Nieuws

Vier trends in highyield

De Europese high yield-obligatiemarkt heeft tot nu toe 5% rendement opgeleverd. Hoe gaat het verder? Vier trends om te monitoren.

De Europese high yield-obligatiemarkt heeft dit jaar tot nu toe 5% rendement opgeleverd. Over het algemeen zijn de fundamentele en technische factoren gunstig. Volatiliteit zal wel een belangrijk thema blijven, gezien de onzekerheid die blijft hangen rondom een Brexit.

Volgens Mike Della Vedova van T. Rowe Price zijn er vier trends die beleggers moeten monitoren om helder te krijgen hoe de high yield-obligatiemarkt zich verder ontwikkelt.

 1. Beleid van de centrale banken
  De ECB blijft een zeer ruim beleid voeren. Een grote uitbreiding van het huidige stimuleringsprogramma wordt niet verwacht, maar de kans bestaat wel dat het lopende opkoopprogramma verlengd wordt. Dit beleid verleent steun aan de Europese HY-markt. De Bank of England volgt in het voetspoor van de ECB, Brits highyield kan er indirect van profiteren, als beleggers verder op de creditcurve worden gedwongen.

 2. Nieuwe obligatie-emissies
  In het tweede kwartaal trok de uitgifte van nieuwe obligatieleningen weer aan, maar ligt nog altijd lager dan vorig jaar. T.Rowe Price verwacht in september weer een nieuwe opleving van het aantal uitgiften. Een aantal macrorisico’s hangt boven de markt, wat emittenten voorzichtig kan maken in het plaatsen van nieuwe leningen.

 3. Olieprijzen
  Zorgen over het overaanbod zette de olieprijzen in juli weer onder druk. Als deze trend aanhoudt kan Europese HY beter presteren dan Amerikaanse. Energie weegt zwaarder op de Amerikaanse HY-markt, dan in Europa.

 4. Liquiditeit
  Een belangrijk thema dit jaar is de liquiditeit op de secundaire markt. Een tekort aan  nieuwe uitgiften leidde tot een liquiditeitsgebrek. Dit verbeterde in het tweede kwartaal dankzij nieuwe emissies. Volgens T.Rowe Price zijn beide factoren met elkaar verbonden en dat is een trend die aanhoudt. Een goed functionerende primaire markt is voorwaarde voor een verbetering van de omstandigheden op de secundaire markt.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus