Nieuws

Noors staatsfonds verhoogt aandelenweging

Het Noorse staatspensioenfonds hoopt op meer marktonrust, zodat extra aandelen tegen lagere koersen kunnen worden aangekocht.

Het Noorse staatspensioenfonds heeft een van de beste jaren uit zijn geschiedenis achter de rug met een rendement van 131 miljard dollar in 2017 (+13,7%) en een beheerd vermogen dat voor het eerst de 1000 miljard dollar heeft overtroffen. Beleggingen in Groot-Brittannië speelde daarbij een belangrijke rol, en zullen dat in de toekomst ook blijven spelen, wat er ook gebeurt na de Brexit, zo meldt Bloomberg.

Het Noorse staatsfonds heeft nu voor 67 miljard aan Britse aandelen, 18,5 miljard aan obligaties en 6,3 miljard in vastgoed. Deze niveaus zullen volgens ceo Yngve (voornaam is juist gespeld) Slyngstad van Norges Bank Investment Management “ongeveer op hetzelfde niveau gehandhaafd blijven, wat de politieke uitkomst van de Brexit-onderhandelingen ook zullen zijn.”

Meer aandelen

Het Noorse staatsfonds is momenteel bezig aan een ombouw van de portefeuille die de rendementen op korte termijn volatieler kunnen maken. Het streven is namelijk naar een grotere aandelenportefeuille en minder obligaties.

De aandelenportefeuille maakt nu 66,6% van het totaal uit. Het doel is 70%. Slyngstad wil koerscorrecties gebruiken om dit niveau te bereiken.

Duurzame koers

De portefeuille bestond op 31 december verder voor 30,8% uit obligaties en 2,6% uit vastgoed. Het fonds dat stoelt op premies van de Noorse olie- en gasindustrie maakte afgelopen jaar bekend dat het minder wil beleggen in fossiele brandstoffen en meer aandacht wil besteden aan sociale en duurzaamheidsfactoren. Beleggingen in de wapenindustrie worden grotendeels afgestoten.

Er wordt verder meer belegd in opkomende markten en de mogelijkheden worden onderzocht voor investeringen in infrastructuurprojecten en niet-beursgenoteerde bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus