Groei duurzaam fondsvermogen sterk vertekend Detlef Glow ontkent niet dat duurzame fondsen een sterke groei doormaken, maar deze groei is wel minder groot dan wat de persberichten ons vertellen. 4 november 2019 14:40 • Door Detlef Glow Duurzaam beleggen is een van de belangrijkste trends van de Europese fondsenindustrie. Elke dag wordt er wel een nieuw ESG-fonds gelanceerd. Het duurzaam beheerde fondsvermogen laat al jaren een bovengemiddelde groei zien. Als we de cijfers moeten geloven, dan wil iedereen duurzaam beleggen. Maar kloppen de cijfers wel, of hebben we hier te maken met misleidende statistieken? Daar lijkt het wel op. Veel van de gelanceerde duurzame fondsen zijn namelijk niet nieuw, maar oude fondsen in een nieuw duurzaam jasje. Zo hebben enkele fondshuizen besloten om in al hun beleggingen ESG te integreren, waardoor al hun fondsen een duurzaam predicaat hebben gekregen. Andere fondshuizen hebben slechts één of enkele van hun bestaande producten als duurzaam herbenoemd. Beter ijkpunt Dit soort activiteiten van fondshuizen heeft een enorme impact op de statistieken met betrekking tot ESG-investeringen en media-aandacht. Want als een traditioneel beleggingsfonds wordt omgezet in een ESG-fonds, dan valt het beheerde fondsvermogen in een keer in de duurzame fondsencategorie. Het duurzame fondsvermogen is weer wat groter geworden, zonder dat beleggers daarvoor actief hebben gekozen. Enfin, ik ben dus enigszins sceptisch over groeicijfers van ESG-beleggingen. Om de daadwerkelijke groei te analyseren, is het beter om enkel aandacht te hebben voor de bestemming van nieuw fondskapitaal. Maar ook dan blijkt dat er wel degelijk sprake is van sterke groei van duurzame fondsbeleggingen. Deze groei is alleen iets minder spectaculair dan persberichten ons willen laten geloven. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.