Nieuws

Zijn obligatiebeleggers te bang?

De obligatiemarkt doet alsof een crisis nabij is, aandelen stijgen echter. Dat komt door het beleid van centrale banken.

De obligatiemarkt doet alsof een crisis nabij is. Aandelen stijgen echter. Het komt door het beleid van centrale banken, aldus The Wall Street Journal. Het verschil tussen de obligatiemarkt en de aandelenmarkt wordt nog versterkt door de Britse beslissing om de EU te verlaten.

De Duitse 10-jaarsschuld liet afgelopen woensdag voor het eerst een negatief rendement zien. Aandelenkoersen kregen na de Brexit-uitslag even een klap, maar hebben zich inmiddels weer hersteld. De WSJ vraagt zich af of obligatiebeleggers te angstig zijn over de nabije economische toekomst.

Maar het is volgens hen ook mogelijk dat aandeelhouders te optimistisch zijn. Maar misschien zijn beide beleggers wel heel rationeel in hun inschatting van de toekomst? Obligatiebeleggers denken niet dat een crisis nabij is. Ze gaan er echter van uit dat centrale banken zullen doen alsof dat wel het geval is.

Grotere kans op recessie

Dat betekent een nog verdere rentedaling of nog meer monetaire verruiming. Vandaar dat de rendementen op de obligatiemarkt onder druk staan. Europese en Britse multinationals profiteren van de daling van het pond en de euro ten opzichte van de dollar.

Dat verklaart waarom aandelenmarkten in deze regio’s vrij snel hersteld zijn van de klappen na de referendumuitslag. Een andere verklaring is dat aandelen een hogere koers-winstverhouding krijgen als de rente daalt. Daar staat echter tegenover dat de economische groei naar verwachting zal dalen.

Het IMF heeft de groei voor de eurozone voor dit jaar met 0,1% verlaagd. De groei zal komend jaar zelfs 0,3% lager uitkomen. Met de lagere groei wordt ook de kans op een recessie groter. Dat is mede een gevolg van het feit dat centrale banken als gevolg van de al lage rente minder mogelijkheden hebben om de economie te stimuleren.

Dat betekent weer dat er een hogere equity risk premium aan aandelen zou moeten worden toegekend. Dat zou het positieve effect van de rentedaling voor aandelenkoersen opheffen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie