Nieuws

Meer direct listings volgend jaar

Mogelijk zullen Airbnb en GitLab volgend jaar ook naar de beurs gaan door middel van een direct listing. Analisten verwachten dat meer techbedrijven zullen volgen.

Dit is eerder gedaan door Spotify en door Slack. Een direct listing verschilt van een IPO. Bij een direct listing worden alleen bestaande aandelen geregistreerd zodat aandeelhouders - dat zijn de oprichters, medewerkers en venture capital-verstrekkers - ze kunnen verkopen. 

Bij een IPO geeft een onderneming juist nieuwe aandelen uit om nieuw geld aan te trekken en in tweede instantie zittende aandeelhouders - vaak na een lock-up-periode - de kans te geven hun aandelen te gelden te maken. 

Direct listing is natuurlijk alleen mogelijk als een onderneming op dat moment geen nieuw geld nodig heeft om te investeren. Dat was het geval bij Spotify en Slack. 

Nog niet rijker

Beleggers die sinds de beursgang aandelen hebben gekocht van deze bedrijven zijn er nog niet rijker van geworden. Koersen staan onder de noteringskoers.

Toch denken analisten dat de direct listen aan populariteit zal willen volgend jaar. Vooral omdat het effect - een notering - hetzelfde is als bij een IPO, maar er geen sprake is van verwatering voor zittende aandeelhouders of een korting voor banken en nieuwe aandeelhouders. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie