Nieuws

Het Italiaanse zwaard van Damocles

De torenhoge schulden van Italië worden een steeds groter risico voor de Europese economie. Een nieuwe eurocrisis ligt op de loer.

Een overheidsschuld van 132%. Een werkloosheid van meer dan 10%. Een krimp van de economie met 5% sinds de kredietcrisis van 2008. Plus een economie die in het vierde kwartaal van 2018 voor de derde keer in tien jaar in een recessie is beland.

De toestand van de Italiaanse economie maakt niet vrolijk. Regeringsleider Luigi Di Maio voorspelde in december weliswaar nog dat het Zuid-Europese land aan de vooravond staat van een nieuw economisch wonder, zoals in de jaren zestig, maar geloven doen maar weinigen dat.

Integendeel, de grote vrees is dat het allemaal nog veel erger wordt en dat is niet alleen voor Italië slecht nieuws, maar voor heel Europa.

French connection

De Italiaanse overheid moet bij deze- veel bekritiseerde - begroting elk jaar 400 miljard lenen op de kapitaalmarkt om de motor draaiende te houden. Nu lukt dat nog, doordat de financiële markten 2019 redelijk rustig begonnen zijn, maar wat als het sentiment omslaat?

Bloomberg toont aan de hand van een aantal angstaanjagende statistieken wat dat voor Europese banken kan betekenen. Vooral Frankrijk is kwetsbaar.

Alleen al BNP Paribas heeft voor 143,2 miljard euro aan Italiaanse overheids- en private schulden uitstaan. In totaal hebben de Franse banken een Italië exposure van 285 miljard euro. Duitse, Spaanse en Belgische (hoofdzakelijk Dexia) banken volgen op afstand.

Kwetsbare Italiaanse banken

Als het uitsluitend om de staatsschuld gaat, zijn het vooral Italiaanse banken die een probleem hebben als de koersen kelderen. UniCredit en Intesa Sanpaolo voorop hebben 110 miljard euro uitstaan.

En dan is er natuurlijk nog de ECB die eind vorig jaar meer dan 360 miljard euro aan Italiaanse overheidsschulden op de balans had, dankzij het QE-programma, dat afgelopen jaar werd beëindigd.

Om de orde van het schuldenprobleem nog duidelijker te maken: de Italiaanse overheidsschulden bereikten vorig jaar het astronomische bedrag van 2300 miljard euro. Binnen de EU heeft alleen Griekenland een nog hogere schuldquote van 178%, tegenover de 132% van Italië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie