Nieuws

Beleggen van grond tot mond

Parvest SMaRT Food is nog maar een jaar oud, maar slaagde erin de grens van 100 miljoen euro aan belegd vermogen te doorbreken.

Onlangs vierde Parvest SMaRT Food zijn eerste verjaardag. En het fonds had nog een reden voor een feestje: het versloeg tot nu toe ruim de benchmark en slaagde erin de grens van 100 miljoen euro aan belegd vermogen te doorbreken. Wat is het geheim?

Runderburgers die paardenvlees bevatten, vitamineclaims op junkfood, voeding vol e-nummers, plofkip... Consumenten worden steeds kritischer over wat er op hun bord ligt en realiseren zich steeds meer dat de huidige situatie niet houdbaar is, als we de voedselvoorziening ook in de toekomst veilig willen stellen.

Dat leidt tot een toenemende vraag naar veilig, verantwoord en duurzaam geproduceerd voedsel. Innovatieve verpakkingen Parvest Smart Food, dat wordt beheerd door BNP Paribas IP’s partner Impax Asset Management, speelt in op deze ontwikkeling. Het fonds belegt in aandelen van duurzame voedselgerelateerde bedrijven met een goede omzet- en winstontwikkeling.

Minder cyclisch

Dit kunnen bedrijven zijn die gezonder voedsel produceren, maar ook ondernemingen die voedsel- en waterverspilling tegengaan of technieken hebben ontwikkeld waarmee CO2-uitstoot en verontreiniging in de voedselproductie kan worden teruggedrongen.Te denken valt bijvoorbeeld aan fabrikanten van innovatieve verpakkingen die ervoor zorgen dat voedsel langer houdbaar blijft of beter kan worden beschermd tegen beschadiging tijdens het transport.

Anders dan veel andere food- en agri-fondsen, beperkt Parvest Smart Food zich niet tot landbouw. Ook bedrijven in de voedselproductie, verpakkingsindustrie en logistiek horen tot het fondsuniversum. “Wij beleggen in de hele voedselketen, van de grond tot de mond”, zegt Michael Landymore, die zijn hele carrière in de voedselsector actief is, aanvankelijk bij een levensmiddelenbedrijf; daarna als analist en belegger.

Die sterke diversificatie maakt het fonds minder cyclisch en dat leidt tot minder volatiliteit. Een ander verschil met traditionele food- en agri-fondsen is de focus op oplossingen tegen milieuschade, verspilling en waterschaarste.

Millennials 

Het fonds past hiermee in een duurzame beleggingsportefeuille, net als de twee andere maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen die BNP Paribas IP tegelijkertijd met Smart Food heeft gelanceerd: Human Development (gericht op bedrijven die zich inzetten om de leefomstandigheden van zoveel mogelijk mensen te verbeteren) en Aqua (gespecialiseerd in bedrijven die oplossingen bieden voor wereldwijde watervraagstukken).

De bedrijven waarin Landymore belegt onderscheiden zich van concurrenten door hun vooruitziende blik: ze sorteren voor op wijzigingen, in zowel de vraag van consumenten als de regelgeving. “Een mooi voorbeeld is DSM, dat voedingssupplementen voor diervoeding produceert die zorgen voor een verminderde uitstoot van fosfaten en methaan”, zegt Landymore.

“Of wat te denken van Whole Foods, de populairste biologische supermarktketen in de Verenigde Staten? Amerika staat nu nog bekend om hamburgers, patat en milkshakes, maar daarin komt verandering. De millennial-generatie heeft meer interesse in natuurlijke voeding, zonder kunstmatige ingrediënten. Whole Foods profiteert van die ontwikkeling.”

Race to the bottom

Hoewel Europa op dit vlak voorop loopt, is de behoefte aan puur en niet verontreinigd eten volgens Landymore een wereldwijde trend: “Het is geen exclusief westers fenomeen.” Hij wijst naar China, dat de afgelopen jaren werd geplaagd door diverse voedselschandalen – zoals de met melamine verontreinigde babymelk – en het aantal diabetespatiënten explosief ziet groeien. “Ook daar is een bewustwording voelbaar.”

Die omslag in denken signaleert Landymore ook bij bedrijven. “Veel levensmiddelenbedrijven waren vroeger uitsluitend prijsgedreven. Aan de inkoopkant vond een race to the bottom plaats. Steeds meer bedrijven worden zich ervan bewust dat integriteit opweegt tegen die paar centen kostenvoordeel.”

Beleggers hebben de eigenzinnige benadering en relatief sterke resultaten van Smart Food inmiddels opgemerkt. Onlangs doorbrak het fonds de grens van 100 miljoen euro belegd vermogen: een mooi kersje op de verjaardagstaart."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie