Nieuws

QE: Op naar de 3000 miljard

Steeds meer banken verwachten dat de ECB eind 2019 of begin 2020 weer begint met het opkopen van staatsobligaties. De teller stopte vorig jaar bij 2600 miljard euro.

Speculaties over een nieuw QE-programma van de ECB nemen toe. Uit een rondgang van Bloomberg blijkt dat Goldman Sachs, Morgan Stanley, ABN Amro, Danske Bank en BNP Paribas er allemaal van uitgaan dat er in 2020 weer euro-obligaties zullen worden ingekocht door de ECB. Het vorige programma werd eind vorig jaar beëindigd.

Goldman Sachs gaat uit van een beperkt programma in 2020 van 30 miljard euro per maand. Morgan Stanley denkt dat het QE-programma al in het vierde kwartaal van dit jaar kan worden gestart met 45 miljard per maand.

ABN Amro houdt rekening met 70 miljard per maand gedurende driekwart jaar in 2020. BNP Paribas zit iets lager met 35-40 miljard. Danske Bank er tussenin met 45-60 miljard.

Sintra

Van de ondervraagde banken blijken alleen Commerzbank, HSBC en JP Morgan niet overtuigd van de nut en noodzaak van een nieuw QE-programma.

De reden voor de QE-speculaties is de ECB zelf. Mario Draghi heeft bij de laatste rentevergadering in het Portugese Sintra aangekondigd dat als de conjunctuur blijft verslechteren, de ECB met nieuwe monetaire impulsen zal komen.

Die prikkels zouden kunnen bestaan uit zowel lagere renteniveaus als een nieuw QE-programma.

Maximaal 33% 

Draghi zei bovendien bereid te zijn de grens te laten vallen van maximaal 33% bezit van bepaalde obligatieklassen.

Dat zou de poel waarin de ECB mag vissen aanzienlijk vergroten.

De ECB mag alleen kwaliteitsobligaties kopen met een hoge kredietwaardigheid, maar van de Duitse staatsobligaties is bijvoorbeeld al 28% in handen van de ECB.

Duif Lagarde 

Volgens somige analisten is de kans dat de 33%-grens wordt opgetrokken nog verder gestegen door het nieuws dat Christine Lagarde de opvolger wordt van Draghi. Lagarde geldt net als Draghi als duif. 

In totaal had de ECB aan het eind van 2018 voor 2600 miljard euro aan obligaties op de balans staan. Ter vergelijking; het bbp van de eurozone lag in dat jaar rond de 4400 miljard.

De grootste posten waren Duitse staatsobligaties (circa 515 miljard), gevolgd door Franse staatsobligaties (420 miljard). De ECB was eveneens in het bezit van 360 miljard aan Italiaanse schulden.

December

Het QE-programma werd in december 2018 na bijna vier jaar stilgelegd. Gedurende die vier jaar werden niet alleen staatsobligaties gekocht, maar ook bedrijfsobligaties.

De ECB heeft naar schatting bijna 180 miljard euro aan bedrijfsobligaties met een hoge rating. Te denken valt daarbij aan obligaties van grote bedrijven als Basf, Volkswagen, Telefónica, Veolia en Wolters Kluwer.

Mocht QE weer van start gaan, zijn er volgens Bloomberg nog een heleboel bedrijfsobligaties beschikbaar die voldoen aan de criteria van de ECB. Alleen dit jaar gaat het om nieuwe bedrijfsemissies ter waarde van 108 miljard euro.

Als alle bedrijfsobligaties met een hoge rating worden opgeteld, dan komt Bloomberg op een markt met een omvang van ongeveer 1000 miljard euro.

Twijfel

Onder economen wordt er regelmatig getwijfeld of ECB-aankopen wel zoveel zin hebben. Vooral op de lange termijn zien zij het gevaar van enorme verliezen voor de centrale bank als de obligatiemarkten corrigeren.

Het andere nadeel is dat pensioenfondsen, spaarders en kredietverleners te lijden hebben onder de lage rente.

Duitsland spant bij de rente de kroon. Daar bereikte de rente op een 10-jarige staatslening deze week het historische dieptepunt van -0,409%. Dat was nog beneden de depositorate van de ECB, die met -0,4% ook al extreem laag is.

Lees ook de columns van onze columnist Edin Mujagic:

Staande ovatie voor Draghi is best wel treurig

Welkom terug QE!

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?