Nieuws

De uittocht uit smart bèta-ETF's kan beginnen

De resultaten van factor-ETF's vallen dit jaar flink tegen. Het is het begin van het einde, schrijft Ben Lavine in een column voor ETF.com.

De trend van actief naar passief beleggen is al een tijdje gaande. Nieuw is dat het meest actieve deel binnen ETF-beleggen steeds meer terrein verliest. Ben Lavine, CIO van 3D Asset Management, spreekt op ETF.com zelfs van de dood van factorbeleggen, hoewel hij er gelijk achteraan zegt dat dit misschien een beetje te dramatisch is.

Dat het niet goed gaat met factor-ETF’s blijkt uit de resultaten, zoals berekend door Bloomberg. Bijna alle factoren die bij het beleggen gebruikt kunnen worden, zoals momentum, value, small caps, dividendrendement en volatiliteit blijven achter bij klassieke ETF’s die zijn samengesteld op basis van de marktwaarde van aandelen.

Lavine denkt dat beleggers reageren met een uittocht uit factor-ETF’s.

Momentum werkt niet meer mee

De meeste pijn veroorzaakte volgens Lavine de slechte performance van momentum in september, omdat dit de factor is waar beleggers de laatste 20 jaar het meeste succes mee hebben gehad, maar waar sinds 2017 de klad in zit. Het eerste deel van 2019 was nog heel aardig, maar september heeft dat verpest.

Volgens Lavine is de kans groot dat de underperformance van factoren doorzet zodra beleggers draaien van factor-ETF’s naar marketcap-ETF’s. Dat zorgt immers voor een rotatie-effect.

Een klein lichtpuntje is er ook, zegt Lavine. Misschien zorgt 2019 ervoor dat alle beleggers met zwakke zenuwen het smart bèta-speelveld verlaten. Als dat gebeurt kan de natuurlijke premie voor smart bèta zich herstellen en wordt het voor de echte liefhebbers weer aantrekkelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie