Nieuws

Alternatieve beleggingen drijven kosten pensioenfondsen op

De meeste fondsmanagers verlagen de fees die ze vragen aan pensioenfondsen. Er is een uitzondering: managers gespecialiseerd in alternatieve beleggingsvormen.

De vergoedingen die pensioenfondsen betalen aan vermogensbeheerders zijn de laatste jaren over een brede linie gedaald. De concurrentie van indexfondsen is zo groot dat actieve fondsmanagers hun kosten wel moesten bijstellen.

In sommige gevallen gaat het om enorme percentages zoals 30% sinds 2010 bij beleggingsfondsen die in hedgefondsen investeren. In andere gevallen ging het om kleinere percentages zoals bij de actief beheerde fondsen (8% sinds 2010).

Maar helaas voor de pensioensector zijn de bedragen die zij uitgeven aan beheer toch opgelopen. De oorzaak ligt bij het groeiende aandeel van het vermogen dat buiten de beurs om wordt belegd.

Infrastructuur

Denk aan investeringen in infrastructuur, direct vastgoed en private bedrijven. Vermogensbeheerders die deze alternatieve investeringsvormen aanbieden vragen vaak excorbitante beloningen, wat er toe leidde dat de afgelopen tien jaar de beheerkosten van een gemiddeld pensioenfonds toch opliepen van 37,8 basispunten naar 57,3 basispunten. 

Dat valt te lezen in het rapport Investment Management Fees: New Savings, New Challenges van Bfinance dat verschillende grote pensioenfondsen vroeg naar hun ervaringen.

Volgens algemeen directeur Anne Feuillen van Bfinance worden de hoge kosten bij alternatieve beleggingen veroorzaakt doordat teveel beleggers vissen in dezelfde vijver. Populaire private equity-fondsmanagers kunnen daardoor vragen wat ze willen. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Family offices

Veel family offices hebben om deze redenen de laatste jaren al besloten de fondsmanagers dan maar helemaal te omzeilen en zelf in onroerend goed of particuliere bedrijven te beleggen. Het nadeel daarvan is dat de risico’s hoger zijn. Veel pensioenfondsen durven dat niet aan.

Niet alle alternatieve fondsmanagers zijn  overigens duurder geworden. Een uitzondering vormen degene die zich hebben gespecialiseerd in particuliere schulden. Deze zijn de laatste tien jaar 30% goedkoper geworden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen