Nieuws

Stockpickers gaan gouden tijden tegemoet

Volgens Paras Anand van Fidelity International gaan de aandelenmarkten zijwaarts bewegen. Momentum heeft zijn beste tijd gehad. Beleggen in de index ook.

Als Paras Anand (zie foto), CIO Europa van Fidelity International, spreekt is het zaak goed te luisteren. De inzichten van Anand zijn waardevol. De man heeft overzicht. Vorig week gaf hij in Londen in een zaal met internationale journalisten zijn visie op de impact van alle politieke onzekerheden die de aandelenmarkten plagen. Zijn conclusie? Die onzekerheden moeten vooral niet worden overdreven. Want als de politiek echt zo belangrijk zou zijn voor de financiële markten, dan zou het beursjaar 2016 heel anders zijn verlopen.

“Ondanks de keuze voor Brexit en Trump, twee uitkomsten die de meeste beleggers niet wilden, hebben aandelenmarkten het prima gedaan. Brexit verstoorde voor de valutamarkt. De verkiezing van Trump had vooral grote effecten in de obligatiemarkt. De wereldeconomie deed het in 2016 beter dan verwacht. Omdat de meeste beleggers begin vorig jaar risico-avers waren, profiteerden zij niet van de stijgende aandelenbeurzen. Zij waren in afwachting van een harde Chinese landing die niet kwam.”

QE werkte niet

Volgens Anand bestaat er natuurlijk een relatie tussen politiek en economie, maar die moet vooral niet worden overdreven. Individuele bedrijven hebben er weinig mee te maken. “Voor bedrijven zijn de digitale veranderingen en vernieuwingen in de eigen sector veel belangrijker. Wij beleggers moeten ons richten op wat bedrijven echt raakt.”

Wat bedrijven zeker heeft geraakt, is het beleid van de centrale banken. Daarover is Anand uitgesproken negatief. “Inmiddels is duidelijk dat monetaire verruiming niet heeft gewerkt. Sterker, het heeft volgens mij zelfs de economische groei vertraagd.” Daarom hoeft een toekomstige monetaire verkrapping, mits niet al te haastig uitgevoerd, volgens hem de economie niet af te remmen.

Met die verkrapping kan, als het aan Anand ligt, dus beter vandaag dan morgen worden begonnen. “QE heeft niet de economie maar vooral de koersen op de financiële markten opgejaagd en daarmee de ongelijkheid, dus ook de instabiliteit, in de wereld verder vergroot.”

Niet omhoog, niet omlaag

Volgens Anand hoeven aandelenbeleggers geenszins te somberen, maar dat de komende tijd lastig wordt is volgens hem wel waarschijnlijk. “Ik geloof dat we rekening moeten houden met een periode dat de markten zijwaarts bewegen.”

Hoewel de wereldeconomie rustig doorgroeit, is er volgens Anand na jaren van koersinflatie gewoon te weinig ruimte omhoog. Ook omdat volgens hem de bedrijfswinsten onder druk komen te staan door prijsconcurrentie ten gevolge van digitale disruptie en door hogere kosten die stijgende lonen met zich meebrengen.

Zijwaartse markten kwamen eerder voor
Historische zijwaartse markten

Maar zolang de meeste aandelen (57% van de grote Euriopese bedrijven) meer dividend geven dan obligaties rente zullen beleggers de aandelenmarkt niet snel verlaten. De aandelenmarkten worden volgens Anand verder overeind gehouden door de enorme cashreserves die het mondiale bedrijfsleven aanhoudt en door het bankwezen dat inmiddels wel weer tegen een stootje kan.

Kwestie van stockpicken

Bovendien, zo betoogt Anand, hoeft een zijwaartse markt niet ten koste te gaan van rendement. Ook in tijden waarin een aandelenbeurs amper van zijn plaats kwam, waren er genoeg aandelen die wel de sprong omhoog maakten. “Bijna een derde van de Britse aandelen wist tijdens de laatste keer dat de FTSE zijwaarts bewoog meer dan 75% rendement te maken in een periode van drie jaar.”

Ook in zijwaartse markten kan geld worden verdiend
Ook in zijwaartse markten kan geld worden verdiend

Een zijwaartse markt vraagt wel om een andere strategie dan die de laatste jaren succesvol was. Beleggen in de index levert weinig op. "Dat prijst vooral de winnaars van gisteren in." Ook de momentumstrategie is geen aanrader. "Daarmee verloren beleggers tijdens eerdere zijwaartse markten altijd geld." Wat dan wel? Op basis van visie en research de juiste aandelen proberen te vinden. Een zijwaartse markt is de ultieme stockpickersmarkt.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen