De AFM hoeft geen complimentjes Medewerkers van de AFM hoeven niet populair te zijn. Maar het blijft lastig om hun effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken, merken ze zelf ook. 24 november 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie “Als je bij een toezichthouder gaat werken, moet je geen complimenten verwachten. Je doet het namelijk nooit goed.” Zo luidt een gevleugelde uitspraak die Arthur Docters van Leeuwen, de eerste bestuursvoorzitter van de AFM (tussen 2002 en 2007) ooit deed. Wat hij hiermee wil zeggen is dat toezichthouden niet altijd gemakkelijk is. In hun nieuwsbrief geven AFM-medewerkers hun mening over hun werk en hoe zij hun werk zien. Interessant om het eens van de andere kant van de tafel te horen. Zo is Danny van Dijk, Senior toezichthouder Expertisecentrum AFM het helemaal eens met de voormalige AFM-baas: “Deze uitspraak klopt wat mij betreft. Bij te streng toezicht krijg je het verwijt dat je alle innovatie en ondernemerschap doodslaat. Als je de teugels wat meer laat vieren, worden incidenten je aangerekend. Veel van onze acties zijn onzichtbaar. Denk aan de intensieve een-op-een-gesprekken die we voeren met marktpartijen om zo gedrag te beïnvloeden. Het blijft lastig om onze effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken. Daarom hebben we goede verhalen nodig. Over waarom we doen wat we doen, wat het oplevert op termijn en wie we daar in het nu mee helpen. En die moeten we vervolgens ook uitdragen. Daar hoef ik persoonlijk niet veel moeite voor te doen, want ik ben heel trots op de resultaten die we op de lange termijn bereiken.” Lieke Helleman, Senior toezichthouder Retailbeleggen AFM begrijpt dat zij geen applaus krijgen als het goed gaat en dat ze opeens volop in de schijnwerpers staan als toezichthouders al er iets mis gaat. “Als wij ons werk als toezichthouder goed doen, blijft dit vaak op de achtergrond. Als er wat misgaat, hoort de wereld het wél en vinden mensen er ineens wat van. In die zin klopt de stelling. Wat overigens niet betekent dat ik geen voldoening haal uit mijn werk: iedere consument die je beschermt is er een. Zo is een van de doelen van het project waar ik nu bij betrokken ben, de Europese richtlijn MiFID II, om beleggers beter te beschermen. Vooruitkijken en voorkomen in plaats van genezen dus. Heel nuttig en dankbaar werk, ondanks dat veel van wat we doen relatief onzichtbaar is en blijft.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.