Banken trekken zich terug uit ETN's Banken vinden de risico's van ETN's te groot en stoppen er langzaam mee, dat kan beleggers benadelen. 20 december 2016 11:50 • Door IEXProfs Redactie Banken trekken zich in toenemende mate terug uit Exchange Traded Notes (ETN’s). Voor onwetende beleggers levert dat grote gevaren op, zo schrijft de Wall Street Journal. Het grote probleem is dat sommige banken hebben besloten geen "nieuwe" notes meer uit te geven. Deze ETN’s worden echter vaak nog wel verhandeld. Het gevolg is dat de waarde van de ETN sterk kan afwijken van de onderliggende waarde. Deze kan, net als bij grote broer ETF’s, van alles zijn: van een aandelen- of obligatieindex tot een mandje grondstoffen of olie. Verschillende beleggers zijn volgens de Wall Street Journal al het schip ingegaan. Anderen hebben juist tot hun grote verrassing grote winsten gemaakt. Zombie-ETN's Dave Nadig van ETF.com spreekt van zombie ETN’s die op het eerste gezicht eruit zien als een normaal beleggingsproduct, om dan opeens als een gek heen en weer te bewegen. ETN’s lijken volgens de WSJ in veel opzichten op ETF’s. Maar er is één groot verschil. Bij ETF’s bezit je als belegger de onderliggende waarde. Als de bank die de ETF heeft uitgegeven failliet gaat, heeft de belegger gewoon nog het mandje aandelen of obligaties. Bij ETN’s is dat anders. Een ETN wordt als een bank failliet gaat hetzelfde behandeld als een bankschuld. De kans dat u bij een faillisement iets terugziet van uw geld is dus veel kleiner dan bij een ETF. Verschillende banken hebben vanwege dit grotere risico besloten ermee te stoppen en geen nieuwe notes meer uit te geven. Het van de beurs halen is echter een groter probleem. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.