Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Uitdagingen en kansen in aandelen en obligaties in 2020

Vooruitzichten BNP Paribas AM: kwantitatieve versoepeling is een blijvertje.

Marktvooruitzichten

Aandelen uit ontwikkelde markten

In plaats van zich blind te staren op een tragere bbp-groei in de meeste delen van de wereld, richtten de beurzen zich in 2019 op de voordelen van een lagere rente en de hervatting van monetaire steun. Bijgevolg kwam het rendement vooral uit een daling van de risicopremie (analoog aan een stijging van de koerswinstverhouding) en een verlaging van de verdisconteringsvoet in plaats van uit de hoop op hogere winsten. Een herhaling van 2019 is op langere termijn niet mogelijk. De forward koerswinstverhouding is op een gemiddeld niveau voor de MSCI Europe index en de opkomende markten, maar hoog in de VS.

Obligaties ontwikkelde markten

Er lijken weinig redenen te zijn om de komende maanden te anticiperen op een sterke stijging van de rente in de VS en de eurozone. De inflatie is nog zwak en de groeiverwachtingen voor 2020 zijn gematigd.

Obligaties opkomende markten

Obligaties uit opkomende markten deden het goed na de draai in het Amerikaanse rentebeleid en de daaropvolgende daling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties. De activaklasse heeft in 2019 aantrekkelijke rendementen opgeleverd.

Particuliere schulden en reële activia

De afgelopen jaren zijn de allocaties aan particuliere schulden en reële activa aanzienlijk toegenomen, onder meer onder invloed van het niet-conventionele monetaire beleid en de lage rentetarieven op traditionele activaklassen: deze zijn duurder en minder liquide geworden. Beleggers hebben nu te maken met risico's zoals concentratie in de portefeuille, stijgende correlaties en abrupte schommelingen in de volatiliteit. Private schuld en vastgoed bieden een alternatief.

Lees hier de volledige outlook voor 2020 van de specialisten van BNP Paribas Asset Management. 

Lees meer

De impact van het coronavirus