Nieuws

Diepe recessie dreigt voor Hongkong

Hongkong staat aan de vooravond van een diepe economische crisis als er geen einde komt aan de gewelddadige demonstraties voor een grotere onafhankelijkheid van China.

ING voorspelt een diepe recessie in Hongkong. ING-analiste Iris Pang verwacht dat de economie dit jaar krimpt met 2,25% en als de politieke onrust en de handelsoorlog tussen de VS en China aanhouden, dan kan dat volgend jaar zelfs -5,8% worden.

Het zou daarmee de ergste crisis worden van de laatste twee decennia, erger dan tijdens de kredietcrisis in 2009 en de Sars-epidemie in 2002-2003.

Geen juwelen

De verwachtingen van ING voor de economie zijn nog slechter dan die van de regering van Hongkong, die uitgaat van een krimp van 1,3% dit jaar.

De reden voor dit pessimisme heeft alles te maken met de massale protesten tegen de overheid die de dood in de pot zijn voor het toerisme en de detailhandel.

Vooral koopgrage Chinezen laten Hongkong links liggen. De verkoop van sieraden lag daardoor bijvoorbeeld in oktober 42,9% lager dan een jaar eerder. In augustus en september werden er ook al ruim 40% minder sieraden verkocht.

Werkloosheid

Ook kleding vond in oktober nauwelijks aftrek bij consumenten, wat er voor ING op duidt dat ook de lokale bewoners van Hongkong hun uitgavenpatroon hebben aangepast.

Verschillende stimuleringsmaatregelen van de regering hebben tot nu toe nauwelijks effect gehad. Gisteren werd er opnieuw een stimuleringspakket aangekondigd van vier miljard Hongkongdollar, waarmee het totaal voor dit jaar komt op 25 miljard HKD. Dat zijn 3,2 miljard Amerikaanse dollars.

Volgens ING is de enige hoop voor de economie dat er een eind komt aan de gewelddadige protesten van mensen die vinden dat de invloed van China te groot is. Als dat niet gebeurt dan zal dat volgens ING onherroepelijk gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Voor volgend jaar zal verder van groot belang zijn hoe het handelsconflict tussen China en de VS zich ontwikkelt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus