Indexfondsen verslaan voor het eerst ETF's 2019 belooft een bijzonder beursjaar te worden. Europese beleggers kochten tot nu toe voor het eerst meer indexfondsen dan ETF's, aldus Detlef Glow. 7 oktober 2019 07:15 • Door Detlef Glow De opkomst van ETF's leek in de passieve beleggingsmarkt een gamechanger. Indexfondsen werden langzaam maar zeker de markt uitgedrukt. Dat veranderde in 2015. Toen kregen beleggers ook weer oog voor indexfondsen. De verkoop van indexfondsen steeg gestaag, waarbij - en dat moet toch wel worden gezegd - de verkoop van ETF's nog altijd harder steeg. Dit jaar is het anders. Toen ik onlangs de Europese fondsverkoop analyseerde, was ik verrast om te zien dat indexfondsen (+52,5 miljard euro) tot en met augustus beter verkochten dan ETF's (+42,8 miljard euro). Niet ETF's, maar indexfondsen vormen de populaire passieve belegging van 2019. Als deze trend de komende jaren doorzet, dan zullen indexfondsen voor het eerst meer instroom boeken dan ETF's. Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF’s zit hem in de handelssytematiek. Een ETF is net zoals een indexfonds een maal per dag verhandelbaar op de intrinsieke waarde, die aan het einde van de dag wordt vastgesteld. Maar daarnaast is een ETF ook gedurende de dag op de beurs verhandelbaar met andere marktparticipanten, die vrij zijn om hun eigen prijs te stellen. Een ETF kan dan dus handelen tegen een korting of premie ten opzichte van de intrinsieke waarde. De Europese verkoop van ETF's en indexfondsen Klik op de afbeelding voor een grote versie Ondertussen prefereren steeds meer Europese beleggers passieve producten (+95,3 miljard euro in 2019) boven actieve fondsen (+90,7 miljard euro in 2019). Deze ontwikkeling verrast mij minder. In de VS hebben passieve fondsen de actieve concurrentie al eerder overvleugeld wat betreft verkoopcijfers. De Europese fondsflows van actieve fondsen, ETF's en indexfondsen Klik op de afbeelding voor een grote versie Ik ben natuurlijk benieuwd of de trend, waarbij beleggers meer passieve dan actieve fondsen kopen, zal doorzetten. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.