Nieuws

2018: Groei China gedrukt door strenger milieubeleid

De Chinese president probeert de structuur van de economie te veranderen, weg van de vervuilende zware industrie naar meer hoogwaardige groei. Dat leidt tot minder maar wel meer uitgebalanceerde groei.

De Chinese overheid wordt door internationale organisaties als de Wereldbank en het IMF al jaren aangespoord de consumptie te stimuleren en wat minder te leunen op investeringen in oude zware industrieën en de vastgoedmarkt.

Het heeft even geduurd maar die boodschap is inmiddels duidelijk aangekomen. Dat leidt tot een lagere maar ook meer uitgebalanceerde groei, zegt Aidan Yao, specialist emerging Azië bij AXA Investment Managers.

Oud en nieuw

Yao spreekt in een outlook voor 2018 van het oude en nieuwe China. Bij dat nieuwe China hoort minder mijnbouw en zware industrie. De productie van de mijnbouwsector nam in het derde kwartaal bijvoorbeeld met 1,3% af door strengere milieuwetgeving.

Bij de huizenmarkt is een gelijk proces onderweg. Ook hier probeert de overheid de oververhitte markt af te koelen. Het gevolg was dat er in oktober 6% minder huizen verkocht werden dan een jaar eerder. Qua marktwaarde daalde het volume met 1,6%.

Ten slotte probeert de overheid banken richting een voorzichtiger kredietbeleid te dirigeren. En ook dit begint zijn vruchten af te werpen.

Online shoppen

Voor de economische is dat natuurlijk negatief, maar van de andere zijn er gelukkig ook sectoren die nu juist floreren. Denk bijvoorbeeld aan de productie van elektronica en computers die met 12,8% toenamen in oktober; de investeringen in de ICT-sector die 16,8% stegen en de detailhandelsverkopen die in de shoppingmalls met 6% opliepen en online zelfs met 34%.

Al met al gaat Yao ervan uit dat de economische groei daardoor dit jaar uitkomt op 6,8% dit jaar en 6,5% in 2018. Dat is minder dan de laatste decennia gebruikelijk, maar het is wel een meer evenwichtige groei, die voor de lange termijn beter is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente