Nieuws

Indexfondsen verslaan voor het eerst ETF's

2019 belooft een bijzonder beursjaar te worden. Europese beleggers kochten tot nu toe voor het eerst meer indexfondsen dan ETF's, aldus Detlef Glow.

De opkomst van ETF's leek in de passieve beleggingsmarkt een gamechanger. Indexfondsen werden langzaam maar zeker de markt uitgedrukt. Dat veranderde in 2015. Toen kregen beleggers ook weer oog voor indexfondsen. De verkoop van indexfondsen steeg gestaag, waarbij - en dat moet toch wel worden gezegd - de verkoop van ETF's nog altijd harder steeg.

Dit jaar is het anders. Toen ik onlangs de Europese fondsverkoop analyseerde, was ik verrast om te zien dat indexfondsen (+52,5 miljard euro) tot en met augustus beter verkochten dan ETF's (+42,8 miljard euro). Niet ETF's, maar indexfondsen vormen de populaire passieve belegging van 2019. Als deze trend de komende jaren doorzet, dan zullen indexfondsen voor het eerst meer instroom boeken dan ETF's.

Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF’s zit hem in de handelssytematiek. Een ETF is net zoals een indexfonds een maal per dag verhandelbaar op de intrinsieke waarde, die aan het einde van de dag wordt vastgesteld. Maar daarnaast is een ETF ook gedurende de dag op de beurs verhandelbaar met andere marktparticipanten, die vrij zijn om hun eigen prijs te stellen. Een ETF kan dan dus handelen tegen een korting of premie ten opzichte van de intrinsieke waarde.

De Europese verkoop van ETF's en indexfondsen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondertussen prefereren steeds meer Europese beleggers passieve producten (+95,3 miljard euro in 2019) boven actieve fondsen  (+90,7 miljard euro in 2019). Deze ontwikkeling verrast mij minder. In de VS hebben passieve fondsen de actieve concurrentie al eerder overvleugeld wat betreft verkoopcijfers.

De Europese fondsflows van actieve fondsen, ETF's en indexfondsen

 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ik ben natuurlijk benieuwd of de trend, waarbij beleggers meer passieve dan actieve fondsen kopen, zal doorzetten.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie