Het stormt altijd op de grondstoffenmarkt Terwijl aandelenbeleggers klagen over te weinig volatiliteit, hebben grondstoffenbeleggers eerder last van te veel volatiliteit en daar is niets bijzonders aan. 23 januari 2018 10:00 • Door Rob Stallinga Never a dull moment in de grondstoffenmarkt. Terwijl aandelenbeleggers zich amper nog kunnen herinneren wanneer de laatste correctie was, stuiteren de prijzen van grondstoffen onverminderd hard op en neer (zie onderstaande tabel, vergeet niet erop te klikken). Daarbij is opvallend: de grondstoffenwinnaars van gisteren zijn vaak de verliezers van morgen, en omgekeerd. De olieprijs is daar een mooi voorbeeld van. In 2017 en 2016 ging de olieprijs respectievelijk met 12,47% en 45,03% (in dollars) omhoog, terwijl dezelfde olieprijs in 2014 en 2015 met respectievelijk 30,47% en 45,58% daalde. Heftig is ook de markt van aardgas. Die stijgt en daalt jaarlijks met vele tientallen procenten. In tegenstelling tot olie, daalde de gasprijs vorig jaar met 20,70%, om het jaar ervoor nog met 59,35% te zijn gestegen. Goud Uitzondering is goud, de veilig haven in roerige tijden. Dit edelmetaal is van alle grondstoffen de minst volatiele. In die zin doet goud wat beleggers ervan verwachten. Nou ja, dat wil natuurlijk niet zeggen dat de goudprijs maar een beetje aankabbelt. Vorig jaar ging de dollarprijs van goud met iets meer dan 13% omhoog. In 2013 was de situatie heel anders, want toen verloor goud meer dan een kwart van zijn waarde. Maar of de goudprijs zich volatiel is, is voor de veiligehavenfunctie natuurlijk van ondergeschikt belang. Het enige wat telt, is dat goud meer waard wordt, zodra risicovolle assets, zoals aandelen, worden gedumpt. Klik op de afbeelding voor een grote versie Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.