Nieuws

Bob Homan: Coronavirus geen reden aandelenadvies te wijzigen

Bob Homan, hoofd Investment Office van ING, is op weg van de ene afspraak naar de andere. Gelukkig heeft hij tijd om te reageren op het huidige beurstumult, veroorzaakt door een nieuw coronavirus dat steeds meer slachtoffers maakt in China en inmiddels ook daarbuiten is opgedoken. Is hij in paniek?

“Nee, ik ben op dit moment niet in paniek. Tot nu toe ging dit soort uitbraken altijd weer over."
Voor de uiteindelijke invloed op de beurs kijkt Homan naar de implicatie die de ziekte-uitbraak heeft op de vraag en op het aanbod.

"Het nieuwe coronavirus kan tot vraaguitval leiden. Mensen besteden minder. Zo een vraaguitval zal waarschijnlijk tijdelijk zijn. Het uitstapje naar de stad van vandaag wordt uitgesteld tot volgende week. Wat nu minder wordt geconsumeerd wordt later weer ingehaald. Het aanbod wordt minder als mensen niet langer naar hun werk gaan. Op basis van de ervaringen met SARS verwacht ik dat ook dit geen structurele trend zal zijn."

Bob HOman van ING Investment Offive

Wat verklaart dan de verkoopbereidheid van beleggers?

"De angst voor iets groots voedt de onzekerheid en daar reageren beurzen altijd slecht op. Daarnaast zijn aandelen recent hard opgelopen. Voor veel beleggers is het coronavirus een gemakkelijke reden om nu winst te pakken. Op ons advies heeft het in ieder geval geen invloed. Wij zijn nog altijd overwogen aandelen."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?