Nieuws

De drie logische verrassingen van 2020

Alastair Gunn en Rhys Petheram, fondsmanagers bij Jupiter Asset Management, over de drie verrassingen van 2020 die beleggers op het verkeerde been kunnen zetten.

1. De Republikeinen laten Trump vallen

"Trump wordt NIET de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind dit jaar. Beleggers, analisten en politieke experts zullen dit scenario waarschijnlijk onwaarschijnlijk vinden, maar zij verwachtten ook niet dat Trump tot president zou worden gekozen. Maar Trump is verwikkeld in een schadelijk impeachmentproces, dat voor hem wel eens verkeerd kan aflopen," aldus Alastair Gunn en Rhys Petheram. 

"Als Trump de verkiezingsstrijd niet aangaat, zal waarschijnlijk de Democraat Elizabeth Warren het moeten opnemen tegen een meer traditionele Republikeinse kandidaat. Beide uitkomsten van de verkiezingen zullen dan waarschijnlijk leiden tot een gematigde Amerikaanse centrum. Want hoewel Warren opvattingen heeft over financiële regelgeving en Wall Street die haar stevig aan de linkerkant van haar partij plaatst, zorgt het Amerikaanse systeem van checks and balances en een (waarschijnlijk) door de Republikeinen beheerste Senaat er wel voor dat zij een meer gematigde koers vaart om goedkeuring in het Congres te kunnen krijgen voor veel van haar beleid."

"Met een nieuwe regering kunnen we meer economische wereldgroei tegemoet zien, evenals een ommekeer van het Amerikaanse milieubeleid, waarbij de VS  terugkomt op de beslissing om het VN 2015-akkoord over de beperking van de klimaatverandering op te zeggen. De basis wordt gelegd voor de allereerste groene obligatie door de US Treasury, een idee dat momenteel ondenkbaar lijkt."

"Uiteindelijk zou een presidentsverkiezing zonder Trump positief uitpakken voor de markten. De regeerstijl van Trump is volkomen onvoorspelbaar en hij kan markten 's nachts verstoren met een enkele tweet. De komst van een meer gematigde regering zou helpen risicopremies te verlagen, wat waarderingen hoger zal zetten."


2. Het einde van goedkoop geld

"Centrale banken besluiten kwantitatieve versoepeling (QE) op te geven. Het QE-experiment is uitgewerkt. Als de wereldeconomie blijft verzwakken, dan zullen we de introductie van alternatieve stimuleringsmaatregelen zien. Het ligt voor de hand dat overheden flinke stimuleringsmaatregelen gaan treffen. Economieën worden van brandstof voorzien via extra uitgaven in infrastructuur, gezondheidszorg en de vergroening van de economie."

3. Waarde-aandelen komen weer in de mode

"Nauw verbonden met de aanhoudende vertraging van de wereldeconomie en extra overheidsbestedingen is de come-back van waarde-aandelen. Wij denken zelfs dat de rotatie van groei- naar waarde-aandelen een belangrijke kenmerk van het beursjaar 2020 zou kunnen worden."

"Voor deze rotatie moeten de obligatierendementen stijgen. Het stopzetten van QE zou dit aanmoedigen, evenals een uitbreiding van de overheidsuitgaven. QE is ongelooflijk gunstig geweest voor snelgroeiende, momentum-aandelen, zoals de FANG's (Facebook, Amazon, Netflix en Google) en andere disruptors. Zodra de eigenaren van deze activa beginnen te voelen dat de risico's stijgen, zal elk slecht nieuws een vlucht naar de uitgang veroorzaken. Voor de achtergebleven unloved waarde-aandelen zou dat wel eens goed kunnen uitpakken."

"Wij zouden deze rotatie verwelkomen, omdat we structureel de voorkeur geven aan waarde-aandelen. Tegelijkertijd zijn we nu defensief gepositioneerd, omdat we denken dat aandelen eerst terugvallen, voordat opnieuw de weg omhoog wordt ingeslagen."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen