Nieuws

Vergeet Amerikaanse aandelen

Pictet verwacht de komende vijf jaar niets van Amerikaanse aandelen. Na aftrek van de inflatie zal het rendement uitkomen op nul, zo heeft de Zwitserse vermogensbeheerder berekend. Het goede nieuws: eerst gaat de Amerikaanse beurs nog even omhoog.

Amerikaanse aandelen zullen in reële termen de komende vijf jaar niets opleveren. Dat voorziet Luca Paolini, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Pictet AM. Daarmee is de vermogensbeheerder nog een tikje somberder dan in de eerder gepresenteerde secular outlook.

De afgelopen vijf jaar leverden aandelen in de VS jaarlijks 10% op. Nu rekent Pictet AM op 2% nominaal, waardoor na correctie voor inflatie niets overblijft.

Paolini constateert dat een omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op langlopende staatsobligaties onder die van kortlopend schuldpapier belandt, sterk gecorreleerd is aan de output gap, het verschil tussen het groeitempo van een economie en het langetermijnpotentieel.

Volgens Pictet AM pakken donkere wolken zich samen boven de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt. “Dat komt omdat een omgekeerde (of afvlakkende) rentecurve historisch gezien een betrouwbare voorspeller van recessies en bearmarkten in aandelen is gebleken,” stelt de hoofdstrateeg in de publicatie Bad Omen: what the yield curve says about stocks.

"In de VS is elk van de laatste zeven recessies voorafgegaan door een inversie van de curve.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meer volatiliteit

Voor de komende twaalf maanden verwacht Paolini dat aandelenmarkten zullen pieken. De hoofdstrateeg verwacht dat de S&P 500-index over vijf jaar op 3000 koerst, vergelijkbaar met de huidige koers van de index.

Dat betekent tussentijds echter geen vlakke aandelenmarkt: “In plaats daarvan is er waarschijnlijk aanzienlijke volatiliteit - een ander typisch gevolg van een omgekeerde rentecurve”, aldus Paolini. “De VIX-index zal de komende twee jaar met 30% stijgen.”

“De VIX-index zal de komende twee jaar met 30% stijgen”

Paolini concludeert dat de tijd vanuit strategisch oogpunt rijp is om posities in aandelen af te bouwen, maar dat tactisch gezien dit ook een geschikt moment is om in te stappen. Het voordeel daarvan is echter beperkt, in zowel tijd als omvang.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen