Nieuws

Voormalig Fed-voorziter Paul Volcker overleden

Afgelopen zondag is Paul Volcker op 92 jarige leeftijd in New York overleden. Hij werd vooral beroemd door zijn drastische optreden tegen inflatie eind jaren 70 en begin jaren 80.

In 2010 stond hij opnieuw in de spotlight met de afkondiging van Obama van de Volcker-Rule, die Amerikaanse banken aan banden legde. 

Toen president Carter in 2979 Paul Volcker benoemde tot nieuwe Fed-voorzitter zuchtte de VS onder torenhoge inflatie. Elke maand stegen de prijzen gemiddeld met 1%. Volcker (rechts op de foto) liet er geen gras over groeien en verhoogde de beleidsrente tot 20%, zodat het inflatiemonser werd getemd.

Nadeel van de shocktherapie was wel dat de Amerikaanse economie meteen in een recessie belandde. Investeringen werd uitgesteld en de werkloosheid steeg tot 10%.

Dealen met de crisis

Volcker had de inflatie-oorlog gewonnen, maar werd in 1987 ontslagen door president Reagan, die een expansief economisch beleid voorstond. Volcker werd opgevolgd door Alan Greenspan, die een losser monetair beleid voerde. 

In 2009 keerde Volcker terug in Washington als voorzitter van de Economic Recovery Advisory Board, die president Obama hielp te dealen met de kredietcrisis. Volcker was voorstander van stringente bankregulering om een volgende financiële crisis te voorkomen.

Deze regulering kwam er in 2010 en werd bekend als de Volcker Rule. Het werd commerciële banken verboden belangen te hebben in hedgefondsen en private equity-partijen. Ook mochten zij niet langer voor eigen rekening handelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen