogere koopprijzen hebben ontvangen. Terwijl in eerdere recessies een plotselinge daling van de vraag leidde tot opgeblazen dealervoorraden die moeten worden opgeruimd via enorme kortingen, heeft de gelijktijdige aanbodschok van fabriekssluitingen tijdens de pandemie het aanbod juist krap gehouden.

Verder hebben managementteams snel gereageerd om de kosten in bedwang te houden. Bedrijven verlaagden hun uitgaven, inclusief overheadkosten die in normale tijden als grotendeels vast worden beschouwd, zoals tijdelijk personeelsbestand en advertenties. Alle autobedrijven geven inmiddels aan dat ze gedurende de rest van het jaar een positieve vrije kasstroom zullen genereren, aldus Fidelity International.

Optimix: Vastgoed niet aantrekkelijk

Het thuiswerken heeft door het coronavirus een vlucht genomen en ook worden er steeds meer producten thuisbezorgd. Dat heeft de vastgoedmarkt op zijn kop gezet. Waar kantoorgebouwen na de zomervakantie normaliter weer volstromen met werknemers en winkeliers meer klanten mogen verwelkomen, zal dat dit jaar waarschijnlijk anders zijn.

Winnaars en verliezers in de beursgenoteerde vastgoedmarkt

raex

 

In de grafiek hierboven is het koersverloop van enkele beursgenoteerde vastgoedfondsen tegen elkaar afgezet. CBRE en Jones Lang Lasalle zijn vooraanstaande spelers in de wereldwijde kantorenmarkt. De impact van het coronavirus op hun aandelenkoersen is fors.

De markt voor winkelvastgoed wordt zelfs nog harder dan de kantorenmarkt geraakt. De rode lijnen in de grafiek geven de koersval weer van de aandelen Unibail Rodamco en Klepièrre. Deze exploitanten van winkelcentra zien de snelle toename van het online winkelen met lede ogen aan. Waar kantoren van werkplek tot ontmoetingsplek of in sommige gevallen tot woningen getransformeerd kunnen worden, is de toekomst voor de fysieke winkel nog een stuk ongewisser. Door winkels om te bouwen tot horecagelegenheid of sportschool werd tot nu toe leegstand tegengegaan. Dit kan echter niet met elke winkelruimte gebeuren.

Is het dan alleen maar kommer en kwel in vastgoedland? Nee, de blauwe lijnen geven de rendementen weer van twee grote spelers in de markt voor residentieel vastgoed, Vonovia en Deutsche Wohnen. De eigen woning heeft juist een prominentere plek gekregen voor de online boodschappen bestellende thuiswerker. Door de veranderde samenstelling van huishoudens, de bevolkingsgroei en de lage kapitaalmarktrente is de prijs voor woningen veel minder gevoelig voor de coronacrisis dan die van kantoren en winkels.

Rente als rugwind

Optimix zelf belegt momenteel niet in vastgoedfondsen omdat zij de sterke waardestijging van (Nederlandse) vastgoedobjecten in de afgelopen 30 jaar niet los kan zien van de sterke daling van de kapitaalmarktrente in diezelfde periode. Een dergelijke dramatische daling van de rente, van +12% aan het begin van de jaren 80 naar licht negatief nu, zal zich niet kunnen herhalen. Zonder deze rugwind zullen vastgoedobjecten mogelijk minder waardevast blijken te zijn. Op vastgoed moet in beginsel jaarlijks immers juist worden afgeschreven.

De structurele veranderingen in de manier waarop mensen werken en consumeren holt de vraag naar ‘vierkante meters’ uit, hetgeen het opwaarts potentieel van de huurinkomsten beperkt. De vermogensbeheerders van Optimix vinden andere zakelijke waarden, zoals aandelen, daarom op dit moment aantrekkelijker.

Legal & General: Economisch herstel laat op zich wachten

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) verwacht de komende zes maanden een veel tragere groei van de mondiale economie. Pas als volgend jaar een coronavaccin voorhanden is, trekt de economische groei weer aan, schrijft Head of Economics Tim Drayson van LGIM.

Vanaf het begin van de coronacrisis hield LGIM rekening met drie mogelijke scenario's: Het eerste en meest optimistische scenario betekende een sterk herstel.
Het tweede is een scenario met economische littekens. Het derde en minst waarschijnlijke scenario gaat uit van aanhoudende economische malaise.

Volgens Drayson is nu duidelijk dat de weg naar economisch herstel ergens tussen het eerste en tweede scenario ligt. “We verwachten dat het virus de rest van het jaar zal blijven circuleren. De herfst vormt een uitdaging, omdat mensen weer naar binnen gaan en dit kan enkele aanvullende beperkingen vereisen, zoals het sluiten van restaurants en bars.” De Britse vermogensbeheerder houdt er bovendien rekening mee dat nu de scholen weer zijn begonnen, er lokaal virus uitbraken plaatsvinden.

Het gevolg van dit alles is volgens Drayson dat het wereldwijde herstel doorzet, zij het in een veel trager tempo en met aanhoudend hoge werkloosheid in 2021. “Er zullen permanente littekens ontstaan door bedrijven die gedwongen worden te sluiten, waardoor de productie tegen eind 2021 ongeveer 3% onder de pre-virustrend ligt.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

T. Rowe Price: Positief over Noord-Azië

Onderstaande grafiek zegt veel. Meer staat te lezen in het verhaal, getiteld: Still Constructive Toward Asia Ex-Japan.

raex

State Street: Wachten op het medicijn

Hoe verloopt het wereldwijde herstel van de coronacrisis? Daar heeft State Street duidelijke ideeën over. De assetmanager onderscheidt drie fases:

“We’re already in the middle of a relay recovery.
The first stage of the relay, led by central banks and governments, has so far been carried out successfully. […]
We’re now in the second stage of the relay — the economic reopening — led by a patchwork of government authorities and businesses. Crucial to the success of the second stage is not just reopening, but staying open. […]
Ultimately, it will be challenging to sustain investor confidence through the end of the year unless the third stage of the relay — the development of a vaccine (or an effective, scalable medical treatment) — is accomplished so that the most vulnerable populations can benefit by the end of 2020 or early 2021. There will be no complete recovery without a medical solution to COVID-19.”

Crisisproof China

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amundi AM: China trekt wereldeconomie uit slop

De Chinese economie zal in de tweede helft van 2020 naar verwachting met 6% groeien. China, dat in het tweede kwartaal van dit jaar een bbp-groei van 3,2% realiseerde, is hiermee de groeimotor van de regio, maar ook van de wereldwijde economie. Dat stellen analisten van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. "Sterke fundamentals maken de weg vrij voor een forse inhaalslag in Azië, aangedreven door China."

Azië was het eerste werelddeel dat werd getroffen door de uitbraak van Covid-19, maar het was ook de eerste regio die, dankzij het goede beheer van de pandemie en ondersteund door begrotings- en monetaire acties, een uitweg vond.

Vooral China is bezig aan een indrukwekkend economisch herstel. De sterke bbp-groei in China is volgens Amundi met name te danken aan de consumentendienstensectoren, die profiteerde van verdere versoepeling van de beperkingen voor buitenactiviteiten begin juli en de verbetering van de kasstromen van huishoudens. De groei van de industriële productie kalft naar verwachting wel af, aangezien het voordeel van de vroege heropening van China afneemt. 

Amundi AM is vooral gecharmeerd van de Chinese IT- en de softwaresector, waar bedrijven grote cashflowrendementen behalen en bereid zijn hogere dividenden uit te betalen. "Bovendien zien we kansen in het onderwijs, waarbij spelers investeren in online bezorging die de samenstelling van het marktaandeel van de branche kunnen veranderen."

Van Lanschot: Inflatie blijft aanhoudend laag

Hoofdeconoom Luc Aben: "Wij verwachten niet dat de inflatie de komende jaren fors oploopt. Het zal immers nog een tweetal jaren duren voordat de wereldeconomie de coronaklap volledig heeft verteerd. Een onvolledig herstelde economie betekent ook een onvolledige herstelde arbeidsmarkt met weinig of geen opwaartse loondruk."

"Zodat deze motor achter inflatie alvast stilligt. Ook op de iets langere termijn is het niet ons centrale scenario dat prijzen fors omhoog gaan. Daarvoor blijft de economische groei te matig."

"Toch wil dit niet zeggen dat we het inflatieverloop niet scherper moeten volgen dan de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld omdat het begrotingsbeleid onder maatschappelijke en politieke druk té lang té ruim kan blijven."

"Het gedeeltelijk terugdraaien van de globalisering van de wereldeconomie kan tot (tijdelijke) fricties in het aanbod van bepaalde producten en diensten leiden en/of simpelweg tot hogere productiekosten vanwege het terughalen van cruciale productieprocessen uit goedkopere landen. Dat leidt tot hogere prijzen."

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

"Het is niet uitgesloten dat, los van de actuele inflatie, financiële markten hun inflatieverwachtingen alsnog hoger blijven duwen. Als het beleid van centrale banken vervolgens de nominale renteniveaus in toom blijft houden door stimuleren van de economie, dan duwt dat de (verwachte) reële rente verder naar beneden. Dat zou op termijn kunnen leiden tot meer inflatie, is de achterliggende redenering. Wij gaan er vanuit dat de inflatie op de korte termijn onder controle blijft. En dat geeft centrale banken ruimte om het ruime geldbeleid door te zetten en de TINA-gedachte in leven te houden."

Schroders: Forse toename overheidsschuld vormt probleem 

Het vergroten van de overheidsschuld wordt nu met gejuich binnengehaald, maar is het niet het paard van Troje? Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, vreest dat de enorme toename van staatsschulden in de toekomst voor significante uitdagingen gaat zorgen.

"In de VS wordt druk onderhandeld over een nieuw reddingspakket, om de haperende economie boven water te houden. De enorme uitgaven leiden tot een begrotingstekort van 3,5 biljoen dollar, ofwel 17% van het bbp."

"En de VS staan niet op zich. Over de hele wereld lopen de tekorten op. Het IMF voorspelt dat de staatsschuld van de VS zal stijgen van 109% van het bbp in 2019 tot 141% dit jaar. Voor de eurozone groeit de schuld van 84% naar 105% van het bbp, maar dat beeld is vertekend. Italië ziet bijvoorbeeld de schuld aanzwellen tot 166% van het bbp."

raex

Obligatiemarkt verliest corrigerende werking

Wade: "In het verleden zorgden de obligatiemarkten voor een gezonde correctie, maar momenteel is er nauwelijks een negatieve reactie op de stijging van de schulden. Dit kan komen door de zwakte in de economische activiteit, waardoor inflatieverwachtingen laag blijven en beleggers voor veilig overheidspapier kiezen."

"Maar het kan ook wijzen op de kracht van het monetaire beleid van centrale banken. Centrale bankiers zijn actieve kopers van schuldpapier en dat heeft een significant effect op de obligatierente. De lage rente leidt tot lage kosten voor de extra schuld."

Op termijn voorziet Wade drie mogelijke risico’s:

 1. Druk op onafhankelijkheid centrale banken
  Economisch herstel zal leiden tot een krapper monetair beleid om de inflatie tegen te gaan, waardoor de rente en de leenkosten zullen stijgen. Een dergelijke maatregel zal niet populair zijn bij regeringen met een hoge schuldenlast die de centrale banken onder druk zullen zetten om het beleid ruim te houden. Het risico is dat de inflatie toeneemt naarmate de doelstellingen van de centrale bank in het gedrang komen.

 2. Spaarders onder druk
  Financiële repressie is een ander risico. De ultra lage rente maakt het uitdagend om spaardoelen te verwezenlijken en daarmee ook het inkomen na pensionering. Het monetaire beleid dwingt beleggers meer risico te nemen. Dus meer vraag naar veilige staatsobligaties. Maar ook dreigt de paradox dat de groei geremd wordt door hogere spaarzin.

 3. Rem op toekomstige groei
  De meest significante zorg is de potentiële rem op toekomstige groei. Hoge schuld wordt geassocieerd met zwakke groei.

Wade ten slotte: "Druk ontstaat op landen die afhankelijk zijn van externe financiering of een lagere kredietwaardigheid hebben. Met name het lenen van de Amerikaanse overheid kan leiden tot schaarste aan financiering in kwetsbare economieën. De impact zal worden gevoeld door degenen die al het meest zijn getroffen door Covid-19."

Ofwel, ruim budgettair beleid is misschien de redder van vandaag, maar zal in de toekomst voor grote uitdagingen zorgen.

Van Lanschot Kempen: Koopadvies Europese high yield-obligaties

Senior beleggingstrateeg Joost van Leenders: "Net als vorige maand hebben we deze maand ons beleggingsbeleid ongewijzigd gelaten. We zijn nog steeds licht onderwogen aandelen. De trend in aandelenmarkten is nog steeds positief en vanwege de vele onzekerheden willen we ook geen te grote onderweging."

"De schade aan de wereldeconomie is groot, maar het eerste herstel gaat snel. We verwachten wel dat het tempo van het herstel zal afzwakken. Dat betekent ook dat het nog enige tijd zal duren voordat winsten helemaal zijn hersteld, terwijl wij denken dat de markt nu wel van een snel herstel uit gaat."

"Op fiscaal en monetair gebied zien we nog steeds nieuwe initiatieven. Grotere overheidstekorten en hogere schulden zouden in theorie moeten leiden tot hogere rentes, maar dat wordt voorkomen door het zeer ruime monetaire beleid. We voorzien lage rendementen op staatsobligaties en zijn daarin onderwogen."

Joost van Leenders

"We zijn neutraal in veilige bedrijfsobligaties, maar overwogen Europese hoogrentende bedrijfsobligaties. In het algemeen geldt dat bedrijven gemakkelijk nieuwe obligatieleningen kunnen plaatsen, omdat de vraag naar nieuwe obligaties is hoog. We vinden vooral de rente op hoogrentende bedrijfsobligaties aantrekkelijk."

"Uiteraard is er een kans op toenemende wanbetalingen, maar de lagere rente houdt dit risico beperkt. Bovendien hebben veel bedrijven aandeleninkoopprogramma’s en zelfs dividenduitkeringen verminderd of stopgezet. Dat is ongunstig voor aandeelhouders, maar gunstig voor obligatiehouders. Ten slotte steunen de Fed en de ECB actief de markt voor veilige bedrijfsobligaties en de Fed ook in beperkte mate de markt voor hoogrentende bedrijfsobligaties."

BlackRock: draai van Amerikaanse naar Europese aandelen

BlackRock is gedraaid naar een overwogen positie in Europese aandelen ten koste van onder andere Amerikaanse aandelen. Dit heeft te maken met het Europese gezondheidzorgstelsel en het feit dat beleidsmakers in Europa hebben aangetoond snel te reageren op veranderende omstandigheden.

BlackRock voorziet dat fundamentals weer meer gaan meetellen en dat zal de rendementen op aandelen in lokale valuta (lees: niet dollar) een steun in de rug geven. Dat geldt niet voor alle regio's. BlackRock is weinig enthousiast over aandelen uit opkomende landen (buiten Noord-Azië omdat het aantal coronabesmettingen daar nog niet is uitgeraasd en deze landen minder monetaire instrumenten tot hun beschikking hebben om economische schokken op te vangen. De hulp van een zwakkere dollar is voor deze landen helaas niet genoeg, aldus BlackRock.

Jupiter AM: Goud en zilver stijgen niet voor niets

De prijzen van goud en zilver zijn de afgelopen vier maanden sterk gestegen, met een stijging van de goudprijs met meer dan een kwart en een bijna verdubbeling van de zilverprijs. Het is volgens Ned Naylor-Leyland, fondsbeheerder edelmetalen bij Jupiter Asset Management, volkomen logisch dat beide metalen stijgen. Vooral voor zilver ziet hij nog mooie kansen.

'Door het verder oppompen van de balansen van de centrale banken en de piek in de overheidsuitgaven als reactie op het coronavirus hebben beleggers eindelijk hun vertrouwen in belangrijke valuta's, met name de Amerikaanse dollar, verloren. Daarnaast zijn de rendementen op staatsobligaties zo laag geworden, dat ze de inflatie niet langer overstijgen."

"Overheidsobligatiehouders worden dus geconfronteerd met verliezen. Goud en zilver, daarentegen vertegenwoordigen echte waarde. Wanneer de versleten green back aan de kant wordt geschoven om het onderliggende schuldenskelet te onthullen, zullen beleggers zich wenden tot het solide goud en de iets minder edele zuster."

Voor zilver geldt bovendien dat er vanuit industriële hoek steeds meer vraag naar is. "Zilver is een zeer goede geleider van elektriciteit. Het vindt bijvoorbeeld toepassing in elektronische componenten voor 5G-telecomnetwerken, en in steeds meer medische apparatuur."

Op basis van de historische ratio tussen de goud- en zilverprijs is er volgens Ned Naylor-Leyland ruimte voor een verdubbeling van de zilverprijs.

RobecoSAM: Coronacrisis versterkt vier ESG-trends

Rainer Baumann, hoofd beleggingen bij duurzame vermogensbeheerder RobecoSAM, identificeert vier ESG-trends die door de pandemie versnellen. Dat schrijft hij in de publicatie Four ESG trends that will shape the post-COVID-19 world.

 1. Overheden en centrale banken reageerden snel op de economische terugval en verhoogden hun uitgaven om economieën te stimuleren. “Positief is dat bij deze stimuleringsmaatregelen veel aandacht wordt besteed aan ESG-factoren. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is het herstelplan van 750 miljard euro van de Europese Unie. Het voorziet in de aanzienlijke financiering van duurzame bedrijven om de groei te versnellen en is onderdeel van de EU Green Deal, die als doel heeft Europa in 2050 klimaatneutraal te maken.”

 2. Baumann acht het onwaarschijnlijk dat het woon-werkverkeer op korte termijn naar pre-crisisniveau terugkeert. Mensen worden flexibeler en vermijden reizen tijdens piekuren. “Voor stadsvervoer biedt dit nog meer mogelijkheden voor deelplatforms, of het nu gaat om auto's of andere transportmiddelen, zoals fietsen."

 3. Wereldwijde toeleveringsketens bleken uiterst kwetsbaar voor de gevolgen van de coronapandemie. Om deze risico’s in de toekomst te beperken, zullen bedrijven ervoor kiezen een deel van de productie terug te verplaatsen naar hun thuisland. “Deze zogenaamde reshoring vereist echter ook hogere investeringen in automatisering & robotica. Technologieën zoals 3D-printen, kunstmatige intelligentie, Internet of Things en robots kunnen nieuwe besparingen opleveren.”

 4. Ervan uitgaande dat coronavirus zich waarschijnlijk heeft verspreid vanuit een voedselmarkt in China verwacht RobecoSAM dat consumenten bewuster worden over waar en wat ze eten. Dat past bij de groeiende trend van gezonde plantaardige voeding. “De voedingsindustrie is begonnen met het ontwikkelen van vleesalternatieven. Veganisme is voor veel mensen de nieuwe levensstijl.”

Fidelity: Riemen vast!

Het beursherstel van het tweede kwartaal zal moeilijk te evenaren zijn in het derde kwartaal, zo verwacht Fidelity International in de nieuwste outlook. De buitengewone economische maatregelen hebben de markten de wind in de zeilen gegeven, met bijzonder enthousiaste retailbeleggers.

“Maar nu er meer sombere economische signalen opduiken, bereiken de markten stilaan hun limieten, zeker als er geen nieuwe stimulus zou komen, of als de economie niet veel sterker gaat herstellen. De markten kunnen de economische zwaartekracht niet eindeloos trotseren”, zegt Andrew McCaffery, Global CIO, Asset Management bij Fidelity International.

Global CIO Equities Romain Boscher spreekt van hoogmoed op de markten. “De koersen gaan uit van een V-vormig herstel ook al staat de wereldeconomie onder enorme druk en is de gezondheidscrisis nog niet opgelost. De inkomsten voor het tweede kwartaal kunnen met 45% afnemen en voor het hele jaar met 25%, met bovendien grote verschillen tussen sectoren.”

“Op de Amerikaanse markten moeten beleggers twee tegenovergestelde krachten extra goed in het oog houden: de impact van de pandemie en de presidentsverkiezingen. Een grote overwinning voor de Democraten kan tot extra belastingen en regulering leiden. Samen met een nieuwe coronagolf kan dat funest zijn voor nieuwe investeringen en uiteindelijk de werkgelegenheid. Daarom houden we vast aan kwalitatieve bedrijven, liever groot dan klein. Dit is niet het moment om extra risico’s te nemen.”

Valuedge: euro wint verder aan kracht

Renco van Schie: "Zoals we in onze laatste publicatie Oost West, Thuis Best schreven komt Amerika een stuk slechter uit deze crisis. Het virus is in tegenstelling tot de rest van de wereld niet onder controle en de VS mist bescherming voor werknemers. De werkeloosheid als percentage van de beroepsbevolking steeg in slechts enkele weken na de lockdown van 3,5% naar 14,7%. Omdat er geen sterk sociaal vangnet is voor deze mensen, kon de regering niets anders dan geld uitdelen om de economie enigszins te beschermen."

"De presidentstermijn van Donald Trump begon met enorme belastingverlagingen en eindigt met helikoptergeld. Dit is niet bepaald een goede combinatie voor de overheidsfinanciën en dus niet goed voor de dollar. Ook de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) greep direct in en verlaagde de rente in maart van 1,5% naar nagenoeg 0%. De Fed heeft duidelijk gecommuniceerd dat de rente op dit niveau blijft totdat er zicht is op volledige werkgelegenheid. Dit kan nog jaren duren. Door de acties van de Fed zijn de renteverschillen verdwenen en is de dollar minder aantrekkelijk om aan te houden.'

Europa doet het beter

'Europa komt dit keer wel goed uit deze crisis omdat het de prioriteit heeft gelegd bij de gezondheidszorg en de ondersteuning van het bedrijfsleven en werkgelegenheid. Hierdoor keren economische activiteiten veel sneller terug naar normaal. Bovendien heeft de crisis geleid tot een historisch besluit van de EU. Vorige week kwam het groene licht voor een recovery fund dat de naam Next Generation EU draagt. Historisch, omdat met dit fund voor het eerst financiële solidariteit ontstaat tussen sterkere en zwakkere lidstaten. De EU gaat geld lenen op de kapitaalmarkt, waarbij alle leden (ook de niet-euro landen) gezamenlijk garant staan voor terugbetaling."

"Het ontbreken van deze integratie was een van de weeffouten van de Unie en een belangrijke reden waarom de Euro een zwakke munt is geweest. Nu heeft de EU net als de VS de facto één munt, één centrale bank en de geloofwaardigheid om financieel te integreren. Alles afwegende ligt het dus voor de hand dat een ondergewaardeerde euro aan kracht gaat winnen tegen een overgewaardeerde dollar." Hier is het hele verhaal, getiteld Machtswisseling.

NN IP: Verzwakking dollar goed voor beleggingen EM

Marc Franklin, Head of Flexible Multi Asset:

“Investors are having to rethink what portfolios they want to run over the next few months and focus on regions or asset classes that benefit from a weakening dollar. When the dollar is weak then emerging market assets denominated in the currency start to attract attention and investors perceive there to be a reduced risk of potential currency losses. Both EM bonds and equities are relatively attractive, but especially the former, both sovereign and corporate, because of the steadier returns they offer. Commodities denominated in dollars may also see prices rise on further currency weakness, especially precious metals.”

Vanguard: 10% economische krimp eurozone in 2020

Alexis Gray, senior econoom bij Vanguard Europe: “De wereldwijde covid-19-pandemie heeft de economie vooral geraakt door de lockdowns en de anderhalve-meter-maatregelen. Nu deze weer versoepelen en de productie weer op gang komt, verwachten we dat economische activiteit in eerste instantie zal herstellen.

Maar we voorzien ook dat het herstel vervolgens maar langzaam zal gaan. Consumenten zullen namelijk terughoudend blijven met persoonlijk contact, uit angst het virus op te pikken. Daarom verwachten we in 2020 een wereldwijde economische krimp van het bbp van 3%. Kijken we verder in de toekomst, dan denken we niet dat de economische activiteit voor het eind van 2021 terug veert tot het oude niveau. We verwachten een economische krimp van 10% in 2020 in de eurozone en van 9% in het Verenigd Koninkrijk.

Sectoren met veel persoonlijk contact, zoals toerisme en de horeca, zullen hier hiervan last houden. De enorme steunmaatregelen op de arbeidsmarkt hebben de werkloosheidscijfers in Europa voorlopig laag weten te houden. Maar zodra deze regelingen aflopen, verwachten we een historische stijging van het werkloosheidspercentage, al zal dat percentage geleidelijk weer dalen naarmate de crisis minder wordt.

De grootste risico’s voor de economie liggen op het gebied van gezondheid. Aan de ene kant kan het opheffen van de lockdowns leiden tot een tweede golf van besmettingen, waardoor maatregelen weer moeten worden opgeschroefd en landen weer op slot gaan. Nieuwe lockdowns zullen economieën opnieuw enorm beschadigen en zorgen voor een dubbele recessie en nog meer werkloosheid. Wat ons betreft is dit het grootste risico voor de Europese economie.

Om toch te eindigen met een positieve noot: de kans is zeer aanwezig dat een medicijn tegen het virus in de komende maanden voor veel mensen beschikbaar wordt. Een belangrijk opwaarts risico dus, al lijkt dit scenario ons minder waarschijnlijk dan het neerwaartse risico dat we hierboven beschreven.”

ABN AMRO MeesPierson: Lichte onderweging aandelen gehandhaafd

De private bank van ABN AMRO handhaaft de terughoudende beleggingsstrategie. Zo blijft de private bank licht onderwogen in aandelen en is de obligatieweging per saldo nog altijd neutraal. Wel heeft ABN AMRO MeesPierson binnen de obligatieportefeuille de positie in kredietwaardige bedrijfsobligaties uitgebreid. De verhoogde portefeuillepositie in bedrijfsobligaties gaat ten koste van staatsobligaties uit de Europese periferie. Verder blijft de private bank overwogen in schuldpapier uit opkomende markten.

ABN AMRO MeesPierson handhaaft de lichte onderweging van aandelen, onder meer vanwege de na-ijlende effecten van de eerste virusuitbraak. Bovendien lopen de hoge waarderingen op de aandelenmarkten uit de pas met de winstverwachtingen en fundamentele omstandigheden op de langere termijn. Op regioniveau geeft de private bank nog steeds de voorkeur aan de VS (overwogen) boven Europa (onderwogen). ABN AMRO MeesPierson blijft op sectorniveau positief over de IT-sector en gezondheidszorg en terughoudend op financiële instellingen en nutsbedrijven.

Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson: “Het open gaan van de economieën, het akkoord over een Europees herstelfonds, de aanstaande nieuwe overheidsstimulering in de VS, het tot nu toe beter-dan-verwachte cijferseizoen, en het nieuws over vaccintesten zorgen voor positieve impulsen. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met tweede-ronde-effecten van de eerste golf van het coronavirus en bestaat de kans dat het virus weer sterker oplaait. Daarbij nemen geopolitieke spanningen tussen de VS en China toe en laten waarderingen zien dat al veel herstel is ingeprijsd. Daarom blijven markten beweeglijk met de nodige neerwaartse risico’s."

Fidelity International: Opmars robots versnelt

De automatisering van fabrieken zal na corona versnellen, zo verwacht Fidelity International. Robots worden immers niet ziek en werken altijd door. Pauzes of vakanties zijn niet aan de orde. Voor elke 10.000 werknemers in de wereldwijde maakindustrie zijn er nu al 34 robots. Dat is ruim een verdubbeling tegenover 2010, zo blijkt uit een grafiek samengesteld door Fidelity op basis van cijfers van onder meer de Wereldbank.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens de vermogensbeheerder zal de automatisering van fabrieken toenemen naarmate de robottechnologie verder verfijnt en de kosten per industriële robot afnemen. "De huidige kosten van een robot zijn gelijk aan ongeveer twee jaarlonen in de Chinese maakindustrie. Dat was tien jaar geleden nog tien Chinese jaarlonen."

M&G: Beursgenoteerde infra floreert door overheidssteun

"De maatregelen die overheden wereldwijd doorvoeren om de crisis te bestrijden, voorzien vaak in extra geld voor infrastructuur. Beursgenoteerde infrastructuurbedrijven die zich bezighouden met duurzame energie, schoon transport en het uitbouwen van de circulaire economie, zullen de hoofdrol spelen in een groen herstel en gaan dus een mooie toekomst tegemoet." Dat zegt Alex Araujo, fondsbeheerder van het Global Listed Infrastructure fonds van de Britse vermogensbeheerder M&G.

“Infrastructuur als beleggingssegment is sterk aan het veranderen. Waar de nadruk van oudsher op nutsbedrijven, pijpleidingen en transport lag, is het inmiddels voor een gebalanceerde portfolio cruciaal om ook in social en evolving infrastructuur te zitten. Met name evolving, zoals de telecomsector en datacentra, stond volop in de schijnwerpers tijdens de lockdownperiode. Logisch, gezien de vraag naar digitale middelen.”

Andere belangrijke thema’s zijn volgens Araujo het transport van de toekomst, urbanisatie, water- en afvalmanagement.

BlackRock: Liever Europese aandelen

Nu de economie – alhoewel overal ter wereld in een ander tempo – op gang komt, zijn Europese aandelen volgens BlackRock aanlokkelijk, vooral vergeleken met die uit opkomende markten (excl. Noord-Azië). "Europa heeft in vergelijking met andere regio’s zijn gezondheidszorg wel op orde en als de wereldwijde groei opveert dan profiteert Europa hiervan. Bovendien reageren overheden snel en adequaat en is er ruimte om de economie aan te jagen met als resultaat dat de risico-rendementsverhouding sterker is geworden dan in opkomende markten." Hier het hele verhaal.

raex

Valuedge: Het gaat om de relatieve waardering, stupid!

"De meeste professionele beleggers houden nog steeds minder dan gemiddeld aandelen aan. Door de daling van de bedrijfswinsten vinden velen aandelen te duur. Naast het feit dat waarderingen geen goede voorspeller zijn van kortetermijnrendementen hebben wij meer oog voor de relatieve waarderingen binnen een beleggingsportefeuille. Door de scherpe daling van de rente van staatsobligaties zijn aandelen ten opzichte van obligaties historisch gezien goedkoop. Bovendien betalen veel obligaties nauwelijks rente, waardoor beleggers die hun rendementsdoelstellingen willen halen, meer aandelen moeten gaan aanhouden."

"Lage aandelenposities samen met grote liquiditeitsinjecties van de centrale banken hebben een sterk prijsopdrijvend effect en zorgen ervoor dat dalingen in het tweede kwartaal kortstondig en beperkt in omvang zijn geweest. Er staan telkens weer beleggers klaar om geld aan het werk te zetten (buy-on-dip strategie)."

Liquiditeit is niet het probleem

"We blijven de financiële markten door een nuchter-optimistische bril bekijken. Economisch herstel samen met de gigantische liquiditeiten en onder-gemiddelde posities van beleggers zijn voor ons nog steeds een goede mix. Voor nu blijven de portefeuilles met bovengemiddeld risico gepositioneerd." Lees hier de hele publicatie.

Amundi: Amerikaanse schuld aantrekkelijk door lage hedgekosten

In dollar uitgegeven obligaties, leningen en hypotheken vormen een aantrekkelijke beleggingen nu kosten voor het afdekken van dollarrisico’s de afgelopen maanden aanzienlijk zijn gedaald. “Vooral voor Europese beleggers is dit een goed moment om in Amerikaanse obligaties te stappen," aldus Amundi in de publicatie Why USD Fixed Income may look increasingly attractive to European investors.

Voor Europese beleggers zijn de kosten voor het afdekken van activa in Amerikaanse dollar naar euro's gedaald met 2,79%. Van een hoge piek van 3,64% tegen het einde van 2018 tot ongeveer 0,85% eind juni.

De belangrijkste motor van de hedgekosten zijn renteverschillen. Naarmate de Fed in de tweede helft van 2018 overging op een soepeler monetair beleid begonnen de renteverschillen - en hedgekosten - te dalen. "Deze trend versnelde aanzienlijk toen de Fed de rente verlaagde en steunprogramma's introduceerde als reactie op de coronapandemie."

De andere factor die de kosten van hedging beïnvloedt, is de premie om in dollars te wisselen. Deze premie daalde omdat de hedgekosten op piekniveaus lagen.

Naar verwachting zullen hedgekosten laag blijven, omdat de Fed aankondigde tot zeker 2022 een verruimend beleid te voeren. Sterker, Amundi voorziet een mogelijk verdere daling van de hedgekosten, omdat ook de Europese Centrale Bank (ECB) de rente voorlopig laag houdt.

Jupiter: Positieve vooruitzichten techbedrijven EM niet in koersen verwerkt

Tijdens de coronapandemie is de technologiesector een lichtpunt op de financiële markten geweest. Maar volgens Ross Teverson, hoofdstrateeg opkomende markten bij Jupiter Asset Management, zijn de positieve vooruitzichten van techbedrijven in opkomende markten nog niet volledig in de aandelenkoersen verwerkt.

De wereldwijde markt voor DRAM-geheugenchips - die vroeger werd gekenmerkt door agressieve kapitaalbestedingen en prijsoorlogen - is nu een wereldwijd oligopolie geworden met Samsung en SK Hynix als twee van de drie spelers (naast het in de VS genoteerde Micron). "Dit betekent dat de markt fundamenteel anders is met een grotere prijsdiscipline en rationeler gedrag."

De Taiwanese marktleidende halfgeleiderfabrikanten TSMC en Mediatek zijn ook goed gepositioneerd om te profiteren in een post-COVID-wereld. "De zwakke vraag naar consumentenelektronica wordt gecompenseerd door de vraag naar de uitrol van 5G-netwerken en de stijgende vraag naar servers, aangezien het dataverbruik is toegenomen en werknemers over de hele wereld thuiswerken."

Steeds meer consumenten doen online aankopen. Internetbedrijven lopen voorop in deze verandering, maar dit beperkt zich niet tot de Chinese techreuzen Tencent en Alibaba. "Chinese online retailers JD.com en VIPShop profiteren beide ook van de verschuiving."

De overstap naar cashless betalingen is een andere verandering die volgens Teverson wordt versneld door de reactie op COVID-19. Een manier om toegang te krijgen tot deze trend is door te beleggen in betalingstechnologie en -dienstenbedrijven die de apparatuur of infrastructuur leveren om digitaal te kunnen handelen. "Hoewel sommige van de wereldleiders zich in de VS bevinden, is er een aantal marktleiders in de opkomende markten."

T. Rowe Price: Zes bedreigingen economisch herstel

De versoepeling van de lockdowns heeft in de afgelopen weken geleid tot een heropleving van de wereldwijde economische activiteit. Nikolaj Schmidt, hoofdeconoom bij T. Rowe Price, vraagt zich in de publicatie Six Risks to the Post-Coronavirus Recovery af of deze heropleving zal leiden tot een duurzaam economisch herstel of dat het een kort leven is beschoren.

"Historisch gezien duurt het na een recessie gemiddeld zes kwartalen voordat het bbp het niveau van vóór de recessie bereikt. De omvang van de economische schok en de unieke omstandigheden van deze recessie suggereren dat het deze keer langer zal duren."

Volgens Schmidt zijn er zes belangrijke risico's die een bedreiging vormen voor het economisch herstel:

1. Een tweede golf van het coronavirus
2. Opflakkeren van de spanningen tussen de VS en China
3. Een golf van wanbetalingen in de Amerikaanse niet-financiële sector
4. Begrotingsconsolidatie in de ontwikkelde markten
5. Een begrotingscrisis in opkomende markten
6. Een heropleving van het populisme die leidt tot een nieuwe schuldencrisis in de eurozone

Schroders: Sector gezondheidszorg blijft groeien

Gezondheidszorg is dit jaar een van de drie sectoren met een positief rendement. Bedrijven in deze sector profiteren nu sterk van de toegenomen vraag naar apparatuur, medicijnen en ontwikkeling door Covid-19. Maar wat als er een vaccin wordt gevonden? Komt de groei dan abrupt tot stilstand?

Een jaar geleden noemde Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, de demografische veranderingen en de noodzaak tot hogere uitgaven in de gezondheidszorg een inescapable truth voor beleggers. De Covid-19 pandemie heeft deze ontwikkelingen alleen maar versterkt. "Overheden zullen hun gezondheidssysteem naar een hoger niveau willen tillen. Net als na de financiële crisis de banken extra buffers moesten aanleggen, zal de Covid-19 crisis leiden tot een robuustere gezondheidssector.

De vraag naar zorg zal naar verwachting sterk blijven. John Bowler (zie foto). manager van Global Equities Fund, onderscheidt drie drijfveren voor meer groei in het post Covid-19 tijdperk: 

 1. Demografische ontwikkelingen: De babyboomers zijn nu zeventigers, wat de vraag naar gezondheidszorg aanjaagt.

 2. Behoefte aan efficiency. Gezondheidszorg eist een steeds groter deel van het nationale budget op. Dat dwingt tot verandering en verbeteringen van de efficiency. In de VS wordt 30% tot 40% van het budget als verspilling gezien. Daar is veel terrein te winnen.

 3. Technologische vernieuwingen: De Covid-19 crisis laat zien hoe belangrijk telehealth bijvoorbeeld is. Technologie biedt meer dan een digitaal consult bij de huisarts. De inzet van kunstmatige intelligentie kan ook helpen bij de selectie van medicijnen.

"Een extra aanjager is de groeiende middenklasse in opkomende markten en de trend van verstedelijking. Schroders verwacht daarom dat de sector het komende decennium substantieel zal groeien, met name door de stijgende vraag in Azië."

DWS: Bedrijfswinsten zijn echt heel slecht

De consensusramingen over de te verwachten bedrijfswinsten en de economische groei zijn begin dit jaar volledig ingestort. Dat dit niet te zien is aan de aandelenkoersen.

Beleggers moeten erachter zien te komen in hoeverre de huidige bedrijfswinsten of kasstromen met een eenmalige schok te maken hebben, of dat ze een indicatie zijn voor komende kwartalen. De eerste helft van 2020 werd gekenmerkt door een bijna gewelddadige op- en neerwaartse V-vormige beweging. Dit maakt de tweede jaarhelft des te belangrijker bij het voorspellen van de macro-economische vooruitzichten voor 2021.

Het is begrijpelijk dat beleggers dit jaar zo snel mogelijk achter zich willen laten en zich verheugen op 2021. Maar zelfs als de consensusramingen voor 2021 juist blijken – uitgaande van een winstsprong van 30% ten opzichte van 2020 - dan nóg liggen de wereldwijde winstverwachtingen bijna 20% lager dan de ramingen van begin dit jaar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

UBS AM: Amerikaanse dollar zal verder verzwakken

Het Amerikaanse monetaire beleid en de manier waarop het land de corona-pandemie heeft aangepakt, zijn de belangrijkste redenen om er vanuit te gaan dat de Amerikaanse dollar - na een jarenlange rally - nu over zijn piek heen is. In zijn laatste Macro Monthly, getiteld The US dollar’s undoing, zegt Evan Brown, Head Multi-Asset Strategy van UBS Asset Management, dat de munt nog verder zal zakken in waarde.

Volgens Brown heeft de coronaviruspaniek beleggers massaal richting de veilige Amerikaanse munt gedreven, en dat stuwde de reële waarde van de dollar in maart tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. "Maar de twee pijlers die aan de basis hiervan staan, fantastische groeivooruitzichten en een aanzienlijke yield-premie, zijn helemaal uitgehold, terwijl de stijgende politieke onzekerheid de tegenwind van de dollar dreigt te versterken.

Amundi: The case voor Europese aandelen

Cyclische aandelen uit Europa werden door de coronacrisis hard geraakt, maar voor de categorie gloort herstel nu Europa uit het dal van de coronacrisis klimt. Dat schrijven Group CIO Pascal Blanqué en Deputy Group CIO Vincent Mortier van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in de publicatie Time to play a cyclical recovery in European equity.

Europa betreedt volgens Amundi een nieuwe fase die het einde inluidt van bezuinigingen en waarin monetaire ondersteuning langzaam maar zeker doorsijpelt naar de reële economie. De meest acute fase van de crisis is voorbij, de besmettingscurve is afgevlakt. Beleggers moeten volgens Blanqué en Mortier daarom letten op rotatie richting cyclische sectoren in Europa. Deze sector zal het meest profiteren van het economisch herstel.

Blanqué en Mortier wijzen er in hun analyse op dat ESG-indicatoren typische risico’s bij bedrijven onthullen. "De coronapandemie is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. Beleggers houden zorgvuldig in de gaten hoe bedrijven reageren op de behoeften van hun belanghebbenden, zoals werknemers, leveranciers en de bredere samenleving."

Het feit dat de Europese financiële markten structurele wijzigingen hebben doorgemaakt, is eveneens positief voor cyclische aandelen. Aandelen uit sectoren die extreem gevoelig bleken voor de coronapandemie, hebben steeds minder gewicht in de index door de ombuiging naar een groenere economie. Daartegenover staat dat het meer dynamische deel van de markt, zoals informatietechnologie (IT), groeit. De IT-sector kent nu een groter gewicht in de MSCI Europe-index dan energie. "Deze evolutie maakt de EU-markt aantrekkelijker." 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

LGIM: Aandelen veel te duur

Financiële markten hebben een mogelijke winstdaling van 40% bij Amerikaanse bedrijven niet ingeprijsd. Zelfs in de meest positieve voorspellingen zijn de huidige hoge aandelenkoersen eigenlijk niet te rechtvaardigen, stelt hoofd assetallocatie Emiel van den Heiligenberg van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

De LGIM-specialist wijst er in de Outlook voor het derde kwartaal op dat het cijferseizoen zich aandient en legt de nadruk op de opvallende kloof tussen aandelenwaarderingen en de reële economie, vooral met betrekking tot de verwachte bedrijfswinsten. “Wij denken dat de Amerikaanse winsten waarschijnlijk een piek-tot-dal-neergang zullen meemaken van ongeveer 40%. Markten prijzen dit duidelijk niet in.”

Financiële markten kennen bovendien te veel vertrouwen toe aan het economisch herstel. Dat verloopt sneller dan aanvankelijk gedacht, maar de komende zes maanden verwacht LGIM dat er economische littekens boven water komen als gevolg van faillissementen, ontslagen en bezuinigingen. De markten onderschatten het risico dat de groei afzwakt. “Veel mensen blijven de komende tijd afhankelijk van overheidssteun.”

ASI: Extra kansen voor Chinese A-aandelen

Nicholas Yeo, hoofd Chinese aandelen en beheerder van het Aberdeen Standard China A Share Equity Fund: “De scherpe rally van de CSI300-index van China herinnert ons eraan dat dit een inefficiënte, retail gedreven markt is. Zulke overdreven koerspieken zullen nog vaker voorkomen. Het belangrijkste is om de markt niet blindelings te volgen. Veel retailbeleggers zijn uit de kwaliteitsvolle bedrijven gestapt, met name uit defensieve sectoren zoals de gezondheidszorg en consumptiegoederen – terwijl we net daar een structurele groei verwachten naarmate de Chinese inkomens verder stijgen. Deze beweging creëert dus koopkansen voor actieve langetermijnbeleggers.”

“Er zit een marktcorrectie aan te komen, maar op langere termijn blijven we positief over de vooruitzichten van Chinese A-aandelen. Nu China minder afhankelijk is van de export, zal de binnenlandse consumptie en de groeiende middenklasse de economische groei aanjagen. Dat creëert kansen voor kwaliteitsvolle bedrijven in basis- en luxegoederen, gezondheidszorg en financiële diensten.”

“Daarnaast merken we een toenemend besef dat betere ESG-standaarden positief zijn voor het rendement van de aandeelhouders. Ten slotte anticiperen we, met aandacht voor de dure waarderingen, op beleggingskansen in de veranderde werk- en consumptiepatronen sinds de Covid-19-pandemie, zoals cloud computing, cybersecurity en datacenters.”

Kempen: Positief over HY, negatief over aandelen

Senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders geeft een assetallocatie-update. Hier zijn de belangrijkste high lights van het uitgebreide verhaal.

Joost van Leenders van Kempen

Wat betreft aandelen is het advies niet omhoog getrokken. Dat blijft onderwogen. "Aandelenmarkten zijn in eerste instantie hoger gedreven door minder snelle verspreiding van het coronavirus en het heropenen van economieën. Grote monetaire en fiscale steunpakketten hebben ook positief bijgedragen. De trend op aandelenmarkten is de afgelopen weken afgevlakt doordat het aantal coronabesmettingen in vooral de VS weer sneller toeneemt. De wereldeconomie trekt nu sneller aan dan eerst gedacht, maar steun van aandeleninkoop door bedrijven is minder, dividenden worden geschrapt en de winstontwikkeling is negatief. Voor veel van de negatieve factoren geldt dat het dieptepunt achter ons lijkt te liggen, maar de rally is wel hard gegaan en aandelenbeleggers lijken hun hoop te hebben gevestigd op een snel V-vormig herstel in de economie en van de bedrijfswinsten. Wij denken dat dat te positief is en zijn daarom onderwogen."

High yield-obligaties is de enige beleggingscategorie waarin Van Leenders wel muziek ziet. "Veel factoren die voor veilige bedrijfsobligaties gelden, gelden ook voor de hoogrentende categorie, zoals de mogelijkheid van hogere wanbetalingen. Maar het monetaire beleid en de lage rentes zijn positief. Dat geldt ook voor mogelijke directe steun vanuit centrale banken. In de VS gebeurd dat al, in Europa nog niet. Maar we denken dat ook overheden in Europa strategische sectoren, met soms een behoorlijk aantal bedrijven in de hoogrentende categorie, niet zomaar ten onder zullen laten gaan."

Robeco: Europees herstelpakket stuwt euro

Het EU-stimuleringsprogramma ter grootte van 750 miljard euro kan leiden tot een sterkere euro. Het pakket kan tevens een aanzet zijn tot meer fiscale integratie, schrijven strateeg Peter van der Welle en multi-asset belegger Jeroen Blokland van Robeco in de publicatie De sleutel tot waarde in de euro.

De multi-asset specialisten wijzen in de outlook voor de maand juli erop dat de VS moeizamer uit de coronapandemie komt dan Europa. De euro kan daardoor aan kracht winnen ten opzichte van de dollar, stelt Blokland. “Dit heeft ertoe geleid dat het multi-assetteam long is gegaan in de euro versus de greenback.”

Van der Welle ziet dat Europa in het coronavirus een gemeenschappelijke vijand heeft en daardoor de handen ineenslaat om gezamenlijk uit de coronacrisis te geraken. Deze samenwerking vormt de katalysator voor een waardestijging van de gemeenschappelijk munt en biedt vooruitzichten op meer fiscale integratie.

Volgens Van der Welle was de risicopremie in de euro eind maart ongeveer 10% te hoog op basis van het verschil in de 2-jaarsrente. Van der Welle: “Er was alleen geen sleutel om die waarde te ontsluiten. Nu er vooruitgang zit in de onderhandelingen over het herstelfonds, bevinden we ons mogelijk dicht bij nog een belangrijk omslagpunt voor de euro-risicopremie.”

Reden achter een zwakkere dollar is ook het Amerikaanse begrotingstekort. “Op basis van de laatste prognoses valt het Amerikaanse begrotingstekort de komende jaren aanzienlijk hoger uit dan dat van de eurozone”, zegt Blokland. De multi-asset belegger wijst daarnaast op het Amerikaanse handelstekort. “Als beleggers zich serieus gaan buigen over het twin deficit, dan kan de dollar nog meer aan kracht verliezen.”

Optimix: Handhaaft positief advies aandelen

Hoewel de economie, zolang corona rondwaart, niet op volle toeren kan draaien, verwacht Optimix dat het conjuncturele herstel zal doorzetten. De steunmaatregelen van de overheden zijn daartoe instrumenteel. Mocht er onverhoopt toch een tweede besmettingsgolf uitbreken, die tot nieuwe lockdowns leidt, dan zal ook een tweede golf aan steunmaatregelen volgen, zo meent Optimix.

"Omdat een belangrijk transmissiemechanisme van het monetaire beleid via de kapitaalmarkt loopt, zal naar verwachting de (kapitaalmarkt-) rente nog een aanzienlijke tijd laag blijven. Tegen de achtergrond van doorzettend economisch herstel en een lage rentestand, blijven aandelen aantrekkelijk voor de lange termijn."

NN IP: Coronacrisis leidt tot convertiblebonanza

Door de coronacrisis zijn bedrijven op zoek naar goedkope financiering en dat leidt tot extra veel uitgiftes van converteerbare obligaties. Die geven weinig rente, want als de koers van het onderliggende aandeel voldoende stijgt, wordt de schuld omgezet in aandelen. Eigenlijk zijn convertibles dus niets anders dan obligaties met een call optie. Volgens Tarek Saber, hoofd obligaties bij NN Investment Partners, is de extra uitgifte van convertibles een goede zaak.

“This is a positive for the asset class and a growing number of investors are embracing the unique historic risk-return characteristics of convertibles and allocating a place for them in their strategic asset allocations,” says Saber. “We would recommend allocations of between 3% and 10%, depending on investors’ appetites. Whatever they choose, they should partner with investment managers who are strict in their investment process and won’t buy new issues just because they might be theoretically cheap at issue, but instead focus on the credit and equity fundamentals of the issuer.”

NN IP ziet met name kansen voor bedrijven die actief zijn in de sectoren cybersecurity, gezondheid, cloud computing, of die zich bezighouden met elektrificatie en de productie van batterijen.

Uitgifte convertibles in miljarden dollars

Schroders: De hachelijke toekomst van de reisbranche

James Reilly, econoom bij Schroders, over de coronagevolgen voor de toeristensector in de publicatie Can international tourism ever recover? Dit zijn de belangrijkste conclusies:

"Zullen binnenlandse vakanties op de langere termijn echt worden gezien als alternatief voor buitenlandse reizen? Het blijft onzeker. Daarnaast resulteert de pandemie in een recessie en stijgende werkloosheid. Dat leidt tot een hogere spaarzin, die langer op het toerisme kan drukken dan de reisangst."

"Een ander gevolg van de crisis kan zijn dat economieën die te sterk afhankelijk zijn van de toeristische sector, zullen diversifiëren. De Covid-19 crisis wordt beschreven als een herallocatieschok, en het zou geen verrassing zijn als sommige economieën de gelegenheid aangrijpen om hun afhankelijkheid van het toerisme af te bouwen."

"De alternatieven voor het toerisme liggen misschien niet voor de hand, maar de kans bestaat dat landen genezen van de door het toerisme veroorzaakte Hollandse ziekte (waarbij de snelle ontwikkeling van één sector in de economie een neerwaartse spiraal in andere sectoren veroorzaakt). Een daling van het aantal internationale bezoekers zou de opwaartse druk op de lokale valuta verlichten, waardoor producenten die het moeilijk hebben de concurrentie op het internationale toneel beter aankunnen. Nu het aantal banen in de arbeidsintensieve toerismesector afneemt, kunnen de producenten ook de loondruk zien afnemen naarmate de beschikbare arbeidskrachten toenemen."

IG: Veilige haven bitcoin?

Head of Markets Salah-Eddine Bouhmidi van broker IG: “Als men de prijsontwikkeling sinds het begin van het jaar in alle beleggingscategorieën vergelijkt, is het duidelijk dat bitcoin de crisis goed heeft doorstaan. Op dit moment is bitcoin met een prijsstijging van 14% na goud en de Nasdaq 100-index de sterkste stijger."

Nordea AM: 1% meer EMD-rendement door strenge ESG-integratie

De coronapandemie heeft de obligatiemarkten van opkomende markten hard geraakt, maar dalende infectiecijfers in grote delen van de wereld en moedige stimuleringsmaatregelen van overheden hebben voor enige stabiliteit gezorgd. Bieden de aantrekkelijke rendementen van obligaties uit opkomende markten in harde valuta een kans voor beleggers die op zoek zijn naar een terugkeer van de lucratieve carrytrade? Jawel, mits er nadrukkelijk wordt gekeken naar het ESG-gehalte van landen en bedrijven.

ESG-macrostrateeg Witold Bahrke (zie foto) over de beleggingskansen in de tweede helft van dit jaar: "De easy wins zijn inmiddels voorbij. Wij rekenen in een basisscenario op een zwak herstel. Positief is dat we kunnen blijven rekenen op extra hulp van overheden en centrale banden. Dat pakt met name gunstig uit voor staatsobligaties in de opkomende markten. Ook lage inflatie is een rugwind. Probleem is vooral dat de pandemie in de Amerika's niet onder controle is. Ook verwachten we een stijging van de defaults in de opkomende markten. Dat schept onzekerheid."

Niet dat Bahrke een nieuwe schuldencrisis in de opkomende markten verwacht. "De meeste EM-schulden zitten in China en juist dat land heeft de monetaire mogelijkheden om die te lijf te gaan. Daarnaast wordt de wereld momenteel overspoeld met dollars. Dat zorgt voor stabiliteit. Wij zijn niet bang voor een enorme golf faillissementen. Het is wel zaak de corporate govenance in de gaten te houden."

Plus 1%

Door de sterke ingrepen van centrale banken is schuld uit de opkomende markten volgens Nordea aantrekkelijker geworden. Zo gaat de rente op EM-schuld in dollars richting de 5,5%. Door in te zetten op ESG denkt Thede Rust, portfoliomanager van het Nordea 1 - Emerging Stars Bond Fund, jaarlijks 1% meer rendement te boeken dan de relevante benchmark.

T. Rowe Price: Dagen van negatieve rente in Europa zijn geteld

Geconfronteerd met de grootste economische schok sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de Europese centrale banken als reactie op de door het coronavirus veroorzaakte recessie hun volledige gereedschapskist ingezet, maar de negatieve rente is niet verder verlaagd. De kennelijke terughoudendheid om de rente niet nog verder op negatief terrein te brengen, is een sterk signaal dat dit ook niet zal gebeuren. Waarschijnlijk omdat de centrale banken de reversal rate of omkeerrente hebben bereikt - het punt waarop verdere verlagingen van de rente niet hun beoogde effect hebben, stelt Tomasz Wieladek, International Economist bij T. Rowe Price in de publicatie "The Days Are Numbered for Negative Policy Rates in Europe".

Marktimplicaties

Het beleidstarief van de centrale bank is het anker van de risicovrije yieldcurve van staatsobligaties. Hoewel de financiële markten negatieve renteverlagingen blijven inprijzen, lijkt het volgens Wieladek onwaarschijnlijk dat ze er werkelijk komen. Wanneer de yield op langlopende obligaties zich heeft hersteld tot het rendement dat lager ligt dan de beleidsrente, dan duidt dit historisch gezien op het begin van een recessie en een rentedalingscyclus. "Nu de recessie langzaam uit het zicht verdwijnt, suggereert onze analyse dat er grenzen zijn aan de mate waarin risicovrije kernobligatierentes kunnen oplopen tot boven de huidige beleidsrente."

BNY Mellon IM: Meer is risky assets

"De wereldeconomie heeft waarschijnlijk het ergste achter de rug en de ogen zijn na de dip in activiteit en de lockdowns gericht op herstel"

BNY Mellon Investment Management acht de tijd daarom rijp om weer meer in aandelen en bedrijfsobligaties te beleggen. "In het scenario dat wij het meest waarschijnlijk achten, is er geen tweede golf en krijgen we een V-vormig herstel," stelt Shamik Dhar, chief economist van BNY Mellon IM, vooruitblikkend op het derde kwartaal in de nieuwste editie van Vantage Point.

"Dit betekent dat de gezondheidszorg in staat is om nieuwe uitbraken te managen, een nieuwe ronde van lockdowns kan worden voorkomen en het bbp in de meeste landen herstelt tot pre-crisis niveaus midden 2021."

Het team van Dhar acht de kans op dit scenario 50%. Een U of W-vormig herstel schatten de economen in op 30% waarschijnlijkheid. Als dit uitkomt, dan zullen de markten opnieuw in een dip kunnen raken, die langer zal duren dan de eerste van begin dit jaar. Een derde en minst waarschijnlijk scenario is dat een nieuwe virusgolf het herstel definitief zal smoren en een de-globaliseringstrend in gang zet.

"Als gevolg hiervan is onze beleggingsvisie genuanceerd: voorzichtig maar geleidelijk opvoeren van de allocatie naar risicovolle beleggingen, zoals aandelen en bedrijfsobligaties, maar naar lager-dan-normale niveaus van overall portefeuillerisico, gepaard met hedges waar mogelijk," aldus Dhar.

Amundi AM: Pas op met aandelen

Bedrijfsobligaties, schuld uit opkomende markten en illiquide beleggingen zijn aantrekkelijk gewaardeerd en vormen een goede rendementsbron in de tweede helft van 2020. Dat schrijven CIO Pascal Blanqué en vice-CIO Vincent Mortier van Amundi in de halfjaars outlook Investing during a de-freezing cycle.

Amundi waarschuwt dat beleggers voorzichtig moeten zijn met aandelen. "Zodra de inhaalslag van het cyclische deel van de markt is uitgeput, zal de focus terugkeren naar de bedrijfswinsten. Dit zou een moment van waarheid kunnen worden, met enige volatiliteit."

De coronacrisis vergroot verder de verschillen tussen opkomende landen. China en Azië zijn de belangrijkste gebieden die het herstel kunnen benutten, hoewel door deglobalisering toeleveringsketens zullen worden verplaatst.

JP Morgan AM: Het glas is half vol

Een upbeat halfjaarsbericht, How will the recovery take shape?, van Vincent Juvyns (zie foto) van J.P. Morgan AM. De Global Market Strategist, die zichzelf een structurele optimist noemt, neemt de coronaschade op. Die valt mee. "De uitbraak van de coronacrisis was een schok zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. Maar in Europa en Azië is de pandemie inmiddels gestabiliseerd. VS en Zuid-Amerika hebben nog een weg te gaan. We maken ons niet al te veel zorgen over de komst van een tweede golf. Mocht die er komen, dan zal de schade minder groot zijn. Samenlevingen zijn inmiddels gewend geraakt aan de omgang met het virus en medisch beter voorbereid."

Vincent Juvyns van JP Morgan

"Positief is vooral dat beleidsmakers snel hebben gereageerd met enorme stimuleringsmaatregelen. Bazooka's werden meteen in stelling gebracht. De economie is gered, maar de rekening zal een keer moeten worden betaald. Dit kan inflatie veroorzaken, maar centrale banken zullen er alles aan doen om rentes laag te houden. Centrale banken zijn nog nooit zo actief geweest in het controleren van de yield curve. Van inflatiedruk is nu geen sprake. Crisis is altijd deflatoir."

"Ik ben ook niet bang voor lange termijn economische gevolgen van coronacrisis. Voor de korte termijn ligt dat anders. De tweede kwartaalcijfers zullen slecht zijn. Maar het herstel lijkt sneller te verlopen dan eerder verwacht. De V-shape komt eraan. Zeker in China en de rest van Azië is dat al te zien. Inmiddels ben ik ook positiever geworden over Europa. Europa boekt alleen voortgang onder hoge druk. De coronacrisis heeft Europese beslissingen vooruit geholpen. De acceptatie van het Europese herstelfonds is een gamechanger."

Beleggingsconsequenties

"We zijn overwogen aandelen. Ja, waarderingen zijn relatief hoog, maar rentes blijven nog lang laag. Dat is positief voor aandelen. Bovendien rekenen we erop dat wereldeconomie de coronaschade eind volgend jaar heeft verholpen."

"Het is een misverstand dat aandelenbeleggers momenteel te optimistisch zijn. Beurs en economie zijn twee verschillende zaken. Juist de sectoren sterk die weinig last hebben gehad van de pandemie, of juist hebben geprofiteerd, zoals tech en de gezondheidssector zijn op de beurs sterk vertegenwoordigd."

"Het is nu niet de tijd om de winnaars te verruilen voor de verliezers. Met herstel in aantocht kijken we iets meer naar cyclische aandelen. Wij blijven long Amerikaanse aandelen uit de sectoren tech, gezondheid en banken, en zijn positiever geworden over Europese aandelen.

"Obligaties? Er is in de obligatiemarkt nog altijd inkomen te vinden. Chinese obligaties zijn een must buy. Daarnaast kopen we wat centrale banken kopen, met een voorkeur voor kredietwaardige bedrijfsobligaties. Het meest negatief zijn we over Bunds."

Het boodschappenlijstje van J.P. Morgan AM

Natixis IM: Beleggingsprofessionals positief over groei beheerd vermogen

Financiële professionals wereldwijd verwachten een beperkte maar positieve groei van hun beheerde vermogen. Natixis IM ondervroeg 2.700 financiële professionals (vermogensbeheerders, geregistreerde beleggingsadviseurs, financiële planners en onafhankelijke brokers/dealers) in zestien landen wereldwijd.

De respondenten verwachten dat hun beheerd vermogen de komende twaalf maanden met 2,5% zal toenemen, met een groei van 14% op jaarbasis in de komende drie jaar. De overgrote meerderheid denkt dat deze groei zal worden gedreven door nieuwe activa van nieuwe klanten (67%) en nieuwe activa van huidige klanten (63%). Iets minder dan de helft (47%) noemt marktrendementen als primaire groeimotor. 

In de enquête werd ook aan financiële professionals gevraagd naar het gebruik van alternatives. 54% zei dat dit een aantrekkelijkere asset class is in de huidige marktomgeving. Binnen alternatives adviseerde meer dan een derde (35%) van de ondervraagden het gebruik van reële activa, waarbij 34% ook de voordelen zag van beleggingen in infrastructuur. 

Gezien de aanhoudende volatiliteit gelooft 79% van de financiële professionals dat de huidige markt gunstig is voor actief beheerde portefeuilles. Gemiddeld 69% van de activa van klanten bevindt zich momenteel in actief beheerde beleggingen en dat zal de komende drie jaar niet veranderen. Financiële professionals zijn van mening dat actief management de grootste waarde toevoegt aan activaklassen zoals smallcaps (69%) en opkomende markten (69%). Ongeveer de helft zegt dat actief beheer ook waarde toevoegt aan obligatiefondsen (36%), alternatieven (48%) en largecaps (41%). Lees het hele rapport, getiteld Times like these.

State Street: Verzwakking dollar goed voor beleggingen opkomende markten

Ben Luk, senior multi-asset strategist at State Street Global Markets:

“Headwinds are stacking up for the USD as we approach the second half of 2020, especially with the Federal Reserve pumping liquidity at an unprecedented pace, along with institutional investors actively selling the currency. This is great news for emerging markets, as based on the last 15 years of monthly data between MSCI country indices and USD trade-weighted index, dollar strength led to an underperformance for almost all emerging markets. The reverse also holds for developed market equities that have benefited on the strength of the greenback.”

Robeco: Beste obligatiekansen voorbij

In de nieuwste Credit Quarterly Outlook, getiteld The rules have changed, concluderen Sander Bus en Victor Verberk, beiden co-hoofd van het Credit Team, en Jamie Stuttard, hoofd van het Global Macro Team, dat een normalisatie van de winst nodig is om deze rally te rechtvaardigen. "We hebben onze twijfels of dit zal gebeuren," schrijft Verberk.

"De gemeenschappelijke vijand ontlokte een enorme onconventionele, gecoördineerde reeks stimuleringsmaatregelen van beleidsmakers. Alle regels zijn veranderd. Overheidsstimulering wordt gefinancierd door centrale banken. Daar hebben we ook onze twijfels over."

De beste koopkansen liggen hierdoor volgens de obligatie-experts van Robeco achter ons. Verbeek vervolgt: "Voorlopig blijven we constructief op investment grade, maar gaan we opnieuw onderwogen in high yield. Technicals regeren, maar fundamentals kunnen terugslaan. Wees klaar om nog een keer te kopen."

UBS AM: De beurskansen zijn enorm

UBS AM verwacht dat het zeker twee jaar duurt, totdat de economie weer op het niveau van eind 2019 ligt. Dat staat in de Panorama Mid-Year outlook die vandaag is gepubliceerd. Toch zal volledig economisch herstel waarschijnlijk voor het belangrijkste deel afhangen van de beschikbaarheid van een vaccin tegen het coronavirus, gevolgd door een draai van steun naar stimulus. Beleggers moeten zich voorbereiden op een geleidelijk en hobbelig economisch herstel.

Barry Gill, hoofd beleggingen bij UBS AM: “Maar heel zelden zijn beleggers in zo’n korte tijd overspoeld met zoveel veranderingen die invloed hebben op hun beleggingsbeslissingen. Voor diegenen die de gevolgen van al deze veranderingen snel kunnen verwerken en hun hoofd koel houden, zijn de kansen enorm. Onze bullish houding ten opzichte van Chinese aandelen blijft overeind en het integreren van duurzaamheid in beleggingsbeslissingen heeft z'n waarde inmiddels bewezen.”

Invesco: Beste kansen voor bedrijfsobligaties allerlei en EMD

Invesco heeft een beleggingsoutlook, getiteld The big picture. Eyes wide shut, gepubliceerd. Dit zijn de high lights:

 • Equities offer poor returns and we prefer other cyclicals. We go more Underweight.
 • Real estate offers attractive yields but has issues. We reduce but stay Overweight.
 • Corporate high-yield (HY) is among our favourite cyclical assets. We increase to Overweight.
 • Corporate investment-grade (IG) is favoured in nearly all scenarios. We stay at Maximum.
 • Government debt looks better than it did relative other assets. We add but remain Underweight.
 • Emerging markets (EM) is still the sovereign space with the best potential. We stay at Maximum.
 • Cash returns are low but stable and de-correlated. We increase to Maximum.
 • Gold has priced in a lot of the bad news. We reduce to zero. Commodities have rallied (especially oil). We reduce to Neutral.
 • Currency hedges are not needed.

Aberdeen Standard Investments: Goudprijs gaat naar 2000 dollar

"We believe gold is in a fundamentally different regime that started in 2019 when it broke out of a tight 3 year trading range when measured in a broad basket of currencies measured by the IMFs SDR or Special Drawing Rights. The reasons include de-dollarization, aggressive US foreign policy and high debt levels."

"Last year 26 central banks purchased gold and these official purchases were the highest since the 1970s. Investing interest in gold has widened from traditional purchasers into pension funds and generalists who are recognizing both the portfolio hedging properties as well as the poor competition for return provided by very low yielding and high duration risk fixed income."

"Our target is $2,000 an ounce over the next 12 months even without widespread second wave of the coronavirus."

Pimco: Magere Amerikaanse rendementen

De grootste obligatiebelegger ter wereld Pimco is door met zijn rendementsverwachtingen. Ook voor Amerikaanse largecaps is een berekening gemaakt. Heel blij zullen beleggers daar niet van worden, want Pimco voorziet een jaarlijks rendement van 3,7%. Redenen van deze lage rendementsverwachting zijn de hoge waarderingen en de lage economische groei van niet meer dan 1% gemiddeld.

Amerikaanse obligaties? Pimco rekent erop dat de Fed de korte rente de komende vijf jaar rond de nul houdt. De Amerikaanse tienjaars loopt langzaam op tot 1,4% over vijf jaar. Ofwel, Amerikaanse aandelen gaan weinig opbrengen en Amerikaanse staatsobligaties nog minder.De beste obligatiekansen zijn volgens Pimco te vinden in de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt.

Schroders AM: De ene Europese bank is de andere niet

Zijn banken interessanter voor beleggers nu de lockdowns versoepelen? Europese bankaandelen presteerden goed tijdens het recente herstel op de markten. Betekent dit dat zij de coronacrisis glansrijk doorstaan?

Justin Bisseker, European Banks Analyst bij Schroders, constateert weliswaar dat de banken er op zich beter voorstaan dan in 2008, maar dat niet alle banken in staat zullen zijn de huidige barre economische tijden goed te doorstaan. "Aandelen van Europese banken zijn gemiddeld 30% gestegen sinds april van dit jaar. Dat is zo’n 10% beter dan de markt. Tegelijkertijd koersen ze nog altijd zo’n 30% lager year-to-date in absolute termen en dat is 20% lager dan de markt. Beleggers die hadden gerekend op een terugkeer naar normale niveaus zijn tot nu toe teleurgesteld uitgekomen."

Zelfs met alle overheidssteun is het onvermijdelijk dat de wanbetaling zal toenemen. Schroders verwacht daarom niet dat beleggers al opgelucht adem kunnen halen. "Banken zullen niet zonder kleerscheuren door de coronacrisis komen. De kapitaalverliezen slaan een permanente deuk in de waardering en kunnen erop duiden dat het nog wel even duurt voordat dividenduitkeringen weer opgepakt worden. Ondertussen blijft de rente extreem laag waardoor de druk op de nettorentemarges aanhoudt."

Daarnaast verwacht Bisseker dat de nettorentebaten ook lager zullen uitvallen omdat de vraag naar leningen wordt vervroegd door genereuze overheidsgaranties. En de belastingen kunnen weleens gaan stijgen, omdat de overheid de banken hebben ‘gered' ten koste van grotere tekorten.

Lichtpuntjes

Om al deze redenen zal een groot deel van de lagere waardering van banken door Covid-19 waarschijnlijk blijvend blijken te zijn. Ook is het volgens Bisseker niet ondenkbaar dat enkele staartrisico’s de koersen van banken verder onder druk zetten, zoals een nieuwe virusgolf, financiële repressie, een chaotische Brexit en fiscale kwetsbaarheid.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De banken staan er veel beter voor dan ten tijde van de financiële crisis van 2008. De kapitalisering en liquiditeitsbuffers zijn sterker, terwijl regulering versoepelt in plaats van dat hij strenger wordt. Daarnaast kan de inflatiedruk toenemen naarmate de enorme hoeveelheden geld die door de acties van de centrale banken over de hele wereld worden gecreëerd, gemakkelijker in de reële economie beginnen te circuleren. Dit zou de renteverwachtingen en de netto rentemarges van de banken kunnen doen stijgen.

Kwestie van goed kiezen

De Europese bankensector is verre van uniform. Sommige banken staan er financieel veel beter voor dan anderen. In de afgelopen twee decennia presteerde het beste kwartiel van banken gemiddeld 53% op jaarbasis beter dan het onderste kwartiel. Bovendien zijn de koersen van het topkwartiel sinds januari 2000 met gemiddeld 35% op jaarbasis gestegen. "De bankensector als geheel mist wellicht aantrekkingskracht, maar dat betekent niet dat er geen aantrekkelijke bankaandelen te vinden zijn, zelfs in deze moeilijke tijden."

 

 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus