Nieuws

Natuurbeleggingen zitten in de lift

Beleggingen gericht op het behoud van oerbossen, schoon water en zuivere lucht zitten in de lift.

Duurzame investeringen in bijvoorbeeld oerbossen, koraalriffen of plantages voor bioplastic worden steeds populairder bij particuliere beleggers. Dat blijkt uit onderzoek van Forest Trends, een NGO gespecialiseerd in duurzame visserij, bos- en landbouw.

De afgelopen drie jaar is het belegd vermogen volgens Forest Trends toegenomen van 5,1 miljard dollar naar 8,2 miljard dollar. En beleggers hopen bij de "conservation investments" niet alleen een wit voetje te halen. Nee, er wordt ook gerekend op mooie rendementen.

Conservation investments 

Van de 128 banken, family offices, fondsmanagers en NGO’s die werden ondervraagd, zei een derde te rekenen op een rendement van tussen 5 en 9,9%. Een enkeling kwam zelfs uit op meer dan 10% per jaar.

Bij de conservation investments gaat het in de meeste gevallen om projecten rondom de thema's duurzaam voedsel en natuurvezels voor de productie van bioplastic. Noord-Amerika heeft de meeste van dit soort beleggingsprojecten.

Costa Rica

In Nederland zullen veel kleine beleggers vooral denken aan de rampzalige beleggingen in teakplantages in Costa Rica. Deze op het eerste oog duurzaam en rendabele investering bleek uiteindelijk een miljoenengraf. 

Volgens Forest Trends is er sinds het begin van deze eeuw echter veel gebeurd aan de professionalisering van duurzame beleggingen. 

 

Duurzaam beleggen anno 2017

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen