Volop kansen in alternatieve obligaties De markt voor niet-beursgenoteerde obligatieleningen groeit als kool. Het voordeel is meer rente, het nadeel minder liquiditeit. Maar voor pensioenfondsen en verzekeraars maakt dat laatste niks uit. 8 september 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het buiten de beurs om beleggen in vastrentende waarden - ook wel alternatieve obligaties genoemd - belooft volgens Aegon Asset Management de komende jaren een bovengemiddeld rendement bij een laag risico. Het nadeel is de lage liquiditeit, maar dat is voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars meestal geen probleem, omdat die per definitie beleggen voor de lange termijn en de obligaties dus kunnen houden tot het eind van de looptijd. Nederlandse hypotheken Enkele bekende alternatieve obligatievormen zijn hypotheken, infrastructuurleningen, bedrijfsleningen, studentenleningen en kredietkaartschulden. Een van de all-time favorieten van Aegon is de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat is een omvangrijke markt van ongeveer 800 miljard euro met een zeer laag risico. Dutch Mortgage Bonds bestaan in de regel uit duizenden private hypotheekleningen die zijn samengevoegd tot een grote MBS met een hoge credit rating. De rente ligt gemiddeld 1,5% tot 2% boven de rente op een vergelijkbare staatsobligatie (de swap spread). Extra rente met MKB-leningen Voor wie bereid is tot het nemen van meer risico, kan kiezen voor zogenoemde SME-leningen. Dat zijn gepoolde leningen aan het midden- en kleinbedrijf. De kans op wanbetalingen is hier uiteraard groter. Daar staat een swap spread tegenover van 7% tot 8%, waarmee SME-leningen vergelijkbaar zijn met high yield-obligaties op de beurs. Een ander voordeel van alternatieve obligaties is dat het element duurzaamheid vrij makkelijk valt in te bouwen in het beleggingsbeleid. Denk bijvoorbeeld aan leningen voor windmolenparken, gebouwen met een laag energieverbruik, sociale woningbouw, het spoornet of waterzuiveringsinstallaties. Een bonus bij alternatieve ESG-obligaties is dat er vaak extra garanties aan vastzitten van overheden of verzekeringsconcerns. Spreiding Een van de nadelen vroeger van alternatieve obligaties was dat de markt erg klein was. Maar dat is volgens Aegon voltooid verleden tijd. Beleggers hebben tegenwoordig een scala aan mogelijkheden. Ze kunnen kiezen voor ESG, of niet; lange of korte looptijden; meer of minder liquiditeit; Europees of een ander werelddeel; hoge credit ratings of lage. Aanbod genoeg dus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.