Nieuws

Candriam's zonnige aandelenvisie

Als Trump geen gekke dingen doet, kunnen de aandelenbeurzen (ex. VK) volgens Candriam in 2017 verder omhoog.

Florence Pisani (zie foto), macro-econoom van Candriam, bespreekt de economische toestand van de wereld en de financiële verwachtingen die daarvan het gevolg zijn. Ze staat op de 26e verdieping van The Hotel in Brussel. De lucht is blauw, het utizicht magniifiek. Er is geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het.

“Er staat nog altijd heel veel geld op de spaarrekeningen, want mensen zien te weinig beleggingskansen. Vooral in de opkomende wereld zijn de spaartegoeden enorm gegroeid. In de opkomende markten is het totale spaartegoed inmiddels drie maal zo groot als in de volwassen markten.” Ofwel, ondanks de oplopende rentes overal in de wereld zijn volgens Pisani de deflatiekrachten geenszins verdwenen. 

Dat wil niet zeggen dat Pisani zo pessimistisch is. De groei van de wereldeconomie zal in 2017 op 3,5% uitkomen, gedragen door de opkomende markten waar de groei gemiddeld 4,5% zal zijn. “De economische groei van China daalt verder naar 6%, maar deze vertraging wordt gecompenseerd door Brazilië en Rusland die door de gestegen grondstoffenprijzen en hervormingen (alleen in Brazilië) weer in de lift zitten.”

Geen Amerikaanse excessen

Opvallend is volgens Pisani dat de Amerikaanse economie nog altijd blijft herstellen. “Normaal duurt een economisch herstel 20 kwartalen, maar we zitten nu al op 29 kwartalen van economisch herstel. Dat is dan wel het zwakste herstel sinds WO2. Daardoor zijn er weinig van de gebruikelijke excessen in de markt. “ Alleen de markt van commercieel vastgoed is volgens haar in enkele Amerikaanse steden in bubbelterritorium gekomen. Dat Amerikaanse aandelen boven het historische gemiddelde worden verhandeld, is volgens Pisani niet iets om grote zorgen om te hebben.

Met Trump aan het stuur wordt de Amerikaanse economische situatie in eerste instantie nog iets zonniger. De macro-econoom heeft direct de Amerikaanse economische groei van 2017 verhoogd van 2% naar 3%. "Trump wil 4,3 biljoen aan belastingverlagingen doorvoeren zonder dat de schuld oploopt. Verder belooft hij in 10 jaar tijd 1 biljoen uit te geven aan infrastructuur. Ook deze uitgaven moeten budgetneutraal zijn.”

Trump is geen Reagan

Pisani heeft echter grote twijfels of de regering Trump de overheidsuitgaven onder controle weet te houden. “Trump rekent voor de komende jaren op een economische groei van 3,5%. Als het minder wordt dan lopen de overheidsschulden fors op.” Die 3,5% is volgens haar veel te optimistisch. “In tegenstelling tot de Reaganjaren, toen de overheid ook flink aan het spenden sloeg, is er nu minder werkloosheid en is de schuldenpositie van de VS veel slechter.”

En er is nog een ander risico. Mocht Trump handelsoorlogen ontketenen, dan zijn de huidige voorspellingen van Pisani veel te rooskleurig. We zullen zien. Volgens Pisani is het nog te vroeg om het beleid van Trump te toetsen. “We moeten maar eerst zien of Trump zijn beloftes gaat houden.”

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De FED gaat onderwijl zijn eigen gang. Candriam rekent tussen nu en eind 2017 op drie renteverhogingen. Tenminste, als de koers van de dollar en de lange rente niet te veel oplopen. Gebeurt dat wel, dan gaan het rentewapen weer in de kast.

Populistische stemmentrekkers

Ook het verhaal over Europa opent Pisani met een paar vrolijke noten. “Het goede nieuws is dat Europa groeit en dat deze groei breed gedragen is. Opmerkelijk is het sterke herstel van Spanje, maar ook Portugal en Italië doen het inmiddels iets beter.” Pisani rekent voor de eurozone op een groei van 1,5% in 2017. De werkloosheid gaat verder omlaag.

Maar ja, omdat de Europese groei nog altijd niet overhoudt, is de ECB volgens Pisani gedwongen om verder te stimuleren. Zolang de vraag naar Europese obligaties het aanbod overstijgt, zullen de rentes laag blijven.’ Helaas heeft de economie daar weinig aan. “Particulieren blijven sparen in plaats van geld uit te geven. Het beleid van bedrijven is niet anders.”

Van de vele politieke risico’s die Europa bedreigen – Italiaans referendum, Nederlandse verkiezingen,, Franse presidentsverkiezingen en Duitse verkiezingen – ligt Pisani niet wakker. Kort gezegd: Ja, de populisten zullen veel stemmen trekken, maar niet genoeg om het Europese bouwwerk te kunnen slopen.

Europa's herstel is breed gedragennaam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beleggingsconvicties

Tot welke visie op de financiële markten leidt het verhaal van Pisani? Anders gezegd, welke beleggingen zijn kansrijk, en welke juist niet? Na jaren van feestvieren dreigt voor obligatiehouders een lichte kater. “De obligatiebullmarkt is ten einde. De omslag is al een paar maanden aan de gang.” Beleggers die het risico willen mijden, doen er daarom verstandig aan inflatie linked-obligaties aan te schaffen en het in absolute return-strategieën te zoeken.

Amerikaanse aandelen blijven het goed doen. Wat helpt is dat de Amerikaanse winsten dit kwartaal voor het eerst sinds lange tijd weer stijgen. De door Trump voorgestelde verlaging van de winstbelasting maakt de vooruitzichten van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven nog beter. Pisani: “Zolang de inflatie onder de 4% blijft, is de huidige hoge Amerikaanse PE geen probleem. “ De kansen van cyclische aandelen zijn volgens Pisani wel beter dan die aandelen die in de afgelopen jaren het hardste opliepen: low vol en hoog dividendaandelen.

Candriam blijft positief over Europese aandelen. “De politieke onzekerheden hebben dit jaar de koersen onder druk gezet, maar als deze onzekerheden minder worden gevoeld, dan zullen beleggers weer oog hebben voor de vele positieve economische publicaties .” Uitzondering zijn Britse aandelen. “De recente groei van de Britse beurs was vooral het gevolg van de daling van de pond, Als de inflatie straks hard gaat oplopen, zoals wij dat verwachten, dan is dat slecht voor Britse aandelen.”

Mixed bag opkomende markten

Over Japanse aandelen blijft Candriam positief. Pisani somt op: “De goedkope yen is goed voor het Japanse bedrijfsleven. Japanse aandelen zijn bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd. We zien dat internationale beleggers weer naar Japan terugkeren.”

De opkomende markten ten slotte zijn - hoe kan het anders - een mixed bag. De stabilisatie van de grondstoffenprijzen zijn gunstig voor landen die het van grondstoffen moeten hebben. Landen die daarentegen veel naar de VS exporteren lopen kans hard geraakt te worden door schadelijke Trumpiaanse invoermaatregelen.

Desondanks is er volgens Pisani weinig reden om aandelen uit de opkomende markten de rug toe te keren. Daarvoor zijn ze nu te goedkoop gewaardeerd. Een verder oplopende dollar is natuurlijk wel slecht voor opkomende marktenschuld, zeker als die in dollars is genoteerd.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie