Nieuws

Endowments presteren slecht, ondanks veel alternatives

Universiteitsfondsen hebben in het gebroken boekjaar 2019 slecht gepresteerd ondanks het feit dat ze zwaar belegd waren in de goed presterende categorie private equity.

Universiteitsfondsen hebben in het boekjaar 2018-2019 matig gepresteerd, hoewel ze een grote exposure hadden naar private equity, dat het in 2019 juist geweldig deed.

Van de university endowments presteerden volgens Markov Processes International (MPI) alleen Brown University beter dan een gemiddeld indexfonds met een klassieke mix bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties.

Deze klassieke mix leverde 9,9% op. Brown kwam uit op 12,4%. Het gemiddelde van de universiteitsfondsen lag op 6,7%. Columbia University was een van de slechtst presterende fondsen met een rendement van 3,3%.

Slechte keuzes

Het is niet uniek dat Amerikaanse universiteitsfondsen ondermaats presteren. In 2012 en 2016 was dat bijvoorbeeld ook het geval. Toen lag dat aan het relatief grote aandeel private equity en venture capital in de portefeuille.

Het gebroken boekjaar 2019 leverde voor deze twee beleggingscategorieën echter hoge rendementen op van gemiddeld 13,8% en 21%.

Blijkbaar hebben de universiteiten momenteel dus een slechte hand bij het kiezen van niet alleen de juiste aandelen en obligaties, maar ook van private equity.

Meer dan de helft

Volgens MPI hadden Yale University en Princeton University de hoogste exposure naar private capital en venture capital. Alle fondsen hebben meer dan de helft van het vermogen belegd in alternatieve beleggingen, dus alles behalve aandelen en obligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Duurzaam beleggen