Nieuws

Waardebelegger GMO hoopt op herhaling 2000

In 2000 kwam er een eind aan een lange periode van outperformance van groeiaandelen en underperformance van value-aandelen. GMO hoopt dat deze trendbreuk zich nu herhaalt.

Topman Ben Inker van vermogensbeheerder Grantham Mayo van Otterloo (GMO) vraagt zijn klanten nog een beetje geduld te hebben. GMO, zo moet hij toegeven, heeft de laatste jaren slecht gepresteerd.

Dat komt door de voorkeur die GMO heeft voor waarde-aandelen, een beleggingscategorie die de laatste jaren sterk achter is gebleven bij groeiaandelen. 

Het levert pijn op die Inker doet terugdenken aan eind jaren 90, toen er ook een fase was waarin waarde-aandelen ver achter bleven bij groeiaandelen. Het was de tijd van de internetluchtbel en een van Inker's bitterste ervaringen, vertelt hij in een nieuwsbrief aan beleggers.

Inker: “Het voelde destijds alsof alle keuzes die we maakten verkeerd uitpakten.” Dat gevoel is er nu ook weer een beetje. Overigens niet alleen bij Inker. Andere waardebeleggers hebben er ook last van, zelfs Warren Buffett.

Volgens Inker zijn de prestaties van waarde-aandelen nu weliswaar iets beter dan toen, maar daar staat tegenover dat de fase van underperformance al tien jaar duurt, toen maar vijf.

Het komt goed!

De tegenvallende prestaties maken het steeds moeilijker beleggers ervan te overtuigen vast te houden. En toch vraagt Inker precies dat te doen, want de vooruitzichten voor waarde-aandelen zijn goed, misschien zelfs nog beter dan in 2000, toen er voor GMO een fase van acht jaar aanbrak waarin het veel beter presteerde dan het marktgemiddelde.

De jaren 2019 en 2000 zijn volgens Inker overigens niet op alle vlakken te vergelijken. Zo is er ditmaal een groter verschil in waardering tussen Amerikaanse aandelen (duur) en Europese en emerging markets (goedkoop).

Verder zijn er nu meer waarde-aandelen in opkomende markten. Het zijn twee factoren die GMO ook meeneemt in zijn modellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus