Nieuws

Impact beleggen met Goldman Sachs AM

Impact investing is niet langer het exclusieve domein van gespecialiseerde duurzame beleggers. Ook Taylor Jordan van Goldman Sachs AM (GSAM) houdt zich er nadrukkelijk mee bezig.

Nu ook grote partijen als Goldman Sachs zich met impact investing gaan bezighouden, krijgt deze nieuwe tak van beleggingssport pas echt impact. Impact beleggen is de verzamelnaam voor beleggingen waarbij criteria als milieu-overwegingen of een fatsoenlijk sociaal beleid de doorslag geven. Deze beleggingen lopen niet via de beurs. Veelal valt het in de private equitysfeer. Mircrokrediet is een bekende vorm van impact beleggen. Maar ook participeren in de aanleg van een windmolenpark is mogelijk.

Het fenomeen impact investing bestaat sinds het begin van deze eeuw. Pas sinds 2010 neemt het echt een vlucht. De belangrijkste reden voor de harde groei van impact beleggen is dat de jonge generatie beleggers er nadrukkelijk om vraagt. Volgens Goldman Sachs belegt 63% van de millennials niet alleen voor een mooi rendement maar ook om de wereld vooruit te helpen. Dat is een breuk met eerdere generaties, voor wie alleen het rendement telde.

Maar ook het feit dat vrouwen meer invloed krijgen op beleggingsbeslissingen is een belangrijke reden dat impact beleggen aan gewicht wint. Vrouwen blijken minder dan mannen alleen naar financieel resultaat te streven.

Serious business

Cijfers? In totaal werd in 2015 volgens het Global Impact Investing Network voor 36 miljard dollar in impact investments belegd. Dat is niet veel. Maar het feit dat grote partijen als Goldman Sachs (6,7 miljard dollar aan belegd vermogen) en Zurich (7 miljard dollar) nu ook betrokken zijn geeft aan dat deze beleggingscategorie aan invloed wint.

Taylor Jordan leidt de impact Investingdivisie van Goldman Sachs. Hij is mede-oprichter van de gespecialiseerde impactbelegger Imprint Capital, die in 2015 werd overgenomen door Goldman Sachs. Jordan is over vanuit San Franscisco. Dat geeft IEXProfs de gelegenheid om met hem van gedachten te wisselen.

Wat is het belangrijkse verschil tussen ESG- en impact beleggen?

Jordan: “Bij ESG-beleggen worden de verschillende ESG-onderdeel geïntegreerd in het brede beleggingsproces. Belegd wordt er vervolgens op de beurs, hetzij in aandelen of obligaties. Impact beleggen valt (nu nog) onder alternatieve beleggingen, waarbij direct in bedrijven wordt belegd, of voor financiering wordt gezorgd.

Hoe groot is de markt van impact investing? Zijn er voldoende kansrijke investeringsmogelijkheden?

Jordan: “Wij schatten dat de hoogwaardige private markt een capaciteit heeft van 400 tot 500 miljoen dollar per jaar. Daarin zitten de projecten waarin probleemloos kan worden geïnvesteerd. Daarboven gaat de kwaliteit van het investeringsaanbod achteruit. Maar de markt groeit, waardoor ook de beleggingscapaciteit stijgt." 

Hoe gaat Goldman Sachs te werk? Waarin is het uniek?

Jordan: “Wij volgen elf  thema’s (zie onderaan verhaal) die alle hun eigen beleggingskenmerken hebben. Deze gespecialiseerde aanpak is onze USP. Daarnaast hebben wij ruime ervaring. Ik beweeg zelf al vijftien jaar in de wereld van impact investing. In deze beleggingstak is dat lang."

Waarom kocht Goldman Sachs Imprint Capital?

Jordan: "Impact investing is een belangrijke groeimarkt, die ook steeds belangrijker wordt voor beleggers. Wij stelden ons bij Imprint Capital de vraag hoe wij het beste konden bijdragen aan deze groei: door zelfstandig verder te gaan, of als onderdeel van een groter bedrijf. Wij hadden GSAM al eerder leren kennen, dus toen zij ons benaderden, zagen we dat als een mooie kans."

De culturele verschillen tussen Imprint Capital en Goldman Sachs bleken overbrugbaar?

Jordan: "GSAM heeft meer een corporate cultuur, terwijl Imprint Capital voortkomt uit de startup scene van Silicon Valley, maar de verschillen waren veel kleiner dan je zou verwachten. We delen een sterke beleggingscultuur en zijn allebei gericht op het ontwikkelen van creatieve oplossingen. Het Imprint team is grotendeels intact gebleven en opereert nog steeds hoofdzakelijk vanuit San Francisco. Mijn ultieme doel is om impact investing te laten groeien en mainstream te laten worden. GSAM deelt deze visie, dus ik ben goed op mijn plaats. Kiezen voor rendement én impact geeft zin aan mijn werk. Dat is iets wat heel normaal is voor de jonge generatie. Impact investing is wat de de meeste millennails willen. Voor hen is dat vanzelfsprekend."

Maar hoe frustrerend is het om een Amerikaanse president te hebben wiens opvattingen haaks staan op die van impact investing?

Jordan: "Wij houden alle politieke ontwikkelingen natuurlijk in de gaten, maar dat geldt ook voor interessante ontwikkelingen in de private sector. Wij kijken vooral naar kansen om impact te genereren met kapitaal. Het gaat hier om brede maatschappelijke trends en ontwikkelingen, die niet afhankelijk zijn van federaal overheidsbeleid."

Wordt impact beleggen ooit mainstream, zoals ESG beleggen dat nu al is?

Jordan: "Ja, maar er is nog een hele weg te gaan. Een van de uitdagingen is het formuleren van een definitie waar impact investing precies voor staat. Het is nu ook nog geen aparte beleggingscategorie, maar valt onder alternatieve beleggingen. Volgens mij zou impact investing een vast onderdeel van assetallocatie moeten zijn."

Rendementskansen?

Jordan: "Ten opzichte van traditionele beleggingen hebben we het tot nu toe goed gedaan."

De elf impact investing-thema's van Goldman Sachs

Private equity

1. Resource eficiency
2. Onderwijs
3. Financiële diensten
4. Gezondheid

Real assets

5. Duurzaam vastgoed
6. Clean energy
7. Duurzame bosbouw en ecosystem services
8. Duurzame landbouw en water

Private credit

9. Direct lending
10. Market place lending
11. Environmental assets

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?