Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Groei EU zorgelijk sloom

BNP Paribas IP neemt nauwelijks groei waar buiten de Verenigde Staten en China. De groei van de eurozone is zorgelijk sloom.

BNP Paribas IP neemt nauwelijks groei waar buiten de Verenigde Staten en China. De groei van de eurozone is zorgelijk sloom. Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een recessie en een hard out Brexit uit de Europese Unie. De eurozone blijft gevaarlijk dicht langs deflatie scheren.

De Europese economische groei blijft steeds verder achter bij de Amerikaanse. Ook Japan laat zich maar niet kickstarten. Abenomics heeft gefaald in de zin dat extra groei uitblijft. Van China hoeft de wereld geen impuls te verwachten: dat is vooral druk met een binnenlandse ‘creatieve destructie’.

Dat zijn de voornaamste conclusies van het BNP Paribas IP webinar Growth – Will It Reappear? Nee, luidde door de bank genomen het antwoord van senior economists Chi Lo (China) en Richard Barwell (EU en Groot-Brittannië), en strateeg Steven Friedman (VS en Japan).

Europese trend

“In Italië wordt de groei na iedere dip zwakker,” zei Barwell. “Het gevaar dreigt dat dat een Europese trend wordt. Dan groeit alleen nog maar de kloof met de VS.”

Er moet dan ook subiet een einde komen aan alle speculaties over wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) zal ophouden met massaal obligaties opkopen. “De ECB moet helemaal niet stoppen, de ECB moet juist méér doen,” aldus Barwell.

Voor al te snel oplopende inflatie hoeven de centrale bankiers in Frankfurt voorlopig niet te vrezen. “Er zijn nog steeds teveel mensen zonder werk en teveel stilgelegde fabrieken.”

Investeringen eurozone

Het bbp en de consumentenbestedingen in de eurozone zijn pas onlangs teruggekeerd op het niveau van vóór de kredietcrisis. Maar de investeringen hangen daar nog altijd 10% onder. Helemaal droevig gesteld is het met Groot-Brittannië.

Dat leidt BNP Paribas IP af uit een nieuwe, zelf geknutselde onzekerheidsindex, opgebouwd uit factoren zoals de toon van winstvoorspellingen, volatiliteit van valuta’s en effectenkoersen en het aantal mediapublicaties waarin woorden als ‘onzekerheid’ voorkomen.

“Wij hebben deze graadmeter getest door hem te vergelijken met de historische bbp-groei,” vertelde Barwell. “Daarmee blijkt hij nauw te correleren.” Hetzelfde geldt voor de index die het vertrouwen in de economie meet aan de hand van de stemming onder inkoopmanagers. De Britse PMI-index knalde meteen na de Leave vote naar beneden.

Britse kamikaze

Barwell signaleerde een recordterugval in orders van maand tot maand. De PMI-index daalde na het referendum met 10% – evenveel als het pond sterling. “Zulke heftige bewegingen duiden op een recessie,” meende Barwell. Ook de Brexitkoers van het nieuwe Britse kabinet gaat volgens hem rechtuit die kant op.

“Behoud van vrije handel met de EU kan alleen in combinatie met behoud van vrij verkeer van mensen. Theresa May wil koste wat kost meer controle over immigratie en eigen grenzen. Daarmee kiest zij in feite voor een hard out, en dat betekent maximale verstoring van de Britse economie.”

De Britse kamikaze zal China alleen maar sterken in de koers die het land toch al heeft ingezet, meende Chi Lo. “Brexit maakt de rest van de wereld economisch nog zwakker,” aldus de China-specialist van BNP Paribas IP. “Dat betekent dat de Chinezen zich nog meer zullen concentreren op de overgang van export naar binnenlandse consumptie.”

Dieptepunt munt

Die overgang voltrekt zich langzaam maar gestaag. Zo daalt het stroomverbruik van de traditionele industrie, en stijgt dat juist in de nieuwe economie waartoe bijvoorbeeld Alibaba behoort. De transformatie omvat ook gerichte publieke investeringen.

“De Chinese overheid investeert in betere infrastructuur,” aldus Chi. “In waterleidingen, riolen, stroomnetten en de ontsluiting van het platteland en de kleinere steden via wegen en spoorwegen. Het geld gaat niet naar zombies, bedrijven die zwak management koppelen aan protectie door partij en staat. China kiest juist duidelijk voor creatieve destructie.”

Chi houdt al sinds 2014 vol dat China aanstuurt op een sterke renminbi. Sindsdien is de binnenlandse renminbi, de CNY, ten opzichte van de dollar met 10% in waarde gedaald. Onlangs tikte de munt een nieuw dieptepunt aan ten opzichte van de greenback.

Hij blijft echter optimistisch. "De financiële markten reageerden überhaupt niet op die laatste mijlpaal. En de uitstroom van buitenlands kapitaal uit China is teruggelopen."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus